Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AniFest slibuje plavbu do říše divů

AniFest slibuje plavbu do říše divů

úvodní oficiální obrázek

FESTIVALY: AniFest – VLADANA BAČOVÁ –

I letos se bude konat mezinárodní festival animovaného filmu AniFest, a to v Teplicích, Duchcově a Krupce ve dnech 26. dubna až 1. května 2013. Králík Noro Držiaka zve diváky do světa fantazie, kde je animace propojena s rytmem a hudbou.

Už 12. ročník největší přehlídky animovaného filmu u nás nabízí soubor skvělého prostředí lázeňských Teplic, exkluzivních hostů a oceněných snímků. Samotnou znělku k letošnímu ročníku vytvořil Noro Držiak, držitel ocenění Českého lva, který se proslavil spoluprací na snímku Alois Nebel. Inspiraci čerpal z klasického díla, které už prošlo nespočetnými proměnami a adaptacemi – z Alenky v říši divů. Na znělce je originální její provedení, kdy nás králík pobíhající do rytmu tikotu svých hodin vede kolem kočky a housenky po schodišti z not do světa hravosti (znělka ke zhlédnutí).

Opravdu se jedná o slibný svět, tam za odřezky tužek, připomínek starých dobrých technik. Za kormidlem lodi AniFestu, ve funkci prezidenta festivalu, stojí Gerald Potterton, uznávaný britský animátor. A že ví, jak plout v animačních vodách, už dokázal nejen svými třemi nominacemi na americkou Cenu Akademie za nejlepší krátký film a dalšími filmovými oceněními, ale především díky spolupráci na snímku Žlutá ponorka (Beatles) nebo režií animovaného sci-fi filmu Heavy Metal. Pokud jste tyto snímky neviděli, nezoufejte, oba jsou zařazeny do programu festivalu.

AniFest zaznamenává i permanentnější změny ve vedení, původní ředitel Jakub Hora byl vystřídán Petrem Šplíchalem, který by měl být ceněn zvlášť díky svým zkušenostem z filmové produkce a manažerským dovednostem. Tento kapitán se svou posádkou udělal kus práce – z více než 1400 přijatých filmů bylo vybráno 149, které se v programu přehlídky objeví. Nebude se jednat jen o cenami ozdobené filmy, ale také o studentské práce, videoklipy a non-fikční animace, které pocházejí nejen z Evropy, ale také z Japonska, Číny, Izraele, USA a dalších zemí.

Mezi oceněnými festivalovými snímky se objeví například belgický snímek Oh Willy…, který získal ocenění Evropské asociace animovaného filmu Cartoon d’Or nebo snímek, který byl hodnocený jako nejlepší na Montrealském festivalu, Junkyard od režiséra Hiska Hulsinga z Holandska. Snímky, které je dále záhodno zmínit, jsou například Villa Antropoff autorů Vladimira Leschiova a Kaspara Jancise z Estonska a Lotyšska, The Great Rabbit tvůrce Atsushiho Wady z Japonska nebo díla Reginy Pessoa z Portugalska či Ivana Maximova z Ruska.

Ale nebudou to jen zahraniční filmy, které se objeví na teplických plátnech. Českou republiku bude zastupovat snímek Tramvaj Michaely Pavlátové, který zvítězil na Annecy International Animated Film Festivalu. Nejmladšími diváky je nadšeně očekáván také nejnovější 3D večerníček autora Libora Pixy, Nejmenší slon na světě. Další lákadlo z domácí produkce tvoří snímek Čtyřlístek ve službách krále Michala Žabky. Ve studentské kategorii soutěží tradičně studenti FAMU a své zástupce máme i v kategoriích videoklipu a nenarativních snímků.

Loď s tímto lákavým nákladem bude brzy vyplouvat, tak se uvidíme na palubě!

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru