Zde se nacházíte: 25fps » TV » Ripper Street

Ripper Street

Ripper Street

TV – HISTORICKÝ A RETRO SERIÁL: Ripper Street – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Na přelomu roku 2012 uvedla první stanice BBC ve spolupráci s BBC America osmidílnou krimi sérii Ripper Street z období viktoriánského Londýna, konkrétně roku 1889, nedlouho po hrůzných vraždách Jacka Rozparovače. Jak název série napovídá, vazby na nikdy nedopadeného vraha tu jsou. Ripper Street je poměrně sofistikovaná záležitost díky způsobu, jakým se vypořádává s neviditelnou postavou Rozparovače, jak k němu odkazuje a zároveň se vydává jiným směrem.

Pozn.: Článek obsahuje několik menších spoilerů.

V nevěstinci, na pitevně, v sirotčinci…

První díl jasně odkazuje k brutálním událostem, které otřásly Londýnem konce 19. století. Průvodci vydělávají na provázení honorace uličkami, kde se odehrály vraždy prostitutek, zatímco se střihem přenášíme do prostor, ve kterých je v plném proudu boxerský zápas a nelegální sázení (upomínající na podobnou scénu z Sherlocka Holmese Guye Ritchieho). Nalezení mrtvoly prostitutky a identické provedení vraždy dává tušit, že Jack Rozparovač znovu udeřil. Naštěstí se záhy ukazuje, že série se nebude točit kolem honby za fantomem londýnských ulic1, ale kolem pátrání po zločincích za pomoci metod, na které tehdejší společnost pohlíží s nedůvěrou a despektem.

Trojice hrdinů se pohybuje v prostředí chudinské londýnské čtvrti Whitechapel,2 kde raší chudoba, prostituce, zločinnost a do konfliktu se dostává majoritní křesťanská společnost s židovskými obyvateli. A kdo jsou hlavní hrdinové Ripper Street? DI Edmund Reid (Matthew Macfadyen) je průkopník, který věří ve vědecké metody, jež zatím nemají pevné místo při vyšetřování. Jeho kolega DS Bennet Drake (Jerome Flynn) s drsnou tváří sice nejde pro ránu daleko, ale pod fasádou mlátiče se skrývá citlivá duše. Oba slouží u „H Division“3. Americký volnomyšlenkářský chirurg Homer Jackson (Adam Rothenberg), jehož minulost je spjata s detektivní agenturou Pinkerton4, je pro Reidovo vyšetřování nezbytný, a tak mu toleruje mnohé. Třeba jeho popíjení a život v nevěstinci. Série nabízí také několik ženských postav. Vedle Reidovy zbožné manželky (Amanda Hale) jsou to majitelka nevěstince Susan (MyAnna Buring) a tamní pracovnice Rose (Charlene McKenna). Nejzajímavější je ovšem imigrantka Deborah Goren (Lucy Cohu), která se stará v židovském sirotčinci o děti a s Reidem ji pojí vzájemné sympatie. Ženským postavám je obecně v Ripper Street dáno poměrně málo prostoru, určitou jednotvárnost ale nahrazují některé z epizodních postav – například vynálezkyně, která se nemůže podepisovat pod své patenty, protože je žena, a nakonec odjíždí do liberálnější Ameriky.

Každý ze tří mužských charakterů, které se vzájemně doplňují, má vymezený určitý prostor pro vlastní příběhovou linii, pochopitelně nejvíce hlavní hrdina Edmund Reid, který je dlouhou dobu „mužem s tajemstvím“ a až později se dozvídáme o tom, jaká konkrétní tragédie ho zasáhla. Společně pak trojice řeší nejrůznější případy vycházející z místa a doby, ve které se příběh odehrává, a taky z minulosti jednotlivých aktérů. V pátém dílu je to setkání Drakea s dávným přítelem, který pro své ideály pužívá poněkud násilné metody, a nejvíce se rozvíjí jeho vztah k prostitutce Rose. V sedmém dílu zas míří do Londýna najít Jacksona jeho staří „známí“ z Ameriky. Jednotlivé události se postupně dotknou více i méně zásadně všech hlavních postav a jejich okolí: např. epidemie cholery ve třetím dílu (Reidova manželka), teroristický útok v šestém dílu (Deborah Goren), až nakonec v posledním dílu je zcela objasněno vše kolem rodinné tragédie manželů Reidových a dochází k vyjasnění minulosti a potažmo i vztahů. Na své si hned v prvním dílu přijdou i příznivci samotných počátků kinematografie. Vzrušující vynález kamery a natáčení prvních erotických filmů zde totiž hraje významnou úlohu. V této souvisloti je v jednom momentu výtečně zachycena Reidova fascinace technickými vynálezy a vším novým. Jindy je vtipně vystižena forenzní podstata Jacksonovy práce – když se po flámu snaží dobrat toho, kde byl, odebírá vzorky ze svého oblečení a detailně je zkoumá.

Jelikož jde o historické krimi snažící se evokovat viktoriánskou dobu, ať už pomocí jazyka, kostýmů, postav nebo událostí, série byla podrobena pečlivému pohledu nejen TV kritiků, ale neunikl pozornosti také některých historiků. Například historička vědy a medicíny Vanessa Heggie ve svém článku zhodnotila některé události z hlediska historické akurátnosti – a z tohoto pohledu dopadla série slušně. Na své si přijdou pochopitelně i milovníci staré angličtiny, která zní opravdu věrohodně včetně slangových výrazů.5 Ne vždy ovšem stála historická přesnost na prvním místě, někdy ustoupila konstrukci dramatické zápletky. Jak upozorňuje historik Guy Woolnough z Keele University, například rozsudek pověšením pro náctiletého se odehrál naposledy zhruba padesát let před dobou, v níž se odehrává série.

Zejména prvním dílům byla týkána velká míra otevřeně násilných scén, respektive divákům a divačkám vadily záběry na mrtvoly. Těch je opravdu hojnost a kdo je slabší povahy, zřejmě raději během scén z pitevny odvrátí zrak. Nicméně ve srovnání s jinou sérií, Copper, kterou produkovala jako první pořad samostatně BBC America a jež se odehrává během americké občanské války kolem roku 18606, je Ripper Street ještě poměrně cudnou záležitostí.

Ripper Street je dobovka, která sugestivně vtáhne do útrob nechvalně proslulé části Londýna a svým obsazením, zajímavými postavami, které jsou podpořeny hereckými výkony, atmosférou a poutavými případy představuje to nejlepší z produkce britské televize. Je tedy jen dobře, že se po slušných kritikách a velkém diváckém ohlasu BBC rozhodla pokračovat v sérii 2. řadou. Natáčení probíhá opět v Dublinu, osm dílů by se mělo na televizní obrazovky dostat na začátku roku 2014. Tvůrce Ripper Street Richard Warlow (Mistresses, Waking the Dead) v rozhovoru prozradil, že se děj bude odehrávat šest měsíců až rok po událostech 1. řady, ve které se snažil zachytit vyrovnávání se postav s minulostí. Naproti tomu bude 2. řada více zaměřena na kulturní a politické události a krizi, kterou přináší konec 19. století.7 Máme se tedy na co těšit.

 

Ripper Street

Tvůrce: Richar Warlow
Scénář: Richard Warlow, Toby Finlay, Declan Croghan, Julie Rutterford
Režie: Andy Wilson, Tom Shankland, Colm McCarthy
Kamera: Julian Court, PJ Dillon, Peter Robertson
Střih: Úna Ní Dhonghaíle, Adam Bosman, Simon Brasse, Helen Chapman, Matthew Tabern
Hudba: Dominic Scherrer
Hrají: Matthew Macfadyen (DI Edmund Reid), Jerome Flynn (DS Bennet Drake), Adam Rothenberg (kapitán Homer Jackson/Matthew Judge), MyAnna Buring (Long Susan/Caitlin Swift), Charlene McKenna (Rose Erskine), Amanda Hale (Emily Reid), Lucy Cohu (Deborah Goren), Jonathan Barnwell (konstábl Dick Hobbs), David Wilmot (seržant Donald Artherton), David Dawson (Fred Best)
Velká Británie, Irsko, 2012, BBC 1 a BBC America, 1. řada, 8 epizod / 60 min.

Print Friendly, PDF & Email
  1. To už tu bylo tolikrát, že by bylo opravdu těžké něco nového vymyslet. Snad ani nemá cenu vyjmenovávat ty nejznámější adaptace ve filmu, TV a dalších dílech popkultury. Stačí se podívat např. sem. []
  2. Tu popsal mj. Jack London během své návštěvy na začátku 20. století v knize The People of the Abbys. []
  3. Viz http://www.bbcamerica.com/ripper-street/2012/12/13/the-h-division/ []
  4. Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Pinkerton_Government_Services []
  5. Obzvláště Macfadyenovi, jenž se objevil v řadě TV a filmových adaptací historických děl (Wuthering Heights, Little Dorrit, Pride & Prejudice), sedne. []
  6. Série se točí kolem centrálního hrdiny, irského imigranta, který se snaží udržet pořádek v části Manhattanu zvané Five Points. Podobně jako v Ripper Street, i zde řádí chudoba, kriminalita a nemálo scén se odehrává v nevěstinci. V červnu 2013 byla uvedena 2. řada. []
  7. http://images.burrellesluce.com/image/13852BX/13852BX_6112 []

Autor

Počet článků : 279

Komentáře (2)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru