Zde se nacházíte: 25fps » Téma » „Jsou Vánoce a my všichni trpíme“

„Jsou Vánoce a my všichni trpíme“

TÉMA: Vánoční prázdniny – BARBORA SLEZÁKOVÁ –

Těmito slovy popisuje ve své rodině vánoční atmosféru poněkud nervózní Ellen, žena Clarka Griswolda, po dalším z mnoha jeho neúspěšných pokusů prožít „svátky v duchu starých tradic“. Snímek Vánoční prázdniny (Christmas Vacation, 1989) je třetím dobrodružstvím rodiny Griswoldových, která prožívá jednu katastrofu za druhou při snaze strávit poklidné rodinné chvíle, tentokrát během vánočních svátků.

Filmy o Griswoldových patří mezi dnes již klasické snímky řadící se do žánru rodinné komedie a jejich vánoční patálie jsou každoročně v době zimních svátků uváděny i u nás. V článku se seznámíme se zmíněnou americkou filmovou rodinou a nastíníme schéma, které se opakuje v jednotlivých filmech. Blíže se pak podíváme, jak si Clark Griswold představoval ideální Vánoce a jak vše nakonec dopadlo „trochu“ jinak.

Griswold, jméno mé

Jak bylo napsáno výše, filmy o Griswoldových patří mezi rodinné komedie. Za jednu z konvencí tohoto žánru můžeme považovat skutečnost, že daná filmová rodina bývá vyobrazena jako průměrná rodina z toho důvodu, aby se s ní divák mohl lépe ztotožnit. A čím bude filmová rodina „obyčejnější“, tím více diváků může oslovit.

Griswoldovi jsou typickými představiteli střední třídy žijící na předměstí velkoměsta, konkrétně Chicaga. Clark Griswold (Chevy Chase) pracuje v chemické společnosti zabývající se potravinovými barvivy a doplňky a jako živitel zajišťuje rodinu po finanční stránce. Jeho žena Ellen (Beverly D’Angelo) se jako matka a hospodyně stará o domácnost. Společně mají dvě děti, starší dceru Audrey a mladšího syna Russella „Rustyho“.1 Jedná se tedy o typickou nukleární rodinu, která vychází z tradičních rolí, a toto schéma se v jednotlivých filmech opakuje.

Dominantní postavení v rámci rodiny zaujímá jako hlava rodiny Clark, pro kterého manželka a děti stojí na prvním místě v jeho hodnotovém žebříčku. Představuje otce, který je ochoten pro spokojenost své rodiny udělat naprosto cokoliv. Clarkovo odhodlání ale překračuje všechny meze a v konečném důsledku pak trpí právě jeho rodina. Zoufalá žena i děti se jej pak marně ptají, jestli to trochu nepřehání.

Za jedním z úspěchů filmů s Griswoldovými stojí právě postava Clarka, která je spjata s hercem a komikem Chevym Chasem. Prostor tak dostává jeho herectví, jež je výrazně expresivní a zdůrazňuje emocionální rozpoložení postavy. Důraz klade především na výraznou mimiku a gesta. Využívá i nejrůznějších rekvizit pro komickou situaci, jako je paruka strýce Lewise (Vánoční prázdniny).

Ve filmech o Griswoldových se jedná především o humor situační. Jakmile se uklidní okolnosti po jedné katastrofě, je zjevné, že záhy se stane něco dalšího. Kalamity jsou Griswoldovými doslova přitahovány. V jejich případě se zcela nepatrná situace promění v nehodu obrovských rozměrů a například kamínek, který Clark odloupne ze stěny při prohlídce vodní nádrže, způsobí protrhnutí celé přehrady (Bláznivá dovolená v Las Vegas).

 

Prázdniny pokaždé trochu jinak

Prozatím byly uvedeny čtyři filmy, ve kterých se ústřední postavou stává Clark Griswold a jeho rodina. V roce 1983 byl poprvé uveden snímek Bláznivá dovolená (Vacation 1983, r. Harold Ramis), ve kterém se zmíněná rodina vydává napříč Spojenými státy, aby navštívila zábavní park Walley World na západním pobřeží, který je k jejich smůle zavřen z důvodu údržby. Po diváckém úspěchu zmíněného snímku následovala další tři pokračování – Bláznivá dovolená v Evropě (European Vacation 1985, r. Amy Heckerling)2, Vánoční prázdniny (Christmas Vacation 1989, r. Jeremiah S. Chechik) a Bláznivá dovolená v Las Vegas (Vegas Vacation 1997, r. Stephen Kessler)3.

Ve všech filmech se opakuje podobné schéma, ve kterém Griswoldovi plní nadšení jedou na výlet vstříc novým společným zážitkům. Clark má na začátku jasnou představu o výletě a je skálopevně odhodlán svou ideu naplnit. Co se tedy na počátku zdá jako rodinná idylka, se postupně mění zejména s přispěním Clarka v rodinnou tragédii.4 Snímek Vánoční prázdniny se částečně vymyká ze zmíněného schématu tím, že tentokrát Griswoldovi zůstávají doma a naopak za nimi přijíždí na svátky jejich příbuzní. A jaké tedy jsou svátky u Griswoldových?

 

Kdyby jen všechno fungovalo tak, jak má

Už jako malé dítě snil Clark o ideálních Vánocích, ke kterým patří nádherný vánoční strom a výzdoba domu, jež budou závidět všichni sousedé, a samozřejmě svátky oslavené v poklidu v kruhu příbuzných. Pěkná idea, jež ale v případě Griswoldových není zcela splnitelná.

Duch Vánoc představuje strom, a tak jeho výběr musí být zodpovědný. Proto se celá rodina v čele s Clarkem prodírá závějemi sněhu, aby našla ten nejlepší. Co na tom, že Audrey málem při hledání umrzne. V cestě nemůže stát ani taková maličkost, jakou je zapomenutá pila. A zcela zanedbatelným detailem se stává skutečnost, že strom poněkud přesahuje rozměry Griswoldovic obývajícího pokoje. Všechno jsou to v očích Clarka jen drobné překážky, které hravě zvládne.

Ani vánoční výzdoba se nesmí podcenit a použití 2500 žárovek na výzdobu domu už potřebuje přesný plán, který má ale jeden malý problém a to, že žárovky nesvítí. Clarkovy snahy o zapojení všech elektrických svíček na domě jsou jen marným bojem a jeho zoufalství je příčinou výsměchu ostatních, především Elleniných rodičů. Díky nenápadnému zásahu Clarkovy ženy, který dá celý kolos pokrývající jejich dům do provozu, je rodinná katastrofa oddálena.

Ideální svátky je potřeba strávit s příbuznými. Od počátku má ale Ellen obavy ohledně společného pozvání svých a Clarkových rodičů z důvodu jejich vzájemné nesnášenlivosti. V očích Clarka se opět jedná o nepodstatný detail, vždyť jsou svátky a všichni se mají rádi. I když to z počátku vypadá na další stupňující se katastrofu, s tématem rodičů se příliš nepracuje, a tak pouze při scéně jejich příchodu se na prahu domu řeší intimní otázky jako hemeroidy. V průběhu filmu jsou ale rodiče odsunuti do pozadí v podobě babiček pletoucích u televize a chrápajících staříků.

Zatímco přítomnost staré tety Bethany (Mae Questel) a strýce Lewise (William Hickey) dá vzniknout nejedné komické situaci. Teta neslyší příliš dobře, a tak na místo modlitby před sváteční večeří vysloví přísahu americké vlajce. A strýcův příčesek je všude, pouze ne na jeho hlavě.

Třešinku na dortu představuje poněkud neočekávaná a nedá se říci, že zrovna vítaná návštěva rodiny Clarkova bratrance Eddieho (Randy Quaid).5 Ve srovnání s jeho rodinou působí Griswoldovi jako normální. Eddieho slintající pes, dosluhující karavan s plným septikem či ne zrovna šťavnatý krocan, kterého pekla jeho žena Catherine (Miriam Flynn) na rodinné pohodě zrovna nepřidají.

Jak se hromadí jedna katastrofa za druhou, začíná se i stupňovat Clarkovo zoufalství. Vrchol nastává v okamžiku, kdy nedostane očekávané vánoční prémie. Nebyli by to ale Griswoldovi, aby nakonec přece jen všechno neskončilo dobře. Co na tom, že vše nevyšlo podle plánu, hlavní je, že všichni Clarkův plán na Vánoce v duchu starých tradic přežili − tedy až na shořelou kočku pod křeslem. A pokud vám letošní svátky přijdou zoufalé, tak věřte, že na Griswoldovy přece jen ještě něco ztrácíte.

 

Vánoční prázdniny / Christmas Vacation

Režie: Jeremiah S. Chechik

Scénář: John Hughes

Kamera: Thomas E. Ackerman

Hudba: Angelo Badalamenti

Hrají: Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Juliette Lewis, Johnny Galecki, John Randolph, Diane Ladd, E. G. Marshall, Doris Roberts, Randy Quaid, Cody Burger, Miriam Flynn a další

USA, 1989


1 Zatímco ve všech filmech o rodině Griswoldových jsou v roli Clark a Ellen stejní herci, jejich děti Audrey a Rusty ztvárňuje v každém filmu jiná dvojice. Na to reaguje ve čtvrtém pokračování Prázdniny v Las Vegas Clark takto: „Děti, vy rostete tak rychle, že už vás ani nepoznávám.“

2 Griswoldovi vyhrají výlet po západní Evropě. Opět se opakuje schéma rodiny na dovolené z předešlého filmu, ale navíc se zde objevuje další rovina spojena s cestováním v cizí zemi. Snímek se tak stává satirou na Američany domnívajícími se, že jim celý svět leží u nohou.

3 Další společná dovolená Griswoldových, tentokrát v Las Vegas. Tvůrci se snažili navázat na úspěchy předešlých filmů, ale v případě Prázdnin v Las Vegas se původní schéma společného rodinného výletu rozpadá, což lze pokládat za jednu z příčin neúspěchu tohoto snímku.

4 V roce 2011 by se v kinech měla objevit další část úspěšné série. Snímek pod názvem Vacation (r. David Dobkin) navazuje na schéma z předešlých filmů, ale tentokrát na výlet vyrazí se svou rodinou už dospělý Rusty Griswold, syn Clarka Griswolda. (Zdroj: http://www.movieweb.com/movie/FI7rwab8LCjza8, cit. 19. 12. 2009)

5 Tato postava Clarkova nepříliš oblíbeného příbuzného se objevuje ve všech filmech o Griswoldovic rodině. V roce 2003 navíc vznikl film Christmas Vacation 2: Cousin Eddie’s Island Adventure (r. Nick Marck), v němž se potrhlý bratranec objevil v hlavní roli, a o jehož kvalitách je lepší se nevyjadřovat.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 34

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru