Zde se nacházíte: 25fps » Téma » Editorial

Editorial

Editorial
TÉMA – Anthony Mann: Editorial – MILAN HAIN –

Dílo Anthonyho Manna je v určitém směru snem každého filmového kritika či historika: přehledně jej lze rozdělit do čtyř hlavních období podle typů filmů, kterým se režisér zrovna věnoval.

(1) 1942-1946/47: béčkové začátky; odlehčené muzikály a mysteriózní filmy

(2) 1947-1950: série filmů noir, které poprvé naplno prokazují Mannovy umělecké zájmy; ty nejvýznamnější vzešly ze spolupráce s kameramanem Johnem Altonem

(3) 1950-1958: desítka westernů tradičně považovaná za vrchol Mannovy tvorby; doplněna je řadou méně osobních projektů (trojice filmů s Jamesem Stewartem Thunder Bay, Příběh Glenna Millera, Strategic Air Command; nepovedené hudební drama Serenade)

(4) 1960-1965: epické filmy zahrnující rodinnu ságu Cimarron, kostýmní velkofilmy Cid a Pád říše římské a dobrodružný snímek z období druhé světové války Hrdinové z Telemarku; stranou stojí Mannem nedokončený snímek A Dandy in Aspic (režisér zemřel během natáčení; dotočil jej Laurence Harvey)

Právě tento lineární progres od béčkových titulů k náročnějším produkcím však často ranou tvorbu znevýhodňuje. Mannovy mysteriózní filmy a noiry ze 40. let, ač řemeslně dobře zvládnuté, jsou tak nezřídka považovány za pouhou přípravnou fázi na umělecky hodnotnější westerny a historická dramata. V aktuálním čísle 25fps se tento převažující pohled snažíme zpochybnit, když vedle překladu režisérova portrétu ze stránek Senses of Cinema nabízíme rozbory všech jeho filmů noir doplněné o analýzu pozoruhodného kostýmního dramatu Reign of Terror. Upřímně doufáme, že se nám podaří přesvědčit Vás o jejich – alespoň podle nás mimořádných – kvalitách.

Z nepříliš rozsáhlého korpusu literatury o Mannovi lze odkázat zejména na vynikající monografickou publikaci Jeanine Basingerové a zásadní studii Jima Kitsese o westernovém žánru Horizons West, v níž je režisérovi věnována jedna kapitola. S výhradami pak můžeme doporučit i nedávno vydanou knihu Williama Darbyho Anthony Mann: The Film Career. Odkazy na další články a studie najdete zde.

MH

P.S.: 30. června by se Anthony Mann dožil 105 let. Tedy pravděpodobně – některé zdroje uvádějí rok narození 1907.

UPDATE: v den Mannových nedožitých 105. (či 106.?) narozenin zařazujeme ještě texty o jeho historických snímcích Cid a Pád říše římské. Oba pocházejí z bakalářské práce Petra Žabky, kterému tímto děkujeme za svolení k jejich použití.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 133

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru