Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » The Royal Tenenbaums

The Royal Tenenbaums

The Royal Tenenbaums
RECENZE – 2DVD: The Royal Tenenbaums (r. Wes Anderson, 2001) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Filmy Wese Andersona a Criterion Collection k sobě neodmyslitelně patří. Toto tvrzení podpořím dvěma skutečnostmi:

1) Všechny dosavadní filmy Wese Andersona s výjimkou animovaného dobrodružství Fantastic Mr. Fox (Fantastický pan Lišák, 2009) a posledního snímku The Moonrise Kingdom (Až vyjde měsíc, 2012), který je „teprve“ v kinech, byly vydány společností Criterion. K luxusnímu zážitku sledování digitálního transferu schváleného režisérem a mnoha bonusům vybízí tedy celkem 5 celovečerních filmů – Bottle Rocket (Grázlové, 1996), Rushmore (Jak jsem balil učitelku [český distribuční název zcela trapně a mylně naznačuje jakousi pubertální komedii], 1998), The Royal Tenenbaums (Taková zvláštní rodinka [Zkoušeli jste někomu přiblížit tento film pod českým názvem? V lepším případě se zeptá: „Myslíš ten seriál podle Fan Vavřincové?“ V horším případě si vybaví otřesný český film Taková normální rodinka právě podle stejnojmenného skvělého seriálu…], 2001), The Life Aquatic with Steve Zissou (Život pod vodou, 2004) a The Darjeeling Limited (Darjeeling s ručením omezeným, 2007).

2) V criterionské kolekci si divák-požitkář naplno užije vymazlenost Andersonových děl. Svět, ve kterém se pohybují jeho postavy, přesahuje na stránky papíru, kde dostávají příležitost působit krásné ilustrace Wesova bratra Erica Chase Andersona atd.

Tvorba Wese Andersona se těší na 25fps značné popularitě (věnovali jsme mu vedle recenzí dva portréty: zde a zde, a také malého průvodce hudbou v jeho filmech). Protože 14. srpna 2012 byl vydán blu-ray disk s asi nejslavnějším Andersonovým snímkem The Royal Tenenbaums, tak pro ty, kteří blu-ray mechaniku nevlastní (jako já), upozorním alespoň na bohatou nabídku bonusů, které jsou přítomny na 2DVD (na blu-ray disku jsou totožné) vydaném před 10 lety, tedy v roce 2002.

Disk 1: film a komentář

První DVD nabízí k samotnému filmu také audiostopu, ve které film komentuje na rozdíl od Rushmore, kde hovoří také Jason Schwartzman a Owen Wilson, pouze režisér Wes Anderson. Prozrazuje, že jedním z prvních nápadů bylo založení filmu na knize, která ve skutečnosti neexistuje. Inspirací pro úvodní scénu byl snímek Red Shoes (Červené střevíčky, 1948) Powella a Pressburgera. Další inspirací jsou Magnificent Ambersons (Skvělí Ambersonové, 1942) Orsona Wellese. Ostatně zajímavé filmové top 10 Andersona si můžete prohlédnout zde. Anderson také zmiňuje, že se během let stala z Owena Wilsona filmová hvězda, takže se ocitl bez spoluscenáristy, což bylo poněkud obtížné. Ještě než měl představu o postavě Royala Tenenbauma, věděl, že si chce zkusit spolupráci s Genem Hackmanem. Vhled do filmu doplňují vtipné historky z natáčení, mezi kterými je jedna trochu nebezpečná – to když Anjelice Huston chytly vlasy od svíčky na dortu. Tuto scénu najdete mezi tzv. easter eggs, které na opravdu dobrém DVD nesmí chybět.

Za pozornost stojí také booklet obsahující mj. esej Kenta Jonese, ve které autor zdařile charakterizuje jednotlivé Andersonovy snímky a The Royal Tenenbaums popisuje jako režisérův nejvelkolepější film, epické dílo, které, jak píše Jones, „v každém širokoúhlém záběru hustě pokrývá velké množství území – vizuálního, geografického, gesturálního a emocionálního.“ Osobně si myslím, že si tento snímek zachovává výsadní postavení v Andersonově filmografii i po zhlédnutí jeho nejnovějšího počinu The Moonrise Kingdom, který patří mezi to nejlepší, co natočil. V Tenenbaums se mu podařilo dovést k dokonalosti herecké výkony hvězdného ansámblu, využití písní zejména ze 60. let a kompozic Marka Mothersbaugha, které vytváří ve spojení s vyobrazením postav a světa, ve kterém existují, specifickou atmosféru nostalgie a ještě mnoho dalších těžko popsatelných pocitů.

Disk 2: bonusy

Na druhém DVD potěší velké množství fotografií zachycujících atmosféru na place, stejně jako storyboardy Wese Andersona a přebaly fiktivních knih, které byly speciálně pro film vytvořeny. Nechybí ani nástěnné malby z Richieho ložnice a portréty jeho sestry Margot, které namaloval. Jejich skutečným autorem je již zmíněný Eric Chase Anderson. Zajímavý je také úryvek z rozhlasového pořadu o malíři Miguelu Calderónovi, jehož znepokojivé obrazy zdobí apartmán Eli Cashe. Moct si v klidu prohlédnout všechny tyto detaily, kterých je film plný, to je samozřejmě jedna z předností (nejen) tohoto DVD.

The Peter Bradly Show nabízí zábavné stírání hranic mezi filmovými postavami a herci. Přesvědčivý fiktivní moderátor Peter Bradley (Larry Pine) zpovídá šest herců / vedlejších postav (mezi nimi Kumara Pallana, jenž ztvárnil věrného sluhu Pagodu) a klade jim pitomé otázky typu: Jmenuje se první film Wese Andersona Bottle Rocket nebo Bottle Rockets? Celé 14minutové interview se pohybuje na hranici trapnosti a humoru, který vytváří nepřipravený moderátor, kterého jeho hosté vlastně nezajímají.

Rozhovory s osmi hlavními aktéry patří mezi to nejzajímavější, co DVD nabízí. Herci (Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson, Owen Wilson, Bill Murray a Danny Glover) nabízí svůj pohled na postavy, které ztvárnili, a vztahy mezi jednotlivými charaktery. 27 minut dlouhý dokument představuje režiséra jako lehce roztržitého intelektuála typu Woodyho Allena a provádí nás různými fázemi natáčení. To podstatné z bonusů uzavírají (pouze) dvě vystřižené scény. V první z nich spatříme manželku a děti Eli Cashe (a tajemnou nahou ženu), ve druhém se podíváme na romantickou chvilku při šampaňském a svíčkách mezi Etheline a Henrym, která je narušena Henryho roztomilou (a pro něj typickou) nešikovností. Obě scény jsou vtipné, ale jejich absence ve filmu skutečně ničemu neuškodila.

Co do bonusů a „výživnosti“ audiokomentáře jsou The Royal Tenenbaums přeci jen o něco chudší než již zmíněný předchozí Rushmore a zejména následující The Life Aquatic with Steve Zissou, i tak ale 2DVD představuje dost vydatnou dávku zajímavých audiovizuálních informací pro ty, kdo mají film rádi.

The Royal Tenenbaums

Režie: Wes Anderson
Scénář: Wes Anderson a Owen Wilson
Kamera: Robert Yeoman
Střih: Dylan Tichenor
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrají: Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson, Owen Wilson, Bill Murray, Danny Glover, Seymour Cassel, Kumar Pallana, Alec Baldwin (vypravěč) a další
USA, 2001, 110 min.
2.35:1, DTS, Dolby Digital 5.1, Dolby 2.0 Surround

DVD 1: film + komentář Wese Andersona
DVD2: bonusy:
– With the Filmmaker – dokument z natáčení s Wesem Andersonem
– rozhovory a behind-the-scenes s těmito herci: Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson, Owen Wilson, Bill Murray a Danny Glover
– The Peter Bradley Show – interview s šesti herci, kteří ztvárnili vedlejší role
– Studio 360 – úryvek z rozhlasového pořadu o malíři Miguelu Calderónovi + ukázky jeho tvorby
– fotografie, storyboardy, knižní přebaly a obálky časopisů ad.
– 2 vystřižené scény
– trailery

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru