Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » PAF – den druhý

PAF – den druhý

PAF – den druhý
Co nového přinesl páteční PAF den? Po včerejší delší zprávě dnes v krátkosti (edit: tak tedy opět ve větším rozsahu) upozorníme na nejzásadnější události druhého dne, jak je vidí 25fps.

Zatímco ve filmovém sále probíhala čtyřhodinová přednáška Petera Greenaway, který rozvíjel svůj názor prezentovaný a několikrát zopakovaný již ve čtvrtek při slavnostním zahájení – „Cinema is dead“. Ti, kteří se na přednášku, kterou Greenaway doplnil o velké množství ukázek z vlastní tvorby, nedostali, nemuseli litovat ze dvou důvodů: 1) celá přednáška byla audiovizuálně zaznamenána, 2) diváci měli možnost zhlédnout dvě skvělá pásma filmů: od 14 hod. výběr z kanadské animované tvorby „Transkanadská magistrála“, které vévodil ponurý biografický snímek Theodora Usheva Lipsett’s Diaries, který sugestivně postihl démony a zakomponováním ukázek přiblížil tvorbu známého avantgardního filmaře Arthura Lipsetta. Pásmo uvedl Marcel Arbeit, který diváky seznámil například s bohatou tradicí kanadských autorů využívajícíh alternativní historie. Od 16:30 byl uveden výběr těch nejlepších filmů z poznaňského festivalu: „Pozat Poznaň – Animator“. Představit jej měl ředitel festivalu Animator Wojciech Juszczak, ale bohužel nedorazil, a tak se uvedení filmů ujal Petr Vlček. Zaujal zejména strhující Big Bang Big Boom argentinského animátora Blu. Dále pak ruské snímky, vtipný kousek Byla jednou jedna moucha Aleny Oyatievy a poetický Výlet k moři Niny Bisyariny. Silný zážitek bohužel poněkud narušily výpadky obrazu.

Dalším z vrcholů bylo uvedení nového snímku Pipa Chodorova Free Radicals (můžete vidět i dnes ve 22 hod. v Kapli Božího Těla) za přítomnosti sympatického tvůrce, který film uvedl a po projekci trpělivě odpovídal na otázky diváků, které například zajímalo, proč zvolil Chodorov pro svůj snímek právě Hanse Richtera, Petera Kubelku a další experimentální filmaře a zda tito nejsou vlastně dost známí, a tedy není zbytečné upozorňovat právě na ně. Dotazy se točily také kolem hojně diskutovaných podmínek promítání filmů v galeriích a dalších zajímavých témat.

Diváci však již nedočkavě začali prchat na očekávaný koncert Alva Noty v kině Metropol. Nezastavitelné vibrace (pro přiblížení: „tatatadydyty tadadyty“, „ddddtdddddd…“), podmanivý hlas z fragmentů francouzské recitace dopněný barevným rejem, který na projekční plátno vypaloval potemnělou siluetu mistra svého řemesla, čelícího publiku v tváří v tvář, rozpulzoval k prasknutí nabitý sál. Mnozí neodolali a nechali se v postranních koridorech cele pohltit tepajícím rytmem představení. Třásly se všechny kouty Metropolu. Ale vydržel…

Co nabídne třetí den PAFu? Těšit se můžete na Martina Arnolda, který na PAFu dnes vpodvečer (18:00 ve filmovém sále) předvede vůbec poprvé své nové video. Světovou premiéru sám odmítl uskutečnit v Cannes nebo v Benátkách. Proč také, když je tu Olomouc s výtečnými bramboráky na náměstí a proslavenými tvarůžky, které jako loňský PAFresident jistě ochutnal  (ve čtvrtek se nad jejich vůní podivoval „českým Oscarem“ obdarovaný Greenaway). Ve 23 hod. vystoupí v divadelním sále Elektrabel & Andrej Boleslavsky. Celý den se nese ve znamení mnoha zajímavých přednášek a prezentací (Klavír, kinetismus a Pešánek, Tomáš Vaněk – Participy ilustrace, Mafia II).

P.S. Aniž bychom se chtěli chválit nebo cokoli předjímat, po skončení festivalu si budete moct přečíst na webu 25fps zajímavé rozhovory – s Peterem Greenawayem, Pipem Chodorovem, a také s Alexandrem Jančíkem. Těšte se.

Foto: Jiří Volejník

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru