Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Flight of the Conchords

Flight of the Conchords

SERIÁL: Flight of the Conchords – JAN VALNOHA –

Dva Novozélanďané a jejich dvoučlenná kapela se protloukávají neznámým prostředím newyorského předměstí. Dvě kytary, jedna fanynka, žádní přátelé. To jsou Flight of the Conchords.

 

Seriál Flight of the Conchords se může jevit jako velice neobvyklá volba pro kabelovou televizní stanici jako HBO. Na první pohled vyčnívá z dramaturgického rámce programu jako Jemainovy licousy v televizním seriálu 21. století.

Ale kdo je to ten Jemaine? A co je Flight of the Conchords? A proč zrovna HBO?

Pojďme se podívat, jak to vše začalo. Dva spolubydlící na koleji novozélandské Viktoriiny Univerzity Bret McKenzie a Jemaine Clement se v roce 1995 zapojují do komediální skupiny So You’re A Man (Takže Jsi Chlap). Bret je z této skupiny o tři roky později vyloučen, „protože nebyl dostatečně cool“. Společně s Jemainem tak v roce 1998 zakládá folkové duo Flight of the Conchords. Sami (oba) členové kapely se identifikují jako „čtvrté nejpopulárnější novozélandské kytarově chórové rap-funkově-komediální folkové duo“, což v překladu znamená, že kapela zvládá všechny hudební žánry od rapu, přes rock až po reggae. Kapela po svém vzniku hraje pouze v menších wellingtonských barech a klubech a za tříletou dobu svého působení nasbírá pět stálých fanoušků.

Na oči celosvětové veřejnosti se poprvé dostává Bret McKenzie jako kompars ve filmu Společenstvo prstenu, kde je mu svěřena role černovlasého elfa účastnícího se Elrondovy rady. V konečné verzi filmu se objeví zhruba na 10 sekund, ale i to stačí, aby si po celém světě získal tisíce fanynek a přezdívku Figwit (Frodo Is Great, Who Is That?? = Frodo je skvělej, ale kdo je tohle??). Režisér trilogie Peter Jackson potěšil zástupy divaček, když v Návratu krále kromě dalších 10 sekund výstupu dostal Bret i jednu větu textu.

Kapela Flight of the Conchords se v roce 2002 a 2003 dostává na Edinburghský hudební festival Fringe, ze kterého si odváží nominaci na Perrierovu Cenu za nejlepší komediální výstup. Spolu se vzrůstající popularitou získává kapela návrh na realizaci rozhlasového seriálu pro stanici BBC. Ten je nakonec realizován − a pojednává o novozélandské folkové kapele Flight of the Conchords, která se snaží získat popularitu v dalekém a neznámém Londýně. Postavy se jmenují Bret a Jemaine.

V roce 2005 jsou Bret a Jemaine pozváni do pořadu One Night Stand televizní stanice HBO. Oba muzikanti ale odporují, že nejsou stand-up komici, protože u svých výstupů musí sedět. Vystoupení však mělo nebývalý úspěch, na jehož základě vznikla myšlenka na vytvoření televizního komediálního seriálu s názvem Flight of the Conchords. Ten vzniká v roce 2007, taktéž v produkci televizní stanice HBO, a v létě roku 2009 se jeho fanoušci dočkávají i druhé série.

Televizní seriál čerpá ze stejného základu jako jeho rozhlasový předchůdce, na kterém Bret a Jemaine pracovali o dva roky dříve − dva flegmatičtí loseři jsou sami v neznámém městě (tentokráte v New Yorku) a kromě občasného koncertu své kapely se zoufale snaží o navázání vztahu s místními dívkami, což ale vždy končí neúspěchem a dívky se tak stávají především předmětem jejich dialogů.

Děj televizního seriálu Flight of the Conchords se točí kolem novozélandské kapely Flight of the Conchords, která se snaží získat v dalekém New Yorku peníze, slávu a fanouškovskou základnu. Nic z toho se ale nedaří, zejména díky neschopnému manažerovi Murrayovi (Rhys Dharby), který kapele zařizuje koncerty na nesmyslných místech, jako je čítárna knihovny, výtah nebo akvárium.

Kapela Flight of the Conchords je ve světě seriálu vykreslena jako duo zcela neschopných hudebníků, kteří na svých vystoupeních hrají pouze jedinou píseň, která spočívá v opakování dvou frází − „Who likes to rock the party? // We like to rock the party!“ („Kdo to rád roztáčí? // My to rádi roztáčíme!“). Avšak v prostoru mimo děj seriálu (především ve svých představách a snech) se z obou muzikantů stávají neodolatelné hudební idoly, zvládající téměř jakýkoliv žánr i hudební nástroj, který se zrovna do dané situace hodí. Tyto hudební výstupy neposouvají kupředu děj a ani jiné postavy seriálu na ně vůbec nereagují. Přesto jsou tyto písně alfou a omegou komediálního potenciálu celého seriálu.

Ve Flight of the Conchords se dohromady objeví bezmála 50 písní, které kapela prezentuje na svých živých vystoupeních. Komika jednotlivých písní spočívá v parodování určitého hudebního žánru, nebo i konkrétní kapely. Objevují se tu narážky na (nejen) současné ikony hudební scény, např. David Bowie, Bob Marley, Deep Purple, Paul Simon, Art Garfunkel a další.

Hudební aranžmá i velice vtipné texty ukazují na styl kapely, který se prosazuje především ve zmíněném rozhlasovém seriálu pro BBC a živých vystoupeních. V televizním seriálu ovšem hudebníci zacházejí ještě dále a kromě svých humorných písní přidávají novou klipovou tvář, kterou jim umožňuje televizně-filmové médium. Vlající cáry prostěradel, zpomalený let holubice, šermířský souboj i neustálé vybíhání schodišť dává na odiv inspiraci klipem k písni „Total Eclipse of the Heart“, píseň „Foux du Fafa“ je stylizovaná do francouzského retro-stylu 60. let a text se skládá pouze ze základních francouzských slov, které autoři patrně nalezli v učebnici francouzštiny, např. „l’bibliotheque“ „l’baguette“, „Jean Marais“, „Camembert“.

Jeden z největších hitů, „Frodo, don’t wear the ring“, využívá kostýmů a postav z Pána prstenů, přičemž hlavní charaktery seriálu se postupně ujímají všech důležitých rolí z Tolkienovy trilogie.

Oblíbeným hudebním žánrem obou muzikantů je rap. Pod přezdívkami Hiphopopotamus a Rhymenocerus (velice neuměle přeložím jako Hiphoporožec a Veršosaurus) rapují o nebezpečí příborů v pouličních válkách gangů a varují před neznámými nemocemi, které přenáší opice. Ve svých živých vystoupeních se pak oba odvážně pouští do vzájemných raperských soubojů o lepší rým i o klasický improvizovaný freestyle rap.

Zářným příkladem těchto raperských písní je rým: „My rhymes are so potent that by this whole segment // I’m making all ladies in the area pregnant.“ („Mé verše jsou tak plodné, že jak tu tak zní // všechny dámy kolem hned otěhotní.“).

A co dále? Kromě ceny Grammy a kopě lokálních novozélandských ocenění se oba muzikanti (nebo už herci??) objevili v několika novozélandských filmech. Ve Spojených Státech zatím zdárně probíhá jejich koncertní turné. A na otázku, zda je druhá série seriálu i sérií poslední, odpovídají: „Ano. Pokud neuděláme další.“ (Frontmagazine, July 2009)

 

 

Flight of the Conchords

Tvůrci: James Bobin, Jemaine Clement, Bret McKenzie

22 epizod (12+10), jeden díl 20 minut

HBO, (2007, 2009)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru