Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Netopýr versus sovy

Netopýr versus sovy

Netopýr versus sovy

RECENZE – KOMIKS: Batman: Soví město (Scott Snyder, Greg Capullo, Jonathan Glapion, James Tynion IV, Rafael Albuquerque, Jason Fabok) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Není těžké vyložit, proč se stal Batman nejoblíbenější postavou panteonu superhrdinů DC Comics. Jeho touha potírat zločin je od začátku silně motivovaná, jako člověk nepostižený žádnou (radioaktivní) nehodou postrádá nedpřirozené schopnosti, spoléhá tedy jen na svůj trénink a technické zázemí, netopýří maskování mu vymezuje coby operační prostor noční velkoměsto a je obklopen plejádou sympatických (nikoli otravných) vedlejších postav. Mnoho jeho protivníků má podobně ikonické postavení jako samotný superhrdina a s jejich vzájemnými střety – na rovině fyzické i psychologické – dokážou ti nejlepší tvůrci skvěle pracovat.

batman- capulloK této špičce se přiřadil také scenárista Scott Snyder svou rebootovanou batmanovskou sérií v rámci projektu The New 52. Soví město navazuje přesně tam, kde předchozí Soví tribunál končil, a v rámci série představují oba díly uzavřený celek. Na rozdíl od takového Franka Millera, který pojal Batmana noirově (podobně jako předtím Daredevila), Snyder vidí v materiálu příležitost akcentovat spíše rozměr mysteriózní. Legendami zahalený Soví tribunál, tajné společenství kontrolující veškerý život v Gothamu, maskovaní „zombie“ zabijáci, město samotné jako nepřátelský labyrint, v němž se dokážou orientovat pouze zasvěcení, a uprostřed toho všeho Bruce Wayne/Batman ve své původní podobě detektiva, nikoli pouze jako fyzicky a technicky dobře disponovaná maňáskovitá figurka. Proto se v akčních scénách, jichž je Soví město plné, nikdy neutopí pátrací linie a čtenáři se dostane uspokojivých odpovědí na většinu nahozených otázek. Snyderovi slouží ke cti, že se v okamžiku, kdy případ zasahuje do Wayneovy rodinné anamnézy, nespokojí jen s variací na známé téma, ale přidává do batmanovské mytologie nový prvek. Přitom ale neztrácí ze zřetele drobnosti, provazující jeho příběh s již známými skutečnostmi, např. obří „šťastná mince“, suvenýr, který Batman s Alfredem použijí v boji proti Pařátům v jeskyni.

Většinu příběhu má výtvarně na svědomí opět Greg Capullo, jeho kresba je brilantní. Zamrzí snad jen dvě věci. V části Volání, v níž Bruce Wayne čelí zabijákům ve svém brnění, zatímco významní představitelé Gothamu se stávají terči atentátů, nahrazuje náhle Capullovu kresbu práce Rafaela Albuquerqueho (Americký upír 2). Nic proti tomuto výtvarníkovi, jeho kresba v dodatku Pád rodu Wayneů je vynikající a přesně vystihuje hororovou atmosféru této retrospektivy (z hlediska Alfredova otce), ale jeho styl se od propracovanější Capullovy elegance odlišuje tak výrazně, že těch deset stránek působí jako z jiného světa. Soudržnost toku vyprávění bohužel naruší i scenárista. Celá pasáž, pojednávající o tom, jak musí Batman na cestě do centrály Sovího tribunálu zastavit Mr. Freeze (První sníh, kresba Jason Fabok), na něhož Nightwing a Robin nestačí, zdržuje sama o sobě, nehledě na to, že jsou do ní začleněny další masivní flashbacky. To jediné, co vložený První sníh a přítomnost Mr. Freeze (ano, byl to on, kdo vymyslel proces hibernace a oživení Pařátů) ospravedlňuje, je uvědomění si faktu, že významní soupeři jsou vždycky odrazem Batmana samotného. V tomto případě byli oba svědky tragických nehod svých matek.

batman- fabok

Zbývá zmínka ještě o druhém (posledním) dodatku Duch ve stroji (kresba Becky Cloonanová). Ten uvádí na scénu sourozeneckou dvojici Rowových a vnáší do Batmana (který se zde objevuje jako cameo) prvky homosexuality a šikanování. V souvislosti se sedmi slovy, jež změní život hlavní hrdinky, dospívající amatérské elektrikářky Harper, pravděpodobně Snyder připravuje půdu pro její výraznější začlenění do budoucích událostí.

Je patrné, že Batman: Soví město samostatně nemůže fungovat, ale spolu se Sovím tribunálem poskytuje čtenáři vysoce nadprůměrnou porci comicsové zábavy a vzrušení. Navíc s mnohem menším časovým odstupem od zbytku světa, než bylo dosud zvykem. Jak CREW čerstvě oznámila, na třetí díl Batman: Smrt rodiny si počkáme rok… a uvidíme, jak Snyder a Capullo naloží s populárním Jokerem.

Snyder, Capullo, Glapion, Tynion IV, Albuquerque, Fabok

Batman – Soví město

Nakladatelství CREW, Praha 2013
208 stran
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru