Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Ohlédnutí za 13. Česko-slovenskou filmovou konferencí

Ohlédnutí za 13. Česko-slovenskou filmovou konferencí

Ohlédnutí za 13. Česko-slovenskou filmovou konferencí
13. ČESKO-SLOVENSKÁ FILMOVÁ KONFERENCE – BARBORA SLEZÁKOVÁ

Ve dnech 11. až 14. listopadu se v Olomouci uskutečnila 13. Česko-slovenská filmová konference, kterou uspořádala Katedra divadelních, filmových a mediálních studií FF UP v Olomouci (v čele s Lubošem Ptáčkem). Tématem letošního setkání byl současný český a slovenský film – pluralita estetických, kulturních a ideových konceptů.

V rámci konference bylo možno vyslechnout námětově rozmanité příspěvky jednotlivých účastníků, které byly rozděleny do několika bloků. V prvním vystoupila trojice Sylva Poláková, Alexandr Jančík a Martin Mazanec, kteří nejprve představili připravovaný projekt Mediabaze.cz zaměřený na výzkum, propagaci a distribuci českého audiovizuálního umění a následně pak přednesli v uvedeném pořadí své přípěvky týkající se současného českého videoartu, on-line databází českého audiovizuálního umění a mizanscény kina. Podobně ucelený byl i závěrečný blok věnovaný dokumentární tvorbě, ve kterém Peter Gavalier představil slovenského tvůrce Marka Kuboše, jenž se zaměřuje na sociálně angažovaná témata, a Ondřej Čapek se nad český dokumentem Nebe, peklo zamýšlel jako nad paradoxním triumfem společnosti kontroly, což byl snad jediný příspěvek, po kterém se rozpoutala živá debata.

V ostatních blocích pak byly uvedeny příspěvky námětově velmi rozmanité a odlišné, od nastínění žánru exploatačního hororu Romana Vojkůvky (Jan Švábenický), přes hledání queer identity v českém filmu (Eva Chlumská), komparaci reflexe minulosti v českém a slovenském filmu (Eva Filová), nástin použití digitálních speciálních efektů v české filmu (Milan Klíma) až po lingvisticky zaměřené příspěvky zabývající se jazykovými změnami ve slovenském filmu (Alena Bohunická) nebo užití vulgarismu a cool jako výrazové kvality ve filmech Bratislava film a Velký respekt (Martin Boszorád).

Podvečerní část konference byla věnována projekcím především méně známých titulů. Z české tvorby se jednalo o snímek Petra Marka Láska shora (2002) , doplněný jedním dílem z pořadu Profilm věnovaný tomuto tvůrci, a Největší z Čechů (2010) Roberta Sedláčka. Oba celovečerní filmy uvedeny v kinech bez většího zájmu ze strany diváků. Ze slovenské produkce byl promítán dokument již zmíněného Marka Kuboše Hlas 98 (1999) a Jara Vojtka Z kola ven (2010). Projekce celovečerního snímku Radima Špačka Pouta (2009), pak celou konferenci v sobotu uzavřela.

Po vystoupení všech účastníků dostali prostor organizátoři příští česko-slovenské konference (ředitel SFÚ Peter Dubecký a profesor estetiky Peter Michalovič), kteří nastínili její další směřování. Tématem následující konference budou minority a film, přičemž se nebude jednat pouze o národností hledisko. Setkání by se mělo uskutečnit někdy na přelomu října a listopadu příštího roku v Topolčiankách, na zámečku Tomáše Garrigue Masaryka. Přizváním účastníků z Polska a Maďarska by pak měla celá akce nabýt většího mezinárodního rozměru. Touží taktéž zachovat mezioborový charakter a na příští setkání oslovit nejširší počet účastníků.

Organizátoři chtějí zachovat scénář z let předešlých, takže oproti letošní konferenci, kdy byl sborník vydán ještě před jejím zahájením (k volnému stažení je zde), aby se mohli jeho účastníci seznámit s obsahy jednotlivých příspěvků, sborník vznikne až po konferenci. Jako důvod bylo uvedeno, že jednotlivým autorům je dán prostor ještě před jejím proběhnutím své texty upravit. Zároveň chtějí navázat na tradice z dřívějších konferencí, kdy byl zvolen snímek, který byl pak následně v rámci setkání interpretován z různých úhlů prostřednictvím odlišných příspěvků účastníků, což se letos v Olomouci neodehrálo.

Po výtkách ze strany slovenských organizátorů ohledně chybějícího spolupracovníka na české straně či nerealizovaných sborníků z konferencí odehrávajících se v českém prostředí byl krátce představen zajímavý projekt Česká společnost pro filmová studia. Tato organizace umožňuje komunikaci mezi filmovými katedrami a Národním filmovým archivem. Cílem je nejen vytvořit informační síť pro zadávání témat diplomových prací, ale i podporu publikační činnosti nebo udělování cen.

Letošní česko-slovenská konference díky rozmanitosti příspěvků týkajících se současného českého a slovenského filmu nabídla rozličnost přístupů k filmovému dílu, ať už z pohledu žánrového, lingvistického nebo společenského. Jen byla škoda, že stejně pestré nebyly i diskuze, jež měly po skončení každého příspěvku následovat.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 34

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru