Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Cinematik 2012

Cinematik 2012

Cinematik 2012
FESTIVALY: Cinematik – MARKÉTA GIBLOVÁ –

Lázeňská města a filmové festivaly se navzájem přitahují a tento druh spojení nemine jihozápadní slovenské Piešťany, které budou od 7. do 13. září patřit Cinematiku.

Hned první páteční projekce navnadí na cyklus Rešpekt: Leos Carax. Diváky seznámí s debutem představitele francouzského neobaroka – filmem Když chlapec potká dívku.

Francouzské kinematografii se věnuje i další sekce Francúzský film noir: Poetika zločinu. Ta si dává za cíl seznámit návštěvníky s dílčími proudy a představiteli reagujícími na tento směr. Proměny dalšího amerického žánru reflektuje Za hranicou kultu: Western inak. Ten prošel od počátku kinematografie mnohými změnami a zeměpisnými šířkami, například půlnoční promítání přiblíží fenomén easternů.

Sekce Cinematik Homage vzdává hold třem kulatým jubileím: Čelního představitele nového německého filmu, letos sedmdesátiletého Wernera Herzoga, připomene jeho dokument Jeskyně zapomenutých slov. Krejčíkova Božská Ema uctí herečku a čestnou ředitelku festivalu Božidaru Turzanovou. A konečně 50. výročí vzniku čeká jeden z nejdůležitějších filmů československé nové vlny Slnko v sieti Štefana Uhra, který se na festivalu promítne z nově digitalizované kopie.

Zvláštné uvedenie představí dva snímky. Sněhy Kilimandžára od Roberta Guédiguiana byly oceněny Cenou Evropského parlamentu Lux 2012. Premiéru v Cannes si odbyl film György Pálfiho Dámy a páni, finálna verzia. Svůj poslední počin v Piešťanech jeden z nejoriginálnějších tvůrců současnosti osobně uvede.

Čo dom dal přinese několik zajímavých debutů a absolventských snímků.

Společnost Eye On Film sdružuje 40 festivalů a téměř stejný počet distribučních společností. Vzájemnou spoluprácí ulehčuje šíření děl mladých režisérů. Divákům tak Cinematik zprostředkuje čtyři čerstvá díla, ke kterým by se jinak těžko dostával.

DoKma: Mladí a politika přináší pohled mladých lidí, kteří se o politiku nejen zajímají, ale chtějí ji i změnit. Sekce zavede do prostředí povinné vojenské služby v Izraeli, putinovského Ruska anebo mezi africké pankáče.

Novinkou letošního ročníku je výběr mediální společnosti Film Europe. Mezi promítanými snímky se objeví slavný němý snímek Georgese Meliése Cesta na Měsíc. Roku 1993 byla objevena barevná kopie, která byla považována za ztracenou. Restaurovanou, ručně kolorovanou verzi filmu podkresluje hudba francouzské elektronické dvojice Air. Cestu snímku napříč stoletím mapuje také dokumentární film Podivuhodná cesta. Sekce dále připraví rakouské drama Kuma nebo francouzsko-ruskou romantickou komedii Bajkonur.

Kinema Choice umožňuje napravování restů – výběr portálu Kinema.sk zahrnuje pět mimořádně zajímavých filmů, které si svou premiéru již odbyly, ale stále se nedostaly ke všem. Těšit se tak můžeme na poslední film Wese Andersona Až vyjde měsíc, Kaurismäkiho Le Havre, íránský Rozchod Nadera a Simin či Ryana Goslinga se škorpionem na zádech.

Cyklus Zakázané filmy se zaměří na údajnou škodlivost audiovizuálních děl a jejich vliv na společnost. Promítnuty budou tři filmy, které ve své době vzbudily značnou kontroverzi – Kubrickova Lolita, Stoneovi Takový normální zabijáci a horrorová klasika Vymítač ďábla. Problematiku účinků kinematografie doplní v rámci doprovodného programu přednáška Petera Konečného.

„Nie len filmami živ je človek,“ mimo kinosály tak mohou návštěvníci zhlednout výstavu divadelních kostýmů či zakřepčit na světové hity v podání Vocal Group FRAGILE.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 6

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru