Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Neon Genesis Evangelion

Neon Genesis Evangelion

RECENZE: Neon Genesis Evangelion – JAN VALNOHA –

Po Druhém úderu, obrovské explozi, která odpařila Antarktidu a vyhladila polovinu lidské populace, již není život na Zemi tím, co býval. Neznámé bytosti ohrožující lidstvo, tajemné spiknutí vládních složek a povinná školní docházka!

Dvanáctiletý Shinji Ikari byl organizací Marduk vybrán k pilotování jedné z jednotek Evangelion, obřího biomechanického kolosu, který je jedinou obranou proti hrozbě Andělů. Ti se začali objevovat poměrně nedávno a jejich útoky proti velitelství NERVu se čím dál více stupňují, jsou rafinovanější a brutálnější.

Stylový začátek, že? Souboje obřích robotů mezi zasouvacími mrakodrapy (již třetího!) Tokia opravdu nemusí hned nezaujatému divákovi evokovat sofistikovanou zábavu na několik večerů, ale na rozdíl od akční papundeklové smršti, kterou nám v tomto stylu nabídli již Power Rangers, skrývá NGE nejedno překvapení.

Akční bojové scény budou jedním z nich, protože nezabírají více než 2 minuty, a to z dvacetiminutového dílu neubere ani desetinu. A ke všemu jsou japonské a animované, což je synonymem pro mangu. Nesmíte se proto divit, pokud vám najednou zmizí z pozadí mrakodrapy a objeví se fialové pozadí a dlouhé rozmazané čmouhy značící dynamiku. A nesmíte se také divit, pokud se výsledek náročné bitvy dozvíte třeba až po dalších třech dílech z retrospektivy.

Takže akční anime, ale bez akce? Dobře, získali jsme si prvních pár fanoušků, co již zvědavě vyklepávají heslo „Neon Genesis Evangelion“ do Googlu, a pojďme dál. Co postavy?

Který dvanáctiletý kluk by chtěl mít doma bojového robota? K sakru, vidím všechny ruce nahoře? A který z nich by ho chtěl pilotovat? A jsme u jádra věci. Náš hrdina Shinji právě ne. Přijal pozvání do Tokia 3 od svého otce, komandéra polovojenské organizace NERV, protože doufal v příjemné shledání po letech a konečně opětovné navázaní vztahu syna s otcem. Ale komandér Ikari nechal poslat pro syna pouze z jediného důvodu − je potřeba pilot pro jednotku Evangelion 01. Shinji to dělat nechce, je donucen a vydírán svým otcem a jeho mentální stabilita není silnější než dřevěné japonské jídelní hůlky. Klinické deprese a emocionální problémy zdědila postava hlavního hrdiny od svého tvůrce Hideaki Anna, který trpěl těmito duševními chorobami.

Shinji ale není na boj proti neznámému nepříteli sám, v Jednotkách 00 a 02 mu pomáhají dva jeho vrstevníci Rei Ayanami a Asuka Langley. Celá trojice hlavních hrdinů vykazuje pestrou škálu psychických poruch a ještě navíc kromě boje proti svému nitru a proti neznámému nepříteli musí splňovat školní docházku, což s sebou nese požadavek klasického dvojího života superhrdiny.

Děj seriálu je zasazen do blízké budoucnosti − roku 2015, patnáct let po osudovém Druhém úderu, události, která navždy změnila tvář Země. Obrovská exploze vychýlila zemskou osu, změnila globální klima a vyhladila téměř polovinu populace. A kromě toho roztavila celou Antarktidu. Oficiální prohlášení udávalo jako příčinu zásah meteoritem o velikosti 10 cm a rychlosti dosahující 95 % rychlosti světla. Pravda ale, jak už to tak bývá, je daleko od mediální prezentace.

Jak díly seriálu postupují, objevuje se čím dál více takovýchto záhadných otázek, které je třeba zodpovědět. Proč tajemné bytosti − Andělé − útočí stále častěji na hlavní základnu pod Tokiem 3 a co vlastně brání jednotky Evangelion hluboko pod povrchem?

Porci tajemství také ukrývá použitý symbolismus, který se v seriálu objevuje. Kromě freudiánské psychoanalýzy (a její aplikace na mnoho charakterů) je to především židovsko-křesťanská terminologie a ikonografie. Samotné použití termínu „Anděl“, artefaktů jako je Kopí osudu (zde pojmenované jako „Longinovo kopí“ podle svého původního nositele), ale i výbuchy ve tvaru křížů a kabalistického ztvárnění Stromu života.

Informací valících se na diváka v pozdějších dílech je nepřeberné množství a mnoho faktů a vztahů je navíc vyjádřeno ještě ve druhém plánu, v náznacích a útržcích konverzací, v médiích, ale i jako součást školního vyučování, kterého se hlavní hrdina jako správný teenager musí zúčastňovat.

Odměnou za sledování celého seriálu ale není završení posledním dílem, protože ten nabízí pouze zmatené výjevy ze Shinjiho narušené mysli. Netrpělivý fanoušek tak musí sáhnout po samostatném závěrečném cyklu The End of Evangelion, ve kterém se teprve dozví odpovědi na otázky, na které ani nedoufal, že by se mohl zeptat. Ale to pravé zadostiučinení a celkové porozumění nabízí až opakované zhlédnutí celého komplexního příběhu, kdy jednotlivé části konečně začínají zapadat do sebe, vztahy a informace konečně začínají dávat smysl a složitá mozaika soubojů, náboženských, filosofických a historických prvků je kompletní.

Neon Genesis Evangelion

Režie: Hideaki Anno

Délka: 20 min. × 22 dílů

Země: Japonsko

Premiéra: 4. říjen 1995

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru