Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Východní Evropa dobývá západ

Východní Evropa dobývá západ

REPORTÁŽ: CinÉast – lucemburská přehlídka filmů ze střední a východní Evropy – DOMINIK DUŠEK –

V Lucembursku se od 5. do 23. října již počtvrté představil CinÉast, přehlídka filmů ze střední a východní Evropy. Program nabídl kolem 40 celovečerních a 30 krátkometrážních snímků z Česka, Polska, Slovenska, Rumunska a letos i z Bulharska jakožto „festivalového hosta“. Stejně jako minulé ročníky, i ten letošní se prezentoval současnou úspěšnou filmovou produkcí a selekcí klasických nebo méně známých tematických snímků. Sociálně slabé jedince, utečence, trestance, drogově závislé a bezdomovce letos zastupovalo téma „Na okraji společnosti“. Druhou tematickou sekci „East goes West“ pak tvořily snímky natočené východoevropskými režiséry, kteří s úspěchem pracují v západní Evropě nebo v USA.

V čele poroty soutěžního výběru „Grand Prix“ tento rok zasedla polská režisérka Agnieszka Holland (Úplné Zatmění, Evropa, Evropa, Bittere Ernte), doprovázená lucemburskými profesionály z oblasti filmu. Českou Republiku v oficiální soutěži reprezentovala Špačkova Pouta, Kadrnkových Osmdesát dopisů a Liové československá koprodukce Dům. Soutěž vyhrál Mlýn a Kříž (Młyn i krzyż, 2011) polského režiséra Lecha Majewského, zvláštní cenu poroty si odnesl maďarský snímek Adrienna Pálová (Adrienn Pál, 2010) od režisérky Ágnes Kocsis a diváckou cenu Czech Made Man Tomáše Řehořka (2011). Dále byly během festivalu uvedeny následující české filmy a koprodukce: Nesvatbov, Katka, Erotikon, Nebe peklo, Marian, Kuky se vrací a krátkometrážní Graffitiger, Domino, Swimming Pool, Otec, O topánki a Roma Boys. Retrospektivní minipřehlídka tvorby Miloše Formana zahraničnímu publiku dále nabídla Lásky jedné plavovlásky, Taking Off , Goyovy přízraky a debatu o jeho tvorbě, kterou moderoval filmový kritik, historik a publicista Antonín J. Liehm.  Z českých hostů se festivalu zúčastnila režisérka dokumentárního snímku Katka Helena Třeštíková.

Od roku 2008, kdy se festival poprvé představil lucemburské veřejnosti, se úspěšně rozvíjí a krom tradičních filmových projekcí nabízí i řadu doprovodných akcí. Za zmínku letos stál například koncert známé polské rockové kapely Kult, tematický filmový koncert Tomasz Stanko Quintetu v lucemburské Filharmonii, tři speciální noční projekce s názvy „Young & Furious“, „Scary Night“ a „Erotic Night“ nebo projekt „CinÉgastronomy“, který krom filmu nabídl i typická jídla a nápoje zúčastněných zemí. Silným lákadlem letošního ročníku byla sekce „Welcome to Bulgaria“, která prezentovala současnou úspěšnou bulharskou produkci (Východní hry, Avé, Zift), která se české distribuci z nejrůznějších (mnohdy finančních) důvodů vyhýbá. Tematický cyklus „Na okraji společnosti“  doplňovala stejnojmenná fotografická výstava, kde bylo krom jiných prací možno vidět i tvorbu Jindřicha Štreita.

CinÉast je svým charakterem nekomerční festival a je živen velkou dávkou odhodlanosti svých organizátorů, v jejichž řadách najdeme cizince z festivalem zastoupených zemí trvale žijící v Lucembursku, ale i celou řadu místních profesionálů a filmových nadšenců. Čtvrtý ročník se pyšnil spoluprací s místními kiny i projekčními sály mimo hlavní město, stejně jako partnerstvím s lucemburským filmovým archivem (Cinémathèque de la ville du Luxembourg). Výtěžek festivalu pak putoval na charitativní účely.

V roce 2010 CinÉast navštívilo na 4 500 diváků a zájem zahraničního publika o snímky ze střední a východní Evropy pořád roste. Ačkoli je Lucembursko malá země, její obyvatelstvo je nesmírně kosmopolitní (cizinci tvoří kolem 40 % místní populace) a vytváří poptávku po odlišných kulturních produkcích. Jakožto geografické centrum „Velkého Regionu“ má možnost přilákat diváky ze sousedních francouzských, belgických a německých regionů. Závěrem není od věci připomenout, že CinÉast není jen filmovou přehlídkou, ale i místem setkání mezi východoevropskými krajany, kteří trvale žijí v Lucembursku a jeho okolí.

Kompletní program a všechny doprovodné akce skončeného ročníku můžete nalézt na festivalovém webu v anglickém a francouzském jazyce.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru