Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Soul Kitchen – nakrmí tělo, duši méně

Soul Kitchen – nakrmí tělo, duši méně

RECENZE: Soul Kitchen (režie: Fatih Akin, 2009) – ANETA HORÁKOVÁ–

Zajímá-li se divák hlouběji o současný německy mluvený film, nemůže mu uniknout, že značné procento těchto produkcí pochází od autorů a autorek z jiných kulturních oblastí nebo se v nich objevuje téma národnostních menšin.

V Rakousku, kde jsou film a produkční firmy soustředěny převážně do multikulturní Vídně, vznikají po válce v Jugoslávii a jejím pozdějším rozpadu především snímky s tématikou imigrantů, jako je například Nordrand autorky Barbary Albert. V minulosti se úspěchu u českého publika dočkal distribuční snímek Ulricha Seidla Import/Export o mladé Ukrajince Olze, která hledá práci ve Vídni. Na současné kinematografii našich jižních sousedů se podílí mimo jiné ve Vídni žijící režiséři íránského původu Houchang Allahyari a Arash T. Riahi. Film Na chvíli svobodní o generaci mladšího Riahiho byl u nás uveden do distribuce v roce 2009.

V Německu je filmový průmysl rozptýlen především do Berlína, Mnichova a Hamburku. Právě Hamburk se stal dějištěm hned několika filmů z prostředí německých Turků. Vedle filmů Chiko Özgüra Yildirima a Kebab Connection Anna Saula jsou to snímky režiséra s tureckými kořeny Fatiha Akina (Kurz und schmerzlos, V červenci, Proti zdi). Patří sem i jeho zatím nejnovější projekt Soul Kitchen.

JÍDLO PRO TĚLO I DUŠI

Zinos Kazantzakis (Adam Bousdoukos) vlastní restauraci s názvem Soul Kitchen. Restaurace se nachází v lehce chátrající budově na periferii postrádající jakoukoliv atraktivitu. Dobrý dojem z působivého jména podniku odkazujícího k soulové hudbě kazí i jeho interiér. Prostor kuchyně nedodržuje snad žádný z hygienických předpisů, místní strávníci jsou zvyklí na obvyklé menu a novinky jim nejsou „po chuti“. Soul Kitchen Zinosovi nevydělá ani na pořízení nového nádobí, natožpak na rekonstrukci kuchyně. Jako majitel zde tráví většinu času a nestíhá se tak věnovat přítelkyni Nadine (Pheline Roggan). Nadine brzy vše přestane bavit a rozhodne se přijmout perspektivní místo v Šanghaji. Ke všem potížím ještě začnou Zinose omezovat bolesti zad.  Jakmile jeho situace začne být zdánlivě bezvýchodná, přichází na řadu role náhody.

Náhodná setkání jsou neustále vracejícím se motivem Akinových filmů. Náhoda svedla dohromady učitele Daniela s Juli a Melek – postavy filmu V červenci, které se vědomě i zásahem jiné strany neustále opouštějí a pak se nečekaně shledávají a to napříč několika státy. Po neúspěšných pokusech o sebevraždu se v ústavu setká Cahil a Sibel z filmu Proti zdi. Neobvyklá událost k sobě přivede dva jinak zcela nesourodé lidi, kteří by se v běžném životě nepotkali. Podobným zásahem se setkávají i Nejat, Ayten a Lotte ve filmu Na druhé straně. Fatih Akin graduje děj svých filmů postupným vršením sérií absurdních střetů. Vybuduje zápletku a teprve když nezbývá jiné východisko, zasáhne v klíčovém momentu opět neočekávaný zvrat.

V Soul Kitchen jsou náhodná setkání a zásahy vyšší moci nejdůraznějšími hybateli příběhu.  Zinos potká svého bývalého spolužáka ze školy, kterého neviděl několik let, cestou za Nadine do luxusní restaurace. V restauraci se pak ocitne ve chvíli, kdy je zde na místě vyhozen šéfkuchař Shayn (Birol Ünel). A nikoho pak už nejspíš nepřekvapí, že takový zručný a kvalitní šéfkuchař jako Shayn by mohl později najít uplatnění právě v  pozvolna krachující Soul Kitchen. Ke všem Zinosovým problémům se navíc připlete z vězení propuštěný bratr Illias (Moritz Bleibtreu).

KNÍŽNÍ PREQUEL

Když Akin začal psát scénář, vyzval svoji dlouholetou kamarádku Jasmin Ramadan, aby napsala knihu předcházející ději filmu. Soul Kitchen. Der Geschichte erster Teil je její prvotinou. Nápad natočit Soul Kitchen a napsat knihu vznikl příznačně v restauraci, jejíž majitelem je Adam Bousdoukose (Zinos – zahrál si rovněž hlavní roli v celovečerním Akinově debutu Kurz und schmerzlos). Bousdoukos, Ramadan a Akin se zde údajně pravidelně scházejí. Kolem restaurace se točí i příběh italské rodiny, která odešla do Německa, z Akinova filmu Solino. Později se Fatih Akin dokonce podílel na scénáři již zmíněného filmu Kebab Connection, příběhem nemálo podobným právě snímkům Solino a Soul Kitchen.

Fatih Akin je autorem, který si zachovává charakteristický styl. Drží se principu náhody, tématiky imigrantů a jejich potomků a opakovaně zasazuje své filmy do prostředí Hamburku. Po dramatičtějších filmech z předchozích let se rozhodl zpracovat odlehčenější látku. Rozhodně se však nejedná o crazy komedii stojící na situačním humoru. Vtipnost filmu vyplývá z celkového ironického vyznění příběhu, který přes veškerou absurditu zůstává nohama na zemi.

Režisér má svůj ověřený herecký ansámbl a často obsazuje stejné tváře. Jednu z rolí v Soul Kitchen ztvárnil Moritz Bleibtreu, známý například z filmů Experiment, Lola běží o život, Chiko, Baader Meinhof Komplex a z dřívějších Akinových filmů V Červenci a Solino. Bleibtreu je sice původem Němec, ale již několikrát si zahrál postavy tureckého, řeckého nebo třeba italského původu. Dále Akin obsadil i svého staršího bratra Cema Akina, který se již dříve objevil ve třech bratrových filmech. Birol Ünel (šéfkuchař Shayn) poprvé okusil spolupráci s režisérem Akinem při natáčení snímku V červenci a ve strhujícím dramatu Proti zdi dostal hlavní roli po boku krásné Sibel Kekilli, jež v současnosti exceluje v debutu rakouské režisérky Feo Aladag Cizinka. Kekilli se v menší roli objevila i v Kebab Connection.

Soul Kitchen obdržel v Benátkách Zvláštní cenu poroty a byl nominován na Zlatého lva. Nedosahuje sice kvalit filmů Proti zdi nebo Solino, pobaví však lehkým nenásilným humorem, vypracovanými charaktery postav a nakonec i vizuálně zajímavými závěrečnými titulky. Soul Kitchen je prozatím jediným výraznějším úkrokem směrem ke komerci. V současné době  natáčí Akin svůj třetí dokument s názvem Garbage in the Garden of Eden o tureckých vesničanech, kteří čelí rozhodnutí vlády proměnit jejich obec ve skládku.

Soul Kitchen

Německo, 2009, 99 min

Režie: Fatih Akin

Scénář: Fatih Akin, Adam Bousdoukos

Hrají: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Anna Bederke, Pheline Roggan, Cem Akin, Wotan Wilke Möhring a další

Oficiální stránky filmu: http://www.soul-kitchen-film.com/

Trailer Soul Kitchen


Vybraná filmografie režiséra:

2009       Soul Kitchen

2007       Na druhé straně

2005       Crossing the Bridge – Zvuk Istanbulu

2004       Proti zdi

2002       Solino

2000       V červenci

1998       Kurz und schmerzlos


Citované filmy:

Baader Meinhof Komplex (r. Uli Edel, Německo, 2008)

Cizinka (r. Feo Aladag, Německo, 2010)

Experiment (r. Oliver Hirschbiegel, Německo, 2001)

Chiko (r. Özgür Yildirim, Německo, 2008)

Import/Export (r. Ulrich Seidl, Rakousko, 2007)

Kebab Connection (r. Anno Saul, Německo, 2004)

Lola běží o život (r. Tom Tykwer, Německo, 1998)

Na chvíli svobodní (r. Arash T. Riahi, Ein Augenblick Freiheit, Rakousko, Francie, Turecko, 2008)

Nordrand (r. Barbara Albert, Rakousko, Německo, Švýcarsko, 1999) – u nás pod festivalovým názvem Severní blata nebo Severní okraj

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Profilový obrázek
Počet článků : 14

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/wp-includes/random_compat/2020318-2-hh-88-p.html viva-awa.com
Zpět nahoru