Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Politika s lidskou tváří

Politika s lidskou tváří

SERIÁL – TIP: The Kennedys 

John Fitzgerald Kennedy, 35. prezident Spojených států amerických, patří k nejzajímavějším osobnostem, které kdy seděly v křesle hlavy státu jedné z nejmocnějších světových velmocí. Po zásluze proto přitahoval a přitahuje pozornost filmařů. Těžko říct, zda je to jeho tragickým koncem, na který se nabaluje řada konspiračních teorií, jeho pokrevní vazbou na proslulý klan Kennedyů, pověstí záletníka, nebo jen dobou, v níž vládnul, dobou, kdy svět stál pár minut od začátku třetí světové války.

Dalším z řady filmových a televizních projektů, zabývajících se osobností JFK, je seriál z produkce kanadské společnosti History Television, nazvaný prostě The Kennedys. Minisérie je hlavně příběhem tří mužů: Josepha Patricka Kennedyho St. (Tom Wilkinson) a jeho synů Johna (Greg Kinnear) a Roberta (Barry Pepper). Nad všemi, jako šedá eminence skrytá ve stínech, udržuje pověstnou Kennedyovskou „klanovitost“ matka Rose (Diana Hardcastle).

Jedním z nejpodstatnějších zjištění, které z minisérie vyplývá je, že John i Robert jsou produktem ambicí jejich otce. Ten chce mít ze svého syna prezidenta (původně byl pro tuto roli připravován jeho nejstarší syn Joseph) a neváhá do jeho politické dráhy investovat veškerý svůj čas a peníze, zaklínaje se svou vírou v Ježíše Krista a Boží vůli. Nakonec se oba bratři postupně vyvazují z jeho vlivu a stávají se silnými politickými osobnostmi, které mají možnost věci skutečně změnit. Do vysoké politiky přicházejí s mladickým nadšením a ideály (ostré vyhranění se vůči komunismu, otevřený boj s mafií), o které díky předčasné smrti obou bratrů nemají čas přijít.

Výrazným rysem celého příběhu je celkové upozadění vyloženě politických záležitostí. Jistě, těžko se jim lze v sérii o prezidentovi Spojených států vyhnout, dá se na ně ale dívat jiným způsobem než ve většině filmů a seriálů. V případě The Kennedys je politika filtrována právě pohledem obou bratrů. Jejich pochybami, s nimiž se svěřují svým manželkám, jejich váháním tváří v tvář politickým dinosaurům jako byli šéf FBI Edgar Hoover nebo generál McNamara.

Obecně řečeno, dochází k výraznému zlidštění celého úřadu prezidenta, resp. ministra spravedlnosti. V klasickém filmovém/seriálovém pojetí je americký prezident neomylnou, silnou osobností, která s jistotou prezentuje před novináři nějaké zásadní, celý svět ovlivňující rozhodnutí a odvolává se při tom na vlastenectví, tradice, silný americký národ a Boha. Scénář The Kennedys se snaží jít za tuto „veřejnou tvář“. Spíše než proslovů před národem si všímá rozhodnutí, která těmto výstupům předcházela. Těžké volby jsou ještě komplikované nejrůznějšími tlaky zvenčí, přičemž zejména armáda s očividnou tendencí ke kvapným rozhodnutím, za všechny uveďme poněkud nevydařenou operaci v Zátoce sviní v dubnu 1961, se na mladého prezidenta dívá hodně z patra. Prezident Kennedy v sérii chybuje. Ostře je kontrastován právě „veřejný obraz“ utvářený médii a „soukromá tvář“ ve chvílích, kdy má konečně příležitost odhodit masku a věnovat se své rodině, případně záletům, které už tak nějak k JFK neodmyslitelně patří.

V hlavní roli exceluje Greg Kinnear, který se svému reálnému předobrazu velmi přibližuje nejen vzhledově, ale i charakteristickou dikcí a gesty. Přesvědčivě dovede zahrát tíhu prezidentského úřadu, která na něj byla bez jeho svolení uvalena, i zdravotní problémy, jimiž trpí. Nominace na cenu Emmy je velmi zasloužená. Nominován je i Barry Pepper jako Robert Kennedy, nesmiřitelný bojovník proti organizovanému zločinu a pro mě nejsympatičtější postava série. Do politiky vnáší mladickou dravost a schopnost distancovat se od zavedených autorit. Nominaci získal i třetí, nejstarší z Kennedyů, otec rodiny Joseph, brilantně zahraný Tomem Wilkinsonem. Jeho výkon, ač ve vedlejší roli, častokrát zastiňuje obě hlavní postavy. Ze silného, ambiciózního a nekompromisního muže se vinou mozkové mrtvice mění v neschopného starce, který během jediné chvíle přišel o veškerou svou moc.  Stává se tak hračkou v rukou své ženy, dlouhá léta čekající na příležitost k odplatě za Josephovu „jedinou chybu v životě“. Nepochopitelné je nenominování Katie Holmes za její herecké ztvárnění Jacqueline Kennedy, jedné z nejznámějších prvních dam Spojených států. Navenek z Katie Holmes vyzařují přesně ty vlastnosti, pro které byla skutečná Jackie oblíbená – křehkost, noblesa, vstřícnost k lidem ale Holmes k nim zároveň přidává i vnitřní dilemata – manželovu i vlastní pracovní vytíženost, prezidentovo záletnictví apod.

Série často využívá delších retrospektiv. Jednotlivé díly se soustředí na konkrétní události v Kennedyho, většinou politickém, životě – prezidentské volby, krize v Zátoce sviní nebo předvolební kampaň v Bostonu. Ta je rozbíjena souvisejícími událostmi z minulosti, poodhaluje zákulisní machinace předcházející jeho volbě a dále rozvíjí hlavní postavy.

Vizuálně série nijak zvlášť nepřekvapí. Jde o standardně odvedenou práci s důrazem na historické detaily, které se projeví hlavně v kostýmech a vybavení interiérů, protože se už z principu jedná o celkem intimní konverzační drama, v němž se v malých místnostech řeší velké věci. Díky pevnému režijnímu vedení jediného tvůrce, Jona Cassara, doposavad z hlediska filmové estetiky tvůrce spíše podprůměrných televizních filmů a seriálů (samozřejmě, výjimky se najdou všude, Cassar se např. mimo jiné podílel i na seriálu 24 hodin), si The Kennedys drží jednotný koncept a na mnoha místech dovedou překvapit. Řada událostí, zobrazených v seriálu, je všeobecně známá. Za všechny uveďme samotný atentát na JFK, jehož klišovitému zobrazení se tvůrci vyhnuli použitím několika detailů a následnému okamžitému skoku na záběr Jackie v nemocnici v zakrváceném růžovém kostýmku. Působivost je mnohem větší, než kdyby se použily stokrát recyklované autentické záběry.

Milovníci historických rekonstrukcí a politických dějin USA budou sérií The Kennedys příjemně potěšeni, pokud se přímo neorientují v této historické epoše, možná se i dozví nové informace. Otázkou zůstává, nakolik lze tuto filmařsky poctivě odvedenou práci považovat za relační z hlediska historických faktů. To je totiž jeden z mála mínusů, které kazí celkovou nadprůměrnost série. Zobrazení celé kennedyovské dynastie, tak jak je v sérii prezentováno, bylo dokonce zpochybněno dcerou Jackie Kennedyové, Caroline. Rodina se navíc zasadila o to, aby nebyla série odvysílána na prestižním History Channel, a tak jej nakonec koupila jiná televizní společnost. Co říci závěrem? The Kennedys jsou sérií, která je pevně ukotvená v historické realitě, ale není hraným dokumentem. Zejména v příbězích ze zákulisí se do popředí dostává umělecká licence, která je trnem v oku některých lidí. To by ale nemělo být důvodem k tomu nevěnovat trochu diváckého času tomuto televiznímu dílu. Rozhodně stojí za to.

 

The Kennedys

Režie: Jon Cassar

Scénář: Stephen Kronish, Joel Surnow

Kamera: David Moxness

Střih: David B. Thompson, Don Cassidy

Hrají: Greg Kinnear (Jack Kennedy), Barry Pepper (Bobby Kennedy), Katie Holmes (Jackie Kennedy), Tom Wilkinson (Joe Kennedy st.), Diana Hardcastle (Rose Kennedy), Kristin Booth (Ethel Kennedy), Serge Houde (Sam Giancana), Enrico Colantoni (J. Edgar Hoover) ad.

USA/Kanada, History Television (vysíláno premiérově na ReelzChannel), 1 sezóna / 8 dílů, 45 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 64

Komentáře (3)

  • Pavel Medek

    V zásadě s recenzí p. Matýska souhlasím, nemohu si však odpustit jednu výhradu. Mám momentálně možnost se se seriálem velice důkladně seznámit (překládám dialogy pro ČT) a nejen že bych Katie Holmesovou nenavrhl na žádné ocenění, ale označil bych ji za zásadní slabinu celého projektu. Zjevnou hloupostí a neschopností přesvědčivě zahrát byť ty nejzákladnější lidské emoce degraduje obdivovanou inteligentní, vtipnou a šarmantní První dámu v tupou husičku, bezmocně a nechápavě sledující běh událostí. Řečeno sportovní terminologií, otřesná minela. Ostatně četné americké recenze se s mým názorem ztotožňují.

  • JVM (autor)

    Eliška: Ano, je tomu přibližně tak, jak píšete. Zmiňovaná dcera Caroline vyměnila nevysílání seriálu na televizi ABC za zveřejnění dosud tajné nahrávky s novými informacemi o smrti JFK. Více zde: http://www.lidovky.cz/kennedyova-manzela-zabil-viceprezident-f0k-/lide.asp?c=A110810_094648_lide_mev

  • Eliška Windová

    Myslela jsem,že seriál nakonec stáhnou výměnou za zveřejnění informací. Není tomu tak?

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru