Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Naruto jede!

Naruto jede!

RECENZE: Masaši Kišimoto – Naruto: Nejhorší klient – JAROSLAV STUCHLÝ –

Na konci první knihy, kterou nakladatelství CREW představilo Naruta Uzumakiho v jeho původní, tedy comicsové podobě, vyslechne titulní hrdina spolu se svými dvěma spolužáky z nindžovské akademie tvrdý verdikt. Jejich učitel jim sdělí, že jsou naprosto neschopní a jako nindžové nemají šanci. Tímto momentem začíná druhý díl nazvaný Nejhorší klient.

Pochopitelně, kdyby nedostali tři studenti ještě jednu šanci, děj by zde skončil, z Naruta by se pravděpodobně stal adept na polepšovnu a Sasuke se Sakurou by se věnovali nějakému normálnímu zaměstnání. Naštěstí mládežníci odhalí (byť nevědomky) podstatu zkoušky, kterou jim džónin Kakaši připravil, a stanou se první trojkou v historii, již nechal „projít“. Tím postoupí ze studentů na úroveň geninů (učedníků) a mají před sebou první mise. Ty jsou ovšem pouze té nejnižší kategorie, což Naruto těžce nese a svým obvyklým (tedy nesnesitelným) způsobem si vyvzdoruje úkol týkající se ochrany svěřené osoby. Jak se však ukáže, klient (stavitel mostů Tazuka), kterého má naše trojice pod dohledem Kakašiho doprovodit domů, ledacos zamlčel a z rutinní mise kategorie C se tak brzy stane boj o holé životy.

Ano, většina Nejhoršího klienta je proklatě akční. Naruto a spol. musejí čelit několika protivníkům usilujícím o Tazukův život, z nichž nejnebezpečnější je Zabuza Momoči (odpadlý nindža Skryté mlžné vodní země). Ten je více než vyrovnaným soupeřem samotnému Kakašimu, takže se čtenář konečně dočká momentu, kdy se z uječeného spratka Naruta stane opravdový nindža.

Akce je dynamická a úskoky (tedy techniky) se v ní střídají přímo ďábelskou rychlostí. Navíc jsou neuvěřitelně komplikované, takže čtenář okamžitě ztratí orientaci. S tím ovšem autor počítal, a proto vždy podá vysvětlení. Nejvtipněji v případě Narutova plánu osvobození Kakašiho z vodní kobky. Celou akci rozkreslenou na několika stránkách shrne Kišimoto posléze na jediném vysvětlujícím políčku, které mi připomnělo oblíbenou elektronickou tužku sportovních komentátorů. Ani v nemilosrdném boji se nesmí zapomínat na emoce. Proto Kišimoto pravidelně vkládá série políček s detaily tváří jednotlivých aktérů, aby ukázal, jak na právě probíhající akci reagují (projekcí „vnitřní“ Sakury si tentokrát bohužel užijeme minimálně). V závěru se našim hrdinům podaří dostat nepohodlného stavitele mostů domů, ale jejich mise tím zdaleka nekončí.

Musím uznat, že po druhém dílu má Kišimoto čtenáře již zcela ve své moci. Postupně před ním odhaluje zákonitosti a fungování svého světa (mapka kontinentu – neměla být náhodou Vodní země ta ostrovní?, nindžovská hierarchie, kategorizace misí, Sakuřina přednáška o čakrách) a v tom nejlepším slova smyslu jej nutí „jít“ s postavami (děj se z vesnice přesunul do venkovních prostor „on the road“). Za zdaleka nejzdařilejší považuji momenty, kdy se mladí hrdinové docela obyčejně hádají (výborný překlad Jana Horgoše) a dělají tím svému mistrovi těžkou hlavu. Akční, zábavný, kapku poučný, ale nikoli těžkopádně výchovný – takový je Naruto! (Třetí díl s podtitulem Pro své sny vyšel na začátku listopadu.)

Masaši Kišimoto: Naruto: Nejhorší klient (2.díl)

Nakladatelství CREW, Praha 2011

208 stran

179 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru