Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Jak lvové bijem o mříže

Jak lvové bijem o mříže

KOMIKS – JAROSLAV STUCHLÝ –

Už jsme si zvykli, že nakladatelství Comicscentrum zásobuje čtenáře kvalitními grafickými romány (reedice série Sin City, Hellboy, díla Bryana Talbota ad.). Nejinak je tomu také u prvního letošního edičního počinu.

Comics Smečka z Bagdádu scenáristy Briana K. Vaughana (spoluautora scénářů a spoluproducenta televizního seriálového hitu Ztraceni, autora comicsu Y: Poslední z mužů) a kreslíře Niko Henrichona vychází ze skutečné události. V roce 2003 byla při bombardování Bagdádu zničena místní zoologická zahrada a spousta zvířat se dostala na svobodu. Mezi nimi také lví smečka. S tímto faktem ovšem comics nakládá velmi originálním způsobem.

Hned v úvodu možná zaskočí skutečnost, že lvi (a vlastně všechna zvířata vyskytující se v příběhu) myslí jako lidé. Smečka má jasně rozvržené charaktery: vůdce Zilli je samec, který v zajetí poněkud zpohodlněl, zatímco jeho družka Núr již v ZOO organizuje pokus o útěk. Lvíče Ali jako jediné nepoznalo chuť svobody a skupinu doplňuje stará (poloslepá) lvice Safa, jejíž pragmatické chování a postoje do velké míry určuje traumatický zážitek z minulosti.

To, že autoři vložili do zvířecích hlav lidské myšlenky, ovšem neznamená, že by se v případě Smečky z Bagdádu jednalo o antropomorfismus, jak jej známe třeba z comicsů Maus, Grandville nebo série Usagi Yojimbo. Kresba je naprosto realistická, vychází z pečlivé přípravy (údajně pomáhali iráčtí bloggeři i američtí vojáci) a studia bagdádských reálií (fotografie). Jednotlivé „kapitoly“ jsou oddělovány impozantními dvoustránkovými kresbami (v paměti utkví hned ta počáteční se Zillim, nad nímž přelétají americké stíhačky, nebo hromadný úprk zvířat), Henrichonovi se výtečně daří navodit atmosféru liduprázdného, válkou rozvráceného světa, v němž svěžest oázy vystřídají záběry rozbombardovaných budov. Mezi nimi se potuluje ústřední vyhladovělá smečka a vedle otázky, kde sehnat co k jídlu, řeší (jakoby mimochodem) problém tak náhle nabyté svobody.

Brian K. Vaughan tak vede zřetelnou paralelu mezi osudem lvů a osudem iráckého národa (je třeba si svobodu vybojovat, nebo ji lze přijmout jako dar, je možné svobodu někomu nadiktovat?), prastará želva poučí lvy o ropném bohatství jako příčině všech místních konfliktů. Z uvedeného vyplývá, že comics „o zvířátkách“ není určen malým dětem, dokonce nese věkové doporučení 16+, protože obsahuje i nekompromisní, násilné výjevy, např. žirafí krk rozervaný dělostřeleckým granátem.

Stál ten jeden den svobody a pohled na horizont, koupající se v krvavých červáncích, vůbec za to? Působivý comics v bezchybném provedení (překlad Jan Kantůrek) rozhodně stojí za čtenářskou pozornost.

Brian K. Vaughan, Niko Henrichon

Smečka z Bagdádu

ComicsCentrum, Praha 2010
136 barevných stran
299 Kč (paperback)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru