Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Batmanovy děsy, Pařát a Bílý králíček

Batmanovy děsy, Pařát a Bílý králíček

Batmanovy děsy, Pařát a Bílý králíček

RECENZE – KOMIKS: Batman: Temný rytíř 1: Temné děsy (Finch, Friend, Jenkins) – MICHAL VEČEŘA –

Vydavatelství DC Comics v roce 2011 pojalo restart svého komiksového univerza ve velkém. Zrušilo všechny pravidelně vycházející série a místo nich začalo od září 2011 vydávat nových 52 řad. V letošním roce se s těmito sériemi prakticky roztrhl pytel i v České republice, začalo totiž vycházet hned několik řad s netopýřím hrdinou a mezi nimi i řada Batman – Temný rytíř, jejíž prvních devět sešitů přináší kniha nazvaná Temné děsy.

V úvodním svazku série kdosi propašuje chovancům Arkhamovy psychiatrické léčebny nebezpečné sérum, které je zbaví veškerého strachu. Zároveň se jim podaří uprchnout a Batman tak musí čelit svým nejhorším nepřátelům – Two-faceovi, Jokerovi, Baneovi, kteří jsou díky séru téměř neporazitelní. Poslední dva sešity tvoří samostatné příběhy – v prvním se objevuje Šílený kloboučník a v druhém čelí Batman Pařátovi, zabijákovi pracujícímu pro Soví tribunál (čtenář ho může znát z Batmana – Sovího tribunálu nedávno vydaného Crwí).

Scenárista příběhu, David Finch, se podle svých slov chtěl co nejvíce přiblížit noirovému příběhu, jak jen to bylo možné, a současně experimentovat s rámováním a stínem. Jak moc se mu to povedlo, je už trochu diskutabilní. Kresbě nelze upřít působivost a v některých pasážích i avizovanou práci s používáním panelů, ale v porovnání se čtvrtým omnibusem marvelovského Daredevila od Briana M. Bendise ale zůstávají Temné děsy stále o krok pozadu. Příběh sám o sobě je až jednoduchoučce přímočarý a trochu ztroskotává na epizodickém vyprávění, jež se odvíjí od vydávání komiksu ve formě sešitů. Od počátku, kdy trestanci utečou z psychiatrické léčebny, se tak většina sešitů drží struktury co sešit, to provokativní cliffhanger na konci, jeden velký padouch nabuzený sérem, jež zbavuje strachu, a téměř vždy i nové prostředí.

Přese všechny nedořečené náznaky a přísliby do příběhů, jež budou teprve následovat v budoucnu, je celý děj až příliš založen na efektech či atrakcích a nikoliv propracovanému příběhu. To nepřímo pramení i z neustálých přesunů od jednoho prostředí k druhému a častému střídání superpadouchů, které musí Batman udolat.

Kromě hlavní linie sledující netopýřího hrdinu jsou téměř všechny vedlejší epizody odsunuty do pozadí. De facto jedinými postavami, jež toto pravidlo v Temných děsech narušují, jsou policejní komisař Jim Gordon a otravný vyšetřovatel z FBI, který se urputně snaží odhalit Gordonovu spolupráci s Batmanem a tím komisaře znemožnit.

Byť ale příběh není bůhvíjak originální, nemění to nic na tom, že má spád. Nelze upřít, že na zábavnosti mu přidává postava „Bílého králíčka“, ta však (v dlouhodobém výhledu však naštěstí jen dočasně) na konci sedmého sešitu z příběhu zmizí a rozjeté akci najednou dojde dech. Změna vypravěče v závěru knihy navíc působí jako nepříjemný zcizující efekt a chvíli trvá, než se čtenář opětovně zorientuje v ději.

S výjimkou posledního sešitu s Pařátem celý Batman uhýbá od deklarovaného noirového stylu a zde je tomu tak pouze díky tomu, že autoři vypráví celý příběh optikou Pařáta, nikoliv Batmana. Pokud ale jde o Soví tribunál a Pařáta, Temné děsy ani zdaleka nedosahuje kvalit Sovího tribunálu Scotta Snydera. Zdaleka nejslabší je pak krátká epizoda s plánem Šíleného kloboučníka – to pramení především z toho, jak otravný je společně se svými kumpány tento zloduch. Rád bych v tuto chvíli věděl, jak naloží David Finch do budoucna s postavou Bílého králíčka a bohaté dívky Jai.

Temné děsy ale nejsou rozhodně špatné, jen jsou prostě určené pro masové publikum a nejsou tak rafinované, jako batmanovský Dlouhý halloween. Nelze jim upřít mainstreamovou barevnost a spektakulárnost, kterou se nejvíce podobají asi Tichu s kresbou Jima Lee. Na řadě New 52 včetně Temných děsů je viditelná jedna věc. Doposud vydavatelé v Čechách zaplňovali na trhu mezeru s těmi nejlepšími komiksy. Děsy mezi ně nepatří a tvoří spíš lepší průměr. Čtenář navyklý na předchozí žně tak může být trochu zklamaný. Pokud se ale přes to dokáže přenést, bude v ruce držet velmi čtivý a chytlavý komiks o nejzábavnějším hrdinovi ze světa DC Comics.

 David Finch, Richard Friend, Paul Jenkins: 

Batman: Temný rytíř 1: Temné děsy

Nakladatelství BB/art, Praha 2013
208 stran
599 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 18

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru