Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Comicsový důvod k radosti

Comicsový důvod k radosti

RECENZE – JAROSLAV STUCHLÝ –

Na přelomu loňského a letošního roku se comicsovému nakladatelství Crew podařilo vydáním Genova příběhu zkompletovat v češtině 11 dílů (knih) ze série Usagi Yojimbo, prestižními cenami ověnčeného autorského projektu Stana Sakaie.

Stan Sakai se sice narodil (r. 1953) v japonském Kjótu, mládí ovšem prožil na Havaji (kde vystudoval výtvarné umění) a nyní žije s rodinou v Kalifornii (kde svá studia dovršil). Jeho mistrovským dílem je právě série Usagi Yojimbo (započatá roku 1984), kterou se vrací do období feudálního Japonska. Jejím ústředním hrdinou je samuraj Miyamoto Usagi, jenž se po bitvě na pláni Adachigahara a smrti svého pána Mifuneho stává potulným roninem (šermířem najímaným především jako osobní strážce). Půvab celé věci tkví v tom, že Usagi je králík a celý jeho svět zaplňují podobně antropomorfní zvířecí postavy (v úvodu zmíněný Gen, lovec odměn, je kupříkladu nosorožec, další pozoruhodnou figurou je slepé prase s mečem Zato-Ino, znalcům není třeba dlouze představovat třeba kozla samotáře a dítě, Usagiho sensei má podobu vznešeného lva a nechybějí ani výrazné „ženské“ charaktery). Ovšem jestliže s králíkem máme spojenu bázlivost (a jistou „pohlavní nezdrženlivost“), Usagi je ztělesněním odvahy, cti, loajality, tedy samurajského kodexu bushido. A třebaže není prost citů, mravní jednání je mu nade vše. V krátkých napínavých příbězích bojuje za právo a spravedlnost, chrání bezbranné a hatí plány hlavního zloducha (lorda Hikijiho) a jeho pomahačů. Výsadní postavení v dosud česky publikovaných knihách má Spiknutí draka, které místo volně spojených epizod nabízí ucelený příběh zrady jednoho z feudálních pánů a tak trochu nechtěného partnerství většiny důležitých postav série. Dalo by se dlouze hovořit o promyšlenosti comicsového světa (pravěké ještěrky jako domácí mazlíčci, proč ne?) i dějových linií, které postupně odhalují minulost, psychologii i motivace hrdinů, stejně jako o poetičnosti a melancholii stojících v těsném sousedství nelítostných soubojů a řeží, nebo o odborných vsuvkách, které ovšem nenudí, ale nenásilně a zajímavě poučují tu o výrobě samurajských mečů (Daisho), jinde o středověkém umění stavět papírové draky (Kozel samotář a dítě).

Soustřeďme však ještě pozornost na kresbu. Ta je černobílá, na první pohled jednoduchá, ovšem potvrzující bonmot o tom, že jednoduchost (a v tomto případě také přehlednost) je znakem geniality. Sakai nijak neexperimentuje s rozmístěním políček na panelu (stránce), vše je podřízeno plynulému toku příběhu. Je silný v detailech i panoramatických „záběrech“, kdy například zaplní políčko spoustou vzájemně bojujících postav a donutí vás zpomalit, protože si prostě chcete všechno prohlédnout. V dalším plánu se „skrývá“ pečlivá příprava autora – příroda, architektura, zbraně, nástroje, oblečení, perfektní znalost dobových zvyklostí a japonské démonologie, to vše způsobuje nenápadné vtažení do příběhu, že žádnou z knih neodložíte, dokud ji nepřečtete od první do poslední stránky. V jedné z předmluv označil William Stout Stana Sakaie za Akiru Kurosawu comicsu. Tato zkratka je asi to první, co se každému obdivovateli japonské kultury vybaví po seznámení se s Usagim Yojimbem.

Po úspěchu několika krátkých ukázek v časopise Crew se nakladatelství rozhodlo roku 2005 vyrukovat s českým překladem (výborný L’udovít Plata) knihy 9 (Daisho), následovaném desítkou (Mezi životem a smrtí). Vzhledem k tomu, že loni vydaný Genův příběh nese číslo 7, nebyl to nejšťastnější nápad (diktovaný buď atraktivitou prvně vydaných dílů, nebo prostě otázkou dostupnosti autorských práv), takže zkompletovat úvodní (českou) jedenáctku stálo trochu trpělivosti. Originální díla vydávalo (až po Genův příběh včetně) totiž nakladatelství Fantagraphics Books, dalších 14 knih jde na konto Dark Horse Comics. Podle posledních zpráv z webu českého nakladatele se „tráva již ostří“ (kniha 12 nese název Ostří trav), takže doufejme, že se s dlouhouchým roninem Usagim a jeho přáteli i protivníky (mým favoritem je záhadný vlčí vyvolenec bohů Jei) budeme v pravidelných intervalech (a hlavně konečně chronologicky) setkávat i nadále.

Seznam dosud česky vydaných knih série Usagi Yojimbo:

Ronin
Samuraj
Cesta poutníka
Spiknutí draka
Kozel samotář a dítě
Kruhy
Genův příběh
Stíny smrti
Daisho
Mezi životem a smrtí
Roční období

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru