Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » 19. Dny evropského filmu

19. Dny evropského filmu

Ve dnech 12.–19. dubna 2012 se v Praze uskuteční 19. ročník Dnů evropského filmu, v jehož rámci budou moci diváci zhlédnout více než 40 snímků vzniklých na evropském kontinentu. Festival je jako již tradičně rozdělen do několika tematických okruhů, ke kterým letos nově přibyla sekce MEDIA – CESTA ČASEM. Projekce jednotlivých filmů bude probíhat v pražských kinech Lucerna a Světozor. Přehlídku doplní i několik doprovodných programů.

Festival zahájí 12. dubna  dánsko-český historický snímek Královská aféra v hlavních rolích s Madsem Mikkelsenem a Mikkelem Boe Følsgaardem. Druhý jmenovaný získal za svůj výkon Stříbrného medvěda na nedávnem Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně a spolu s producentem Peterem Aalbæk Jensenem projekci filmu osobně uvede.

V sekci NÁRODNÍ LIGA budou uvedeny filmy, které se nedávno ucházely o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Mezi ně patří snímky Dýchat, Simonův vesmír, Circus Fantasticus, Dopisy Andělě, Jako bych tam nebyla a další. První jmenovaný je režijním debutem rakouského herce Karla Markovicse, jenž s tímto snímkem slavil úspěch na festivalech v Cannes, Kyjevě nebo Curychu.

Tematický okruh K VĚCI se věnuje nestereotypnímu zobrazení stáří a stárnutí. Tvůrci filmů přistupují k této problematice s vlastním pohledem a vyhýbají se typickým klišé. Tato sekce je pořádána v souvislosti s letošním Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. 16. 4. bude v kině Lucerna za účasti hereček Květy Fialové a Claudie Cardinalové uveden turecký film Italsky snadno a rychle se sigňorou Enricou. V této sekci bude promítán i oceňovaný portugalský dokument José a Pilar zabývající se posledními dny spisovatele José de Sousa Saramaga a jeho vztahem k dlouhodobé partnerce Pilar del Rio. Dalšími zde uvedenými snímky budou Sůl života nebo Konstantin a Elena.

Sekce FILM & MUSIC nabídne divákům dokumentární i hrané filmy s tématem hudby. Promítány budou například česko-jihoafrický dokument popisující vznik a vývoj punkového hnutí na jihu Afriky Punk in Africa, portrét kontoverzního rakouského rappera íránského původu Nazara s názvem Schwarzkopf nebo hraný film Off Beat zabývající se hip-hopovou scénou ve Švýcarsku.

V sekci LUX Prize budou uvedeny snímky, které zvítězily nebo se dostaly do finále v soutěži o cenu Evropského parlamentu LUX Prize. Vítězem uplynulého ročníku se stal film Roberta Guédiguiana Sněhy Kilimandžára, jež zde bude promítán společně se snímky Morgen, Turínský kůň nebo Na sever. Tento tematický okruh má za cíl ukázat rozdílnost Evropy a umožnit divákům různé pohledy na život v ní.

Série filmů uvedená v rámci BEST OF nabídne výběr toho nejzajímavějšího, co bylo v Evropě v posledních letech natočeno. Diváci se mohou těšit na polský dokument Tomasze Wolskeho Lékaři ukazující strasti této profese, španělský snímek A také déšť popisující natáčení  filmu o Kryštofu Kolumbovi mladým filmařem ztvárněmým Gaelem Garcíou Bernalem nebo na filmy Barva oceánu, Ki, Kouzlo osobnosti, Píseň ve mně a Umění milovat.

Sekce MEDIA – CESTA ČASEM nabídne ve spolupráci s MEDIA Desk Czech Republic projekci filmů, jež čerpaly finanční podporu z programu MEDIA. Za každý rok fungování tohoto programu bude představen jeden film, mimo jiné Control, Distrikt!, Kurz negativního myšlení, Trio z Belleville, Turínský kůň nebo Valčík s Bašírem.

Přehlídku zakončí 19. dubna snímek Koriolanus debutujícího režiséra Ralpha Fiennese. Ten v této zmodernizované verzi Shakespearova dramatu taktéž ztvárnil hlavní roli. V této netradiční adaptaci pocházející z pera Johna Logana si dále zahráli i známí herci Gerard Butler, Brian Cox nebo Vanessa Redgrave.

Hlavní program budou doplňovat i dvě doprovodné konference. První nese název Digitalizace – Záchrana i zkáza malých kin a bude se v ní řešit otázka pomoci malým kinům, která nemají na digitalizaci dostatek finančních prostředků. Taktéž se představí projekty, jež by mohly kinům pomoci s dramaturgií, financování a provozem. Konference se uskuteční v úterý ráno v kině Světozor.

Druhá doprovodná akce nese název Video on Demand – Nový kanál distribuce filmů. Tato konference představí nové možnosti distribuce filmů především pomocí internetu a nových technologií, díky kterým se divák dostává ke snímkům jinak než pomocí kina a televize. Konference proběhne ve středu ráno v Evropském domě.

Více informací a kompletní program naleznete na www.eurofilmfest.cz

 

(Zdroj: tisková zpráva)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 10

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru