Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Barbarské řádění Sláina Mac Rotha

Barbarské řádění Sláina Mac Rotha

Barbarské řádění Sláina Mac Rotha
RECENZE – KOMIKS: Sláine. Poklady Británie (Mills, Staples, Langley, Power) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Po vynikajícím Blacksadovi přišla CREW letos v červnu v edici Mistrovská díla evropského komiksu s neméně zdařilým kouskem. Irský bijec Sláine není tuzemským čtenářům neznámý, stejně tak jeho autor Pat Mills (Soudce Dredd). V Modré CRWi vyšel Zabiják démonů (1998) a Královna čarodějek (1999). V roce 2011 vyšel černobílý Válečníkův úsvit, na kterém vedle Millse spolupracovala někdejší autorova manžela, spolutvůrkyně a první kreslířka komiksu Angie Kincaid a dále pak kreslíři Mike McMahon (Soudce Dredd) a Massimo Belardinelli (Ace Trucking Co.). Od roku 1983, kdy se komiks poprvé objevil na stránkách magazínu 2000 AD, doznal Sláine řadu proměn, a to zejména co do vizuálního ztvárnění. Šestý svazek Mistrovských děl evropského komiksu nabízí podobu Sláina z let 1995 a 1996, a to ve dvou příbězích: prvním o dvou částech – Jméno meče a Vládce zmatečnosti , a druhém (rovněž rozděleném na dvě části) titulním – Poklady Británie.

Pro ty, kdo sláinovské univerzum neznají, je třeba říct, že protagonista, pohanský bojovník Sláine, se ocitá v různých historických epochách, kam jej vysílá bohyně Danu, a zde zasahuje do chodu dějin svým umem. Křeč obludnosti (warp spasm) a sekyra Mozkohryz (Brainbiter) jsou mu nápomocny. Po svém boku má zlodějského skřeta Ukka. Ve Jménu meče a Vládci zmatečnosti se Sláine pokouší získat zpět sestru Marion (která byla v dřívějším věku jeho milou Niamh) a přemoct Krvavého boha. Uvědomění si toho, kým Marion v minulém životě byla, tvoří výraznou příběhovou linii, a tak se často děj přesouvá do kláštera. Není ovšem problém si na tyto „střihy“ navyknout. Hned na začátku Vládce zmatečnosti se čtenář dozví, jak vzniklo charakteristické V coby gesto, které nepřátele rozhodně nepotěší.

V Pokladech Británie Mills přivádí Sláina a spolu s ním i čtenáře do artušovských legend – Sláine musí nalézt třináct pokladů Británie, aby Artušova duše mohla odpočívat v pokoji. Velmi barvitě a originálně jsou vylíčeny vztahy mezi jednotlivými postavami a samotní legendární hrdinové (nezapomenutelný Lancelot, jenž se nechává mučit za své cizoložství). Zmíněný skřet Ukko nevynechá jedinou možnost okomentovat Sláinovo konání a nejradši by vzal do zaječích, než by se nechal zmlátit nebo nedejbože zabít spolu se svým pánem. Ukko je výtečnou komickou figurou, kterou jsem si hned oblíbila a ocenila, že v závěrečných Pokladech Británie dostal větší prostor. Je nucen se opravdu zapojit do dění a stát se hrdinou proti své vůli. Ukkoovo počítání zlaťáků, škemrání o jeden z pokladů Británie a jeho ublížený výraz  jen tak nezapomenete.

Když jsem na začátku zmínila proměnu vizuálního ztvárnění, měla jsem na mysli konkrétně různé kreslíře, kteří jsou se Sláinovými příběhy spjati. Také v tomto svazku čtenář může porovnat tři různé přístupy. Pod Jménem meče je ilustrátorsky podepsán Greg Staples (Soudce Dredd, Sinister Dexter, JLA: Riddle of the Beast ad.) a je to skutečně pastva pro oči. Naprosto odlišné pojetí prezentuje svým velmi osobitým stylem Clint Langley (ABC Warriors) ve Vládci zmatečnosti. Langleyovské postavy jsou ošklivější a celkově jde o takovou špinavější a do jisté míry divočejší verzi ve srovnání se Staplesem, ale také Dermotem Powerem (Soudce Dredd, konceptuální umělec u řady blockbusterů), který se chopil Pokladů Británie. Powerův styl je dosti podobný tomu Staplesovu, takže Langleyho zpracování poněkud vyčnívá. Ale to ničemu nevadí, skalní fanoušci se přou o ideální výtvarnou podobu Sláina dlouho a nemyslím si, že by padnul jednotný názor, které zpracování je „to pravé“.

I když je například Blacksad mému srdci o něco bližší, je nezpochybnitelné, že Sláine je prostě poklad, který si vyslouží v knihovně každého komiksového nadšence čestné místo. Co se českého vydání týče, sluší se na tomto místě zmínit povedený překlad Martina D. Antonína, který se zdařile popasoval také s přebásněním několika pasáží.
Ještě tento rok by měla vyjít další komiksová lahůdka zařazená do mistrovské edice – Borgia Alejandra Jodorowského a Mila Manary, která potěší jak fanoušky Jodorowského, tak ty, kteří si oblíbili vydařené seriálové zpracování Borgiů z produkce Showtime. A aby toho nebylo málo, jako osmý svazek edice by měli vyjít kompletní Jodorowského Metabaroni (The Metabarons).1

Pat Mills, Greg Staples, Clint Langley, Dermot Power:

Sláine. Poklady Británie

CREW, Praha 2013
220 barevných stran
Vázaný s přebalem 789 Kč, brožovaný 549 Kč

Print Friendly, PDF & Email
  1. Viz článek o vydavatelském panelu na Crweconu []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru