Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Monstrum z galaxie Arkana – český Plan 9 from Outer Space?

Monstrum z galaxie Arkana – český Plan 9 from Outer Space?

TÉMA: BÉČKOVÝ FILM – ZDENĚK BLAHA –

Až neuvěřitelně bizarní film o mimozemšťanech a jednom monstru z galaxie Arkana, kteří naruší poklidný chod přímořského městečka a nesmazatelně vstoupí do života spisovatele sci-fi povídek Roberta. Navíc celé natočené v československo-jugoslávské koprodukci.

 

V USA jsou laciné, v krátkém čase natočené béčkové filmy běžnou věcí, jejich masivní nástup vyvěral z dobových potřeb rychle uspokojit širokou poptávku. Některé z nich nabývají nejobskurnějších podob a jsou prostoupeny téměř všemi žánry, i když nejčastěji jsou spojovány s akčními filmy, horory, sci-fi a fantastickými filmy (tedy s obecně podceňovanými žánry). Jména jako Roger Corman, Russ Meyer nebo Ed Wood se pak stala ikonami laciných béček. Bude už jen opakováním stokrát řečeného když zmíním, že posledně jmenovaný se honosí titulem nejhoršího režiséra všech dob, nejen díky svému extrémně amatérskému filmu Plan 9 from Outer Space, kde herci běžně naráží do papundeklových stěn a létající talíře simulují disky potažené blyštivým alobalem. Kdo by ale čekal něco podobného v českém, normalizací sešněrovaném prostředí? A přece je tomu tak. Nenápadný film s názvem Monstrum z galaxie Arkana splňuje všechny podmínky pro to, abychom ho mohli nazvat „naším malým českým béčkem“.

Tento film vznikl v československo-jugoslávské koprodukci v roce 1981 v režii Dušana Vukotiče, jinak známého chorvatského tvůrce animovaných snímků a držitele Oscara za krátký animovaný film Surogat (1961). Nicméně toto není animovaný film, a tak ani zvučné jméno film nezachránilo.

Jen ve stručnosti načrtnu, o čem tedy tento snímek vypráví: Spisovatel Robert se snaží napsat povídku o návštěvnících z výše zmiňované galaxie. Do své práce je naprosto ponořen, že si ani nevšímá bortícího se vztahu se svou dívkou Bibou. Jeho postavy z povídky se náhle zhmotní, čímž se spouští série podivných událostí, které vyvrcholí „masakrem“ na svatební hostině. Návštěvníky jsou dvě podivné děti (malé, blonďaté a ve zlatých skafandrech) a jejich „dozor“ zajišťuje androidka příznačně nazvaná Andra. Jedno z dětí s sebou má navíc hračku, figurku monstra, která se dokáže zvětšit v monstrum skutečné.

Až potud by se z popisu mohlo zdát, že se bude jednat o čistokrevné sci-fi s příměsí hororu, ovšem žánrový záběr filmu je ve skutečnosti mnohem širší. Scénáře se ujal Miloš Macourek, kterému sci-fi sice není cizí (krom filmů i jeho scénáristický podíl na českém sci-fi komiksu Káji Saudka Muriel a andělé), ovšem mnohem více se věnoval pohádkám či komediím, což je zde poznat. Skutečně i Monstrum… inklinuje ke komediálnosti, ovšem tak rozpačité, že není jasné, zdali má jít o sci-fi parodii nebo jen o pouhé odlehčení v několika scénách. Humor pak spíše škodí a dodává absurdní vyznění některým scénám, kterým dominuje vítání návštěvníků z kosmu v jeskyni na chorvatské riviéře, kterého se účastní desítky do naha svlečených turistů, aby tak dokázali své mírové úmysly. Druhou podobně výraznou scénou je pak svatební hostina, při níž dojde k „nejkrvavějšímu“ střetu s monstrem, kdy výjev chvíli tíhne k hororu až s gore prvky (utrhané končetiny a hlavy) a slapstick komedii na straně druhé (monstrum pronásledující Helenu Růžičkovou okolo stolu). To jen dokazuje žánrovou nevyváženost tohoto ojedinělého počinu. Na komedii tu není dostatek humorných scén (zatímco komediálních herců tu je několik – Helena Růžičková, Karel Augusta, Václav Štekl, Ivana Anderlová) a horor taktéž nefunguje z mnoha důvodů. Už samotné monstrum totiž selhává pro svůj vzhled, kdy připomíná cosi mezi rostlinou Adélou (Adéla ještě nevečeřela), ušatou obludkou z Kačenky a strašidel a květinovými lidmi z Létajícího Čestmíra. Má sosák, šlehá oheň a vylučuje nervový plyn. Překvapením pak pro někoho může být jeho autor, Jan Švankmajer, protože nepřipomíná téměř nic z jeho běžné tvorby, a to ani vzdáleně. Vesměs je to taková zrůdička z macourkovsko-vorlíčkovského pohádkového vesmíru. Ostatně podobně pak působí i ony „šokující“ scény řádění monstra, kdy se sice trhají údy, ovšem velmi ledabyle, gumové a zcela bez krve, proti čemuž i pohádkové efekty z Arabely působí realističtěji. Žánrově zde tedy dominuje ponejvíce sci-fi, které dává tušit své filmové vzory – od Četníka a mimozemšťanů po Metropolis v podobě kostýmu kybernetické Andry, výjimkou ale nejsou ani tuzemské seriály – od Návštěvníků a Létajícího Čestmíra až po Arabelu. S podivem pak zůstává, že tento „skvost“ z řad fantastického filmu získal na portugalském festivalu fantastického filmu Fantasporto roku 1984 cenu za nejlepší scénář (společně s Tajemstvím hradu v Karpatech).

Jak je tedy vidno, i přes neexistující tradici „pokleslých“ žánrů v naší kinematografii se můžeme pochlubit filmy, které si ve svém neumětelském zpracování v ničem nezadají s takovými perlami, jako byl již zmiňovaný Plan 9 from Outer Space. Jen ten tuzemský Ed Wood nám stále chybí.

 

 

Monstrum z galaxie Arkana

Režie: Dušan Vukotic

Hrají: Ivana Andrlová, Markéta Fišerová, Karel Augusta, Helena Růžičková, Václav Štekl, Věra Kalendová, Jitka Zelenohorská, Ljubiša Samardžić, Dana Hlaváčová

Jugoslávie / Československo, 1981, 82 min

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru