Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Jára Cimrman rozveseluje i polské diváky

Jára Cimrman rozveseluje i polské diváky

Jára Cimrman rozveseluje i polské diváky
FESTIVALY: Kino na hranici – LUCIE ZUBKOVÁ –

První festivalový den už je za námi také v Českém Těšíně a polském Cieszyne, kde se právě odehrává mezinárodní přehlídka Kino na hranici, věnující se filmům Visegrádské čtyřky. Některé sály zatím zůstaly poloprázdné, ale vzhledem k tomu, že v Polsku je volno také v pondělí, návštěvníci se pravděpodobně ještě přihrnou – na obě strany řeky Olše.

Již v sobotu se ale zaplnila značná část polského Teatru, jehož program se prvním dnem soustředil zejména na osobnost Zdeňka Svěráka (potažmo na syna Jana Svěráka) a další herce Divadla Járy Cimrmana. V pravé poledne se v divadle promítal milý dokument Tatínek (2004, r. Jan Svěrák), který Zdeňka Svěráka nepředstavil jen coby známého všestranného umělce, ale také jako nadšeného sportovce či starostlivého dědečka. Velký prostor v dokumentu dostal Svěrákův vztah k nedávno zemřelému kolegovi a blízkému příteli Ladislavu Smoljakovi. Diskuse se Svěrák zúčastnil osobně, k následnému představení dalšího polodokumentárního snímku Nejistá sezóna (1987, r. Ladislav Smoljak) se k němu připojili také herci legendárního Divadla Járy Cimrmana. Snímek vypovídá o těžké situaci souboru Divadlo starých forem, které se za socialismu muselo stěhovat z místa na místo a potýkat se s nehodícími se požadavky nadřízených orgánů. Publikem oblíbení, režimem hlídaní, ale vždy s humorem zvládající nastolené těžkosti každodenního života malého divadelního souboru jako stísněné zákulisní prostory nebo omezený čas ke zkoušení. Do příprav na chystanou a očekávanou premiéru se čas od času proplétají také perličky z osobních životů herců.

Podle diskuse i podle reakcí na film bylo znát, že polští diváci nejspíš nejsou s fenoménem „Největšího Čecha“ a divadla okolo něj příliš podrobně obeznámeni a Svěrákovo představení Járy Cimrmana, možnost dotazů a titulkový překlad filmu si se zálibou užívali. Zájemci mohli později pokračovat na druhou stranu řeky do kina Central, kde se vpodvečer promítal „životopisný film“ Jára Cimrman ležící, spící (1983, r. Ladislav Smoljak). Ti, kteří si chtěli odpočinout od sledování filmů, si mohli do Galerie Půda zajít na vernisáž výstavy Společně každý sám („Wspólniekażdysam“). Studenti Katedry výtvarné výchovy Ostravské univerzity se pro ni inspirovali obsahem programových cyklů letošního 14. ročníku přehlídky.

Během pondělního dne se diváci mohou těšit např. na režiséra Petra Zelenku, který se v Těšíně objeví coby poradce v projektu Setkání na hranici určeného začínajícím tvůrcům a producentům.

www.kinonahranici.czfacebook

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru