Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » KRRR! – festivalový deník

KRRR! – festivalový deník

REPORTÁŽ: 5. ročník Přehlídky 70mm filmů KRRR! 70MM FILM FEST v Krnov – JAN JENDŘEJEK –

Ve dnech 9.–11. dubna 2010 proběhl 5. ročník Přehlídky 70mm filmů KRRR! 70MM FILM FEST v Krnově. My jsme se této jedinečné a v zemích Visegrádské čtyřky ojedinělé akce také zúčastnili.

Název přehlídky KRRR! vznikl v agentuře Filmochod, která má na starosti sjednocenou vizuální prezentaci naší akce. KRRR! může být chápáno jako citoslovce – skupina souhlásek evokujících zvuk promítacího stroje1, nebo z fonetického hlediska jako kombinace neznělé a znělých hlásek tvořících začátek názvu města Krnov.“ sděluje Kateřina Lindovská, ředitelka Městského informačního a kulturního střediska v Krnově, které celou přehlídku pořádá.

Jak již bylo řečeno, krnovské kino Mír 70 je jediné v zemích Visegrádské čtyřky určené pro promítání 70mm filmů. To byl také jeden z důvodů, proč před pěti lety vznikla tato přehlídka – upozornit na pozapomenutý formát, který ve své době oslňoval skvělým zobrazením detailů a prostorovým zvukem.

Kromě velmi obtížného shánění kopií je hlavním strašákem pořadatelů a diváků stav jednotlivých kopií. Stává se, že některé mají posunutou barevnost a nyní převažuje načervenalá barva, což převážně ve tmavých scénách dělá neplechu. „Tato závada je dána výrobním procesem určitých filmových materiálů a je to fakt, se kterým se musíme u kopií starých 30–50 let smířit,“ uvádí Pavel Tomešek, vedoucí místního kina.

9. 4. KRRR! – 1. den

Přesně ve 14:00 odstartuje v Krnově 5. ročník přehlídky 70mm filmů. Zahajovacím filmem bude Superman (1978) režiséra Richarda Donnera, který získal nejen mnoho pozitivních ohlasů od fanoušků komiksu, ale také Oscara za vizuální efekty. Po Supermanovi se vypravíme do vesmíru s Kozorohem jedna (1978). Od 17:00 poletíme s posádkou na Mars, nebo snad ne? Je možné, že by nám vláda lhala a celý let byla jedna velká bouda? Režisér Peter Hyams natočil velmi poutavý sci-fi thriller, bohužel od té doby (až na jednu možnou výjimku) šla kvalita jeho filmů prudce dolů. V 19:45 zavítá vůbec poprvé do českých kin film Generál Patton (1970), který byl do programu přehlídky zařazen s ohledem na 65. výročí ukončení 2. světové války. Samozřejmě to není jediný důvod. Především se jedná o skvělý film, v jehož ústřední roli exceluje George C. Scott. Sedm Oscarů získaných v roce 1971 (mimo jiné za nejlepší film a režii) má také svou výpovědní hodnotu.

O úvody k filmům by se měli podělit pánové Radomír D. Kokeš, Michael Málek a Jakub Václavek, a my se již nyní těšíme na zajímavé informace, které nám zpříjemní a zpestří sledování snímků.

10. 4. KRRR! – 2. den

Filmem Superman odstartovala včera přehlídka 70mm filmů v Krnově. Tento super-hrdinský epos nezestárnul a především v trikových sekvencích má stále co nabídnout. Bohužel 70mm kopii se stáří nevyhnulo. Narušené barevné spektrum (ve kterém nyní převládá růžová místo černé barvy) pošramotilo můj divácký zážitek. Musím ovšem podotknout, že toto omezení bylo již dopředu avizováno v programové brožuře, což slouží ke cti organizátorům. Podobný „problém“ měl také Kozoroh jedna, i když v menší míře. Tento sci-fi thriller napsal a režíroval Peter Hyams. S odstupem času je s podivem, jak kvalitním je filmem. Škoda jen, že tak talentovaný tvůrce svěřil svou kariéru do rukou Jean-Claude Van Damma (Náhlá smrt, 1995), Arnolda Schwarzeneggra (Konec světa, 1999) či Edwarda Burnse (nesnesitelní Lovci dinosaurů, 2005). Vrcholem večera byl (kromě úžasně neopakovatelného anglického překladu zahájení) snímek Generál Patton (v perfektní obrazové i zvukové kvalitě). Přesvědčil jsem se, jak krutá může být válka pro velitele, kterého nechtějí nechat velet. Následná debata (u rautu) nad počtem mrtvých zvířat v tomto snímku skončila minutou ticha za veškerou drůbež usmrcenou pásy tanků.

11. 4. KRRR! – 3. den / Kosmická zrůda útočí! Však oni s ní lidé zatočí!

Přiznám se bez mučení, film Operace Crossbow (1965) jsem před festivalem vůbec neznal, proto jsem se na toto válečné drama velmi těšil. Britové totiž povětšinou nemají ve filmech s tématikou 2. světové války tolik patosu jako Američané. Tato domněnka se mi (kromě závěrečného monologu „vypravěče“) potvrdila a mohl jsem zhlédnout napínavý thriller, ve kterém není nikomu jasné, kdo přežije a kdo ne. Ben Kingsley se představil v jedné ze svých životních rolí, a Gándhí (1982) v jeho podání je stále velkým diváckým zážitkem. Škoda jen, že filmu neprospívá pomalé tempo, což je při tříhodinové stopáži markantní. Zatímco první dva filmy včerejšího programu byly opět trochu poznamenané nekvalitním obrazovým spektrem (již jen lehce), snímky Batman (1989) a Vetřelci (1986) ve skvělé obrazové kvalitě byli nad očekávání pohlcujícím zážitkem. Maximální Jack Nicholson mě opět přesvědčil, že on je tím správným a jediným Jokerem (ať mě příznivci Heatha Ledgera klidně ukamenují). Vrcholem večera byl souboj Ripleyové s vetřelčí královnou, při kterém celé kino jen s úžasem sledovalo plátno.Velmi zdařilý byl také úvod Radomíra D. Kokeše, díky kterému jsme mohli nahlížet na film z jiného, „ženského“ úhlu.

Poslední den se nese ve znamení repríz filmů dnů předešlých. Vše odstartovala ranní improvizovaná přednáška (původní lektor bohužel onemocněl). Jednalo se spíše o laický a povrchní průzkum dějin amerického muzikálu. Podnětná a přínosná byla především krátká ukázka rozdílu mezi 35mm a 70mm verzí filmu Pink Floyd: The Wall (1982) – především díky zvukové stopě.

Dneškem 5. ročník festivalu končí. Program byl letos zaměřen výrazněji na známé „kultovní“ snímky, takže uvidíme kam (do kterých filmových světů) nás organizátoři zavedou za rok a zda-li na nás bude pokukovat Vetřelec 3. Pár věcí je ovšem již nyní jistých. Přehlídka se uskuteční od 8. do 10. dubna a opět se bude skládat z filmů na 70mm kopiích. Což je více než dobře!

1 Na stejné téma byla vytvořena také letošní znělka přehlídky.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 25

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru