Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Dlouhouchý ronin na cestě do Atsuty

Dlouhouchý ronin na cestě do Atsuty

RECENZE: Stan Sakai – Ostří trav II: Pouť do svatyně Atsuta – JAROSLAV STUCHLÝ

Poprvé padla ve 25fps zmínka o comicsové sérii Stana Sakaie Usagi Yojimbo v dubnu 2010 a šlo o výtrysk čiré radosti nad tím, že se nakladatelství CREW podařilo vydáním Genova příběhu (kniha č. 7) dospět do situace, kdy další díly budou vycházet chronologicky. Následovalo Ostří trav (kniha č. 12), Šedé stíny (13), Maskadémona (14) a aktuálně se v prodeji objevilo Ostří trav II – Pouť do svatyně Atsuta.

Jak už sám název napovídá, jde o přímé pokračování epického dobrodružství Ostří trav (Šedé stíny a Maska démona jsou tradiční povídkové sbírky), ve kterém se Usagimu a jeho přátelům podařilo zmařit Spiknutí osmi. Spiklenci se snažili využít legendární, bohy vykovaný meč Kusanagi-no-Tsurugi („Meč sečící trávu“) ke svržení šoguna a nastolení císařství. Nyní se ronin Usagi spolu s věčně nabručeným lovcem odměn Genem a knězem Sanshobou rozhodnou meč přenést do svatyně Atsuta, kde jej hodlají tajně vyměnit za tam přechovávanou napodobeninu. Tímto důmyslným trikem by byl meč ochráněn před dalším pokusem o zneužití v politickém boji. Cestu do Atsuty jim ale zkomplikují dva soupeřící klany ninjů – Neko a Komori, které mají s cennou zbraní své vlastní plány.

Stan Sakai opět potvrzuje své vypravěčské mistrovství. Po krátkém prologu, vycházejícím z příběhu o legendárním hrdinovi (a držiteli meče Kusanagi) Yamatovi-Dakém, vrhá čtenáře do víru napínavých událostí. Ačkoli hlavním protagonistou zůstává Usagi, pozornost soustředí autor tentokrát především na Chizu, vůdkyni klanu Neko. Ta musí jednak učinit závažné rozhodnutí, jak naložit s mečem, který by měla odevzdat patronovi klanu (a jednomu z hlavních padouchů série) lordu Hikijimu, jednak čelí útokům ze strany neznámého ninji. Do honičky, v níž meč neustále mění majitele a o podrazy a nečekaná odhalení není nouze, zasáhne také lord Ikeda (žijící léta v anonymitě prostým životem rolníka). Právě na jeho postavě ukazuje Sakai pokušení, které držení meče představuje. Pouť do svatyně Atsuta tak v mnohém připomíná Tolkienova Pána Prstenů a stává se něčím víc než jen zručně odvyprávěným akčním příběhem. Sakaiovi antropomorfní zvířecí hrdinové dokážou (pro pravidelné čtenáře nepřekvapivě) vzbudit celou řadu emocí (třeba když se ukáže, kdo a proč stojí za výše zmíněnými útoky na Chizu nebo když ve finále členové ústřední skupinky po jednom nasazují životy, aby zadrželi příval nepřátel). A jestliže na konci Usagi poznamená, že se musí dostavit na setkání v chrámu Kitanoji, fanoušek zaplesá, neboť Souboj v Kitanoji je název 17. pokračování.

Otázkou zůstává, zda by čtenář neznalý předchozích knih měl zakoupit právě patnáctý díl. Klidně může, protože Sakai myslí i na něj a informace zásadní pro pochopení příběhu a motivace postav předkládá v dialozích. Každou narážku na známé osoby či předešlé události pak doplňuje rámeček hned pod příslušným políčkem, odkazující na knihu, k níž se daná replika vztahuje. Pokud se tedy vaše první seznámení s Usagim odehraje na pouti do Atsuty, není problém. Užijete si strhující dějovou linku i precizní černobílou kresbu a zjistíte, že tahle série je návyková záležitost. V tom případě přeji hodně štěstí při kompletování a jako pomůcku přikládám seznam dosud vyšlých knih:

Ronin

Samuraj

Cesta poutníka

Spiknutí draka

Kozel samotář a dítě

Kruhy

Genův příběh

Stíny smrti

Daisho

Mezi životem a smrtí

Roční období

Ostří trav

Šedé stíny

Maska démona

Ostří trav II – Pouť do svatyně Atsuta

 

Stan Sakai: Ostří trav II – Pouť do svatyně Atsuta

Nakladatelství CREW, Praha 2011

184 strany

229 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru