Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Smrt – ta nejpřitažlivější z Věčných

Smrt – ta nejpřitažlivější z Věčných

Smrt – ta nejpřitažlivější z Věčných
RECENZE – KOMIKS: Smrt: Nejlepší čas tvého života (Neil Gaiman) – JAROSLAV STUCHLÝ

Od okamžiku, kdy se objevila v povídce Tlukot jejích křídel (první sandmanovský svazek Preludia & nokturna), stala se postava Smrti tou nejpopulárnější v celé sérii. Důvod je jednoduchý: Neil Gaiman ji stylizoval v naprostém protikladu k zažité představě kostlivce v kápi třímajícího kosu. V jeho podání je Smrt štíhlá, atraktivní dívka s hřívou černých vlasů, starověkým egyptským symbolem na krku a vytetovaným Horovým okem na obličeji, oblečená do dráždivého topu a džínů. Vůbec nepůsobí zlověstně, je přátelská a zajímá se o lidi a jejich osudy. Lidé s ní často rozmlouvají, většinou před tím, než jim pomůže přejít do nebytí.

Ze série Sandman se vydělily dva spin-offy, které nesou její jméno. S příběhem Smrt: Vysoká cena za život měli již čtenáři možnost se seznámit, druhý dostávají do rukou právě teď. A čeká je překvapení, nikoli ovšem nepříjemné. Hlavními hrdinkami příběhu jsou totiž zpěvačka s uměleckým jménem Foxglove a její partnerka Hazel. Ano, lesbická dvojice vystupující již v knize Hra o tebe. Jenže fanoušci, kteří si po Tryzně přečetli sérii znovu, mají teď možnost vidět jejich příběh v komplexnosti, jakou Gaiman pravděpodobně od počátku zamýšlel. První zmínka o Foxglove se objevuje už v povídce 24 hodin (Preludia & nokturna), kdy o ní její tehdejší přítelkyně Judy mluví ještě jako o Donně Cavanaughové. V následujícím Domečku pro panenky další důležitá postava série, Rose Walkerová, vzpomíná na Judy jako na svou nejlepší kamarádku. Ve Vysoké ceně za život vidíme Donnin písničkářský debut, kdy zpívá song inspirovaný Judy a událostmi 24 hodin. A když Hazel v Nejlepším čase tvého života mluví o větrné smršti na Manhattanu, naráží na drama ze Hry o tebe. Těmito několika nahodilými poznámkami chci říct jediné – děj útlého sešitu si může užít i čtenář, který se sérií nemá žádnou zkušenost (i když pochybuji, že by za něj dával tolik peněz), pro fanouška je to ovšem povinnost. Dohrává se v něm totiž jeden z nosných (lidských) příběhů obdivuhodného Gaimanova fantasy eposu.

Foxglove a Hazel spolu vychovávají Hazelina syna Alvieho (pojmenovaného po Alviem/Wandě ze Hry o tebe). Jenže Foxglove je stále na cestách, natáčí alba, koncertuje, je zaneprázdněna propagačními povinnostmi a řeší problém, zda zveřejnit pravdu o své sexuální orientaci. Není tedy divu, že se obě dívky navzájem odcizují. Pak však do příběhu vstupuje Smrt a přiměje všechny postavy uvědomit si, co je to láska, za koho by byly ochotny obětovat svůj život a jaký je vlastně jeho smysl.

Pro Gaimana je příznačné, že se dokáže skrze své hrdin(k)y dotýkat základních otázek lidské existence, aniž by únavně mentoroval. Prostě je nechá vyprávět (jako v tomto případě Hazel) a Smrt naslouchá. Vzpomínání je výtvarně řešeno velmi odvážně: stránky s geometricky přesně rozvrženými políčky (vlastně mluvící hlavy) jsou náhle vystřídány rozsáhlými kompozicemi, v nichž jsou do sebe jednotlivé motivy vnořeny bez jakéhokoli ohraničení a spojuje je pouze společná cesta Hazel a Smrti. Všechno do sebe začíná logicky zapadat a jestliže v předchozích svazcích Gaiman předkládal čtenáři tu menší, tu větší výseky ze života obou ženských postav, nyní mu dovoluje poodstoupit a prohlédnout si celou mozaiku, uvědomit si jejich vztah v souvislostech a také pochopit, jak se rozhodly a proč tak učinily.

Po setkání s Morfeem tedy Hazel a posléze i Foxglove čeká setkání s jeho sestřičkou Smrtí. Byla by chyba nechat si ho ujít, protože Neil Gaiman jako mistr vypravěč, který pevně drží v rukou všechny konce svých příběhů, opět nezklamal.

P.S. O velmi pěknou předmluvu se postarala respektovaná herečka Claire Danesová.

Neil Gaiman – Smrt: Nejlepší čas tvého života

Nakladatelství CREW, Praha 2012
96 stran
249 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru