Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Samurajský kodex cti v praxi

Samurajský kodex cti v praxi

Samurajský kodex cti v praxi
RECENZE: KOMIKS – Stan Sakai – Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji – JAROSLAV STUCHLÝ –

Obálka sedmnáctého svazku populární série Usagi Yojimbo nápadně připomíná klasický westernový záběr. Pozornost je soustředěna na jednookého duelanta s připraveným mečem, zatímco hrot protivníkovy zbraně se v detailu nasouvá zprava. Titulní hrdina série, dlouhouchý ronin Usagi, je tentokrát v roli pouhého pozorovatele. Ačkoli ústřední souboj v Kitanoji se jej netýká coby přímého aktéra, neznamená to, že by mu Stan Sakai naordinoval pasivitu.

Celá kniha opět vychází z oblíbeného schématu road movie, kdy se Usagi snaží (jak ostatně anticipoval již závěr předchozí Bezměsíčné noci) dorazit včas k chrámu v Kitanoji, kde se má odehrát ohlášený souboj mezi jeho bývalým mistrem Katsuichim a šermířem Nakamurou Kojim. Cesta se samozřejmě neobejde bez překážek. V úvodní epizodě Vendeta Usagi pomůže vykonat spravedlivou odplatu na několika vrazích, v následující znovu potkává Kozla samotáře a jeho synka. V těchto postavách skládá Sakai poctu kolegovi Kazuovi Koikemu, autorovi mangy Vlk samotář a mládě, která byla úspěšně přetavena do šestidílné filmové exploatační série (1972–74). Fajnšmekry jistě potěší motiv boje s dítětem na ruce. Pod poetickým názvem Obrazy zimního dne se skrývá další příběh pomsty, tentokrát s překvapivě hořkou pointou. V Kojim se Usagi setkává se soupeřem svého učitele a ve Vranách všichni tři společně zachrání vesnici před nájezdem banditů. Vrcholem svazku pak je pochopitelně onen výše zmíněný souboj, pro Usagiho nesnadná záležitost, protože k jednomu z duelantů jej váže pouto hlubokého respektu, k druhému si během společné cesty vytvořil přátelský vztah.

Většina příběhů v této knize je spojena tématem cti. Ať už jde o čestný závazek přinést na otcův hrob hlavy čtyř jeho vrahů nebo naopak nečestný podraz, jehož se stane Usagi nic netušící obětí. Sám v sobě pak musí vybojovat bitvu, protože při jednom dobrodružství odhalí náhodně slabinu v technice Nakamury Kojiho a váhá, zda jejím prozrazením poskytnout výhodu svému mentorovi. Jeho rozhodování komplikuje i fakt, že Nakamura zachrání život Jotarovi, Usagiho synovi, kterého má Katsuichi v učení. Právě v momentech, kdy se budoucí soupeři spojí proti společnému nepříteli (stejně jako v tom, že příčina souboje netkví v osobní nenávisti), je vyprávění nejpůsobivější.

Otázky cti spojené se samurajským kodexem bushido, jenž určuje chování mnohých postav série, Sakai předkládá v dynamickém toku nonstop akce. Je to jako zákon schválnosti: čím méně se touží spěchající hrdina do něčeho zaplést, tím více je vtahován do víru událostí. Graficky přehledně podané divoké boje jednoho či dvou hrdinů proti přesile nakonec vystřídá měření šermířských technik v Kitanoji. A poučen režiséry těch nejlepších westernů či samurajských dramat Stan Sakai ví, že divácká (potažmo čtenářská) slast v tomto případě netkví v technicky dokonalém zachycení vlastního boje, nýbrž v napětí provázejícím přípravy a výsledek. A na prozrazení výsledku spotřebuje autor celých pět stran. Ano, vzpomeňme třeba na Sergia Leoneho a finální souboj v Tenkrát na Západě (1968), kdy po dlouhém hledání pozic, velkých detailech a retrospektivní scéně přichází souzvuk výstřelů jako blesk z čistého nebe… načež nás režisér dlouho nechává na pochybách, kdo ze soupeřů padne k zemi. Sakai zvyšuje napětí navíc tím, že nechá přihlížejícího Usagiho (na základě znalostí, jež nabyl o obou soupeřích) promítnout si celý průběh střetnutí dopředu v hlavě. Skutečně nezapomenutelná pasáž. Střídání celků, detailů a políček záběr/protizáběr působí jako dokonale provedený storyboard.

Tradiční předmluvy se originálně zhostil Jack Davis, nechybí galerie obálek. Pro ty, kteří se snad domnívají, že pro zkušeného kreslíře musí být výtvarná stránka příběhu brnkačka „na první dobrou“, je přiloženo několik stran zachycujících postupný vývoj podoby obálky popsané v úvodu tohoto textu.

Stan Sakai: Usagi Yojimbo: Souboj v Kitanoji
Nakladatelství CREW, Praha 2012
224 strany
259 Kč

Předchozí články vážící se k sérii Usagi Yojimbo:
Komiksový důvod k radosti
Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II: Pouť do svatyně Atsuta
Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Komentáře (1)

  • Boniki

    Příběh o pomstě mi přijde trochu kresebně odfláknutý, nějak jsem se asi moc namlsal v předchozích svazcích. Byl jsem také velmi zvědavý na finální souboj, a upřímně řečeno mě zklamal. Ne výtvarnou stránkou, ta je úchvatná včetně brutálního rozfázování, ale tím že autor nechal hozenou minci dopadnout, čímž čtenáře zbavil oné příznačné a uchvacující japonské nejistoty zda jsou věci opravdu tak jak vypadají navenek.

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru