Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Když jehňátka promluví

Když jehňátka promluví

Když jehňátka promluví
RECENZE BLU-RAY: Mlčení jehňátek (režie: Jonathan Demme, 1991) – MILAN HAIN –

V prosinci vydaný blu-ray disk s pětioscarovým Mlčením jehňátek vzbuzuje rozpaky. Na jednu stranu nabízí poprvé tento stylisticky vytříbený film v reprezentativní obrazové a zvukové kvalitě. Na stranu druhou se tak děje v edici, která je k českému divákovi nevládnoucímu angličtinou značně nevstřícná, protože žádný z bonusových materiálů – a na disku dohromady tvoří téměř pět hodin! – není opatřen českou podporou. (A pokud spoléháte na přítomnost anglických titulků, musím vás i v tomto případě zklamat. Většina bonusů je opatřena pouze titulky ruskými a portugalskými.)

Samotný snímek je na disku uložen ve formátu MPEG-2 a v tradičním HD rozlišení 1080p. Volit můžete mezi českým dabingem ve formátu Dolby Digital 5.1 nebo anglickým originálem v kvalitnějším přepisu DTS-HD Master Audio 5.1. Asi není třeba zdůrazňovat, že doporučujeme upřednostnit druhou variantu, která dává vyniknout jak atmosférickým ruchům (na Oscara nominovaný zvuk Toma Fleischmana a Christophera Newmana), tak hlasovým projevům hereckých představitelů.

Nejrozsáhlejším bonusovým materiálem na disku je videokomentář nazvaný Breaking the Silence. Díky němu můžete znovu zhlédnout celý film (bohužel nikoliv v HD rozlišení) a vyslechnout si postřehy Jodie FosterAnthonyho Hopkinse, Scotta Glenna nebo scenáristy Teda Tallyho, případně si přečíst krátké fun facts v podobě textových vysvětlivek. Bohužel, ač se mnohdy jedná o velmi zajímavé informace (Jodie Foster se například pokouší analyzovat Demmeho režijní volby, Ted Tally srovnává scénář s knižní předlohou), frekvence těchto vstupů není příliš vysoká, takže nezřídka přihlížíte celým nepřerušovaným scénám z filmu.

Dále se na disku nachází pět dokumentů různé délky i kvality. Dvacetiminutový film Understanding the Madness nabízí rozhovory s bývalými agenty FBI, kteří pro diváky popisují charakteristické osobnostní rysy a vzorce chování masových vrahů a vztahují je k postavám Hannibala Lectera a Jama Gumba (neboli Buffalo Billa). Pozoruhodný materiál je ztvárněn stylovým způsobem, kdy mu – podobně jako celému disku – dominují motivy polaroidových fotografií, kancelářských složek a pochopitelně lišaje smrtihlava. Bonus nazvaný Page to Screen, vyrobený v roce 2002, poskytuje na ploše čtyřiceti minut stručnou produkční historii filmu se zvláštní pozorností upřenou na převod úspěšného románu Thomase Harrise ve filmovou verzi. Bohužel se na něm nepodílel ani ostýchavý autor předlohy ani režisér Jonathan Demme. S většími či menšími úspěchy se je pokoušejí zastoupit Ted Tally, producent Ed Saxon, bývalý agent FBI John Douglas a část hereckého obsazení v čele s Jodie Foster. Dozvíte se mimo jiné, že o filmovou adaptaci Mlčení jehňátek se původně zajímal Gene Hackman, že do role Clarice Starling byla zvažována Michelle Pfeiffer nebo že se snímek po svém uvedení v únoru 1991 setkal s odmítavými reakcemi z řad homosexuálů.

Podobné informace se opakují v hodinovém filmu o filmu s názvem Inside the Labyrinth. „Mluvící hlavy“ tentokrát sestávají z kritičky Amy Taubin, výtvarnice Kristi Zea, hudebního skladatele Howarda Shora a opět několika herců včetně Anthonyho Hopkinse Teda Levina (tentokrát ovšem bez Jodie Foster). Dokument je z nějakého důvodu rozdělen do tří asymetrických částí, které se postupně věnují preprodukci, obsazování hlavních rolí a najímání štábu a konečně samotnému natáčení a uvedení do kin. Nejzajímavější postřehy se týkají výpravy a hledání vhodných lokací (ač se snímek primárně odehrává ve Virginii, natáčen byl z větší části v Pensylvánii). Pozoruhodný bonus představuje i šestnáctiminutový rozhovor s Howardem Shorem, na disku uložený pod názvem Scoring the Silence, v němž skladatel hovoří o svém záměru napsat „zanícenou, emocionální hudbu“, která by konvenovala s osobností Clarice Starling. Shore rovněž dává nahlédnout do svých obvyklých postupů; podle svých slov hudbu zpravidla skládá nikoliv podle scénáře, ale až podle hrubého sestřihu filmu, protože dominantní náladu snadněji určíte ze svícení a práce kamery než z pouhých slov. Naopak čistě ilustrativní hodnotu má poslední příspěvek v sekci dokumentů, osmiminutový film z roku 1991 nabízející jednak rozhovory se štábem (výjimečně můžete slyšet i Jonathana Demmeho), jednak krátké záběry z filmu.

Bonusové materiály jsou dále tvořeny jedenácti televizními spoty, dvěma kinotrailery (v jednom případě se jedná o teaser) a dvěma minutami nepovedených a dvaceti minutami odstraněných záběrů. Kuriozitou je půlminutový záznamníkový vzkaz Anthonyho Hopkinse, který svědčí o tom, že herec má povedený (podle někoho ovšem možná zvrácený) smysl pro humor.

Přestože lze mít k blu-rayi s Mlčením jehňátek řadu výhrad (a k domácí edici bez české podpory pro bonusovou výbavu obzvlášť), nic to nemění na skutečnosti, že v lepší kvalitě tento mistrovský psychologický procedurál neseženete.

The Silence of the Lambs

Režie: Jonathan Demme
Scénář: Ted Tally
Kamera: Tak Fujimoto
Hudba: Howard Shore
Střih: Craig McKay
Výprava: Kristi Zea
Hrají: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine, Kasi Lemmons, Anthony Heald a další
USA, 1991, 119 min.
V ČR na Blu-ray od: 5. prosince 2012
Obraz: 1080p 1,85:1
Zvuk: 5.1 čeština, 5.1 DTS angličtina, 5.1 maďarština, 5.1 portugalština, 5.1 španělština, 5.1 DTS ruština, 5.1 turečtina
Titulky: české, anglické, portugalské, chorvatské, estonské, řecké, maďarské, španělské, polské, litevské, rumunské, ruské, slovinské, turecké
Cena na stránkách vydavatele: 359,- Kč
Blu-ray si můžete koupit zde

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 133

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru