Zde se nacházíte: 25fps » TV » Seriáloví a sérioví vrazi z chladného severu

Seriáloví a sérioví vrazi z chladného severu

Seriáloví a sérioví vrazi z chladného severu
TVKRIMI: Broen (The Bridge, 2011-?), Den som dræber (Those Who Kill, 2011) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Co by byla současná krimi TV scéna bez severského přínosu? Neměli bychom americkou adaptaci The Killing (AMC) dánského seriálu Forbrydelsen (na ČT pod názvem Zločin), nevznikl by ani Wallander (BBC), jehož duchovní otec Henning Mankell mimochodem dává přednost Kennethu Branaghovi coby titulnímu hrdinovi a celkově britské verzi před tou švédskou.1 A jsou tu i méně známé a ne až tak vynikající, ale stále solidní švédské a dánské TV produkce, které se dočkaly/dočkají amerického remaku. Takže, pokud si potrpíte na příběhy, v nichž figuruje asociální vyšetřovatelka a vražedný „Terorista pravdy“, který je vždy o krok před policií, anebo naopak máte rádi v každém dílu vyřešený jeden případ, čtěte dále…

Pozn.: Následující odstavec prozrazuje část zápletky prvního dílu.

V prvním případě vás pravděpodobně bude bavit švédsko-dánský seriál Bron/Broen (česky Most), v němž dvojice vyšetřovatelů Saga Norén (Sofia Helin) a Martin Rohde (Kim Bodnia) řeší případ, při kterém je nalezeno rozpůlené tělo ženy na mostě spojujícím Dánsko (Copenhagen) a Švédsko (Malmö). Vzhledem k tomu, že se ve skutečnosti nejedná o jedno tělo, ale o dvě různé osoby právě švédské a dánské národnosti, jsou tento zločin nuceny vyšetřovat dva týmy těchto sousedních zemí. Pokud byste čekali nějaké větší pnutí a nevraživost mezi Švédkou a Dánem, byli byste na omylu. Pokud jsou mezi oběma nějaké rozpory, nevychází z jejich národnosti, ale spíše z toho, že Saga vykazuje určité znaky Aspergerova syndromu. Komunikace s ní je někdy poněkud obtížná, ale oba si časem i přes její asociálnost vytvoří silný přátelský vztah. Tyto dvě hlavní postavy jsou zajímavé, ale bohužel v první řadě se divák nedozví tolik, kolik by si možná přál. Obzvláště o postavě Sagy, z jejíhož života máme příležitost vidět jen málo scén.

Postava padoucha, který je rafinovaný a s policií si pohrává a dává jí ultimáta, rozhodně patří mezi přednosti seriálu. Zejména do té chvíle, než je odhalena jeho identita. Je to zdatný manipulátor, který má na svědomí hrůzné činy, ale přesto si dokáže získat sympatie veřejnosti, protože upozorňuje na problematické aspekty, se kterými se musí obě země vyrovnávat: bezdomovectví, policejní brutalita, imigranti ad. Výraznou linii obstarává nezdravě ambiciózní novinář Daniel Ferbé, jenž se stává jakousi hlásnou troubou „Teroristy pravdy“, ale nechápe, že je jím pouze využíván. A když už je řeč o využívání, „Terorista pravdy“ dokáže leckoho zmanipulovat pro své cíle. Výčet nejzajímavějších postav uzavírá sociální pracovník Stefan Lindberg, který je jedním z podezřelých. Seriál se sice nevyhne některým stereotypům (rodinný příslušník nechtěně vyzradí informace zločinci), ale tvůrcům na druhou stranu nechybí odvaha činit radikální rozhodnutí ohledně osudu některých postav. Zajímavou zápletku podporují nejen solidní herecké výkony, ale i kvalitní kamera nabízející úchvatné širokoúhlé záběry města apod.

Most si vysloužil nejen druhou řadu (začne 22. 9. 2013), ale také americký remake stanice FX s Diane Kruger coby americkou vyšetřovatelkou a Demiánem Bichirem coby jejím mexickým kolegou. Pokud hádáte, že se zločin odehrál na mostě spojujícím USA a Mexiko, samozřejmě máte pravdu. Remaku se dostalu slušného diváckého i kritického ohlasu. Možná tedy nezůstane jen u jedné řady. A možná se dočkáme i francouzsko-britské verze, která by se měla jmenovat The Tunnel.2 Jak je patrné, Seveřané opět přišli s něčím hodně adaptabilním.

Dánská série Den som dræber neměla takový ohlas jako Most, a proto byla ukončena již po první řadě. Nelze ji ale odepsat jako výrazně nepodařenější z dvojice těchto krimi, protože není o mnoho slabší. Tak jako Saga Norén byla tou zajímavější a „podivnější“ z páru vyšetřovatelů, zde je takovou postavou forenzní psychiatr Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren). Ten spolupracuje s vyšetřovatelkou Katrin (Laura Bach) na případech zapeklitých vražd. Jak jsem zmínila na začátku článku, v každém díle na dvojici čeká jeden případ. Většina série je koncipována jako whodunit, ale toto pravidlo je narušeno v průběhu pátého dílu a v závěrečném dílu je příběh vystavěn na hledání pachatele, který je znám, avšak uniká.

Není nouze o napětí, dějové zvraty i poměrně drsné záběry. Dojde i na přímé ohrožení obou vyšetřovatelů – například když se Thomas infiltruje do gangu nebo když si Katrin vyhlédne okouzlující vrah žen. Při sledování Hannibala si možná vzpomenete na Thomase Schaeffera, protože není nepodobný Willu Grahamovi (Hugh Dancy). S trochou fantazie by se dalo říct, že Thomas jeho jakousi mnohem méně traumatizovanou verzí Willa. Dvojici vyšetřovatelů doplňují nadřízený Magnus (Lars Mikkelsen), který přes odtažitost chová náklonnost ke Katrin, a kolega Stig Molbeck. Stejně jako v případě Mostu, také tento počin čerpá ze silných hereckých osobností a šikovně vystavěné atmosféry.

Dánská TV2 se kvůli klesající sledovanosti rozhodla uzavřít celou sérii závěrečným filmem, který běžel v kinech a později v zahraničních televizích jako celkem šestý díl řady.3 Také Ti, co vraždí, se podle všeho dočkají amerického remaku. Kabelová stanice A&E se rozhodla dát po pilotní dílu zelenou celé řadě, která by měla být odvysílána v roce 2014. Obsazení je velmi zajímavé: v ústředních rolích by se měli objevit Chloë Sevigny a James D’Arcy.4

Most ani Ti, co vraždí podle mého názoru nedosahují výšin již zmíněného Zločinu, ale přesto patří k tomu lepšímu a nadprůměrnému, co zahraniční televize produkují v oblasti krimi seriálů. Uvidíme, jak se povede tvůrcům Mostu navázat na úspěšnou první řadu a rovněž bude zajímavé sledovat, zda a jakým způsobem posunou tvůrci remaku Těch, co vraždí příběh a vcelku zajímavé postavy.

Bron/Broen

Bridge/Most

Tvůrce: Hans Rosenfeldt, Björn Stein (scénář)
Režie: Henrik Georgsson, Charlotte Sieling
Hrají: Sofia Helin (Saga Norén), Kim Bodnia (Martin Rohde), Dag Malmberg (Hans Petterson), ChristianHillborg (Daniel Ferbé), Ellen Hillingsø (Charlotte Söringer), Puk Scharbau (Mette Rohde) a další
Švédsko, Dánsko, DR1, SVT1, 2011
1. řada: 1×10

Den som dræber

Those Who Kill / Ti, co vraždí

Tvůrce: Elsebeth Egholm
Režie: Kasper Barfoed, Birger Larsen, Niels Nørløv Hansen
Hrají: Laura Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Lærke Winther Andersen, Frederik Meldal Nørgaard a další
Dánsko, TV2, 2011
1×10 (Dánsko), respektive 1×6 (Velká Británie ad.)

Print Friendly, PDF & Email
  1. Viz zde. []
  2. Viz zde. []
  3. Viz zde. []
  4. Viz zde. []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru