Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Usagi a ti druzí

Usagi a ti druzí

Usagi a ti druzí

RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo: Záblesky smrti (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Králičí ronin Usagi je opět na cestě. V předchozích dvou dílech (Na cestách s Jotarem, Otcové a synové) se těšil ze společnosti svého potomka, nyní jej však zastihujeme znovu jako osamělého poutníka, která podá pomocnou ruku tam, kde je právě potřeba. Krátké příběhy, z nichž se tento díl skládá, jsou však něčím výjimečné – Usagi je přítomen pouze v polovině z nich, v ostatních staví Stan Sakai do centra pozornosti buď jeho přátele, nebo jiné postavy známé z předchozích svazků, a předestírá tak před čtenáře děje paralelní s osudy titulního hrdiny.

Otvírací Lekce vaření se vrací do doby, kdy byl Usagi v učení u mistra Katsuichiho, a Sakai využije jednoduchého názorného podobenství k tomu, aby se vyslovil k otázce lidského charakteru (v některé z dřívějších recenzí jsem už poznamenal, že tyto „výchovné“ miniatury mám obzvláště rád). Následující Kontraband si čtenář užije daleko víc, pokud nebude příliš zvědavý a nezačne svůj zážitek s novým Usagim odvíjet od závěrečných Poznámek k příběhům. Věřte mi, sám jsem se toho tentokrát nevyvaroval, a tím pádem mě pointa až tak nepřekvapila. Moje chyba. Lov na krysu je detektivka, která vychází z legendami opředené postavy japonského Robina Hooda, a svůj důvtip při řešení vraždy opět prokáže inspektor Ishida. Příběhem se mihne i další známá postava, zlodějka Kitsune. V Samuraji k pronajmutí se na scénu vrací Usagi a poskytne své služby jakési stařence. V povídce se několikrát promění nálada vyprávění, na konci však převládne smutek a hořkost. A ta nepramení jen z toho, že se Usagi za svou ochotu nesetká s žádným vděkem. Sny a noční můry vracejí na krátký okamžik do vyprávění Inazumu, šermířku a nositelku odkazu démonického Jeie. Následuje Gen a Pes, oba vzájemně si konkurující lovci odměn jdou po Inazumině stopě, ovšem v Genovi začne hlodat podezření ohledně toho, co se z Inazumy doopravdy stalo.

Když králíci létají se Usagi setká s duchovním příbuzným Leonarda da Vinciho a sám „vynalezne“ primitivní bungee jumping. Uprostřed mlh je fantastická atmosferická věc s motivem propadu do časové díry. Tak se Tomoe, pobočnice lorda Noriyukiho, octne v bitvě vybojované před dvěma sty lety. Noční děs je další ukázka japonské démonologie, tentokrát se děj přesune do chrámu kněze Sanshoba a pointa příběhu je smutná a depresivní. Konec vendety nečekaným způsobem dohrává pátrání mladého samuraje po čtyřech vrazích jeho otce. A pozornosti by nemělo uniknout ani myšlenkové propojení této povídky s Kontrabandem – silné podněty (motiv znovuzrození) v comicsovém dobrodružství s antropomorfními zvířátky!

Náhodný čtenář by mohl vůči Zábleskům smrti vznést dvě výtky: málo Usagiho a minimum akčních sekvencí. Ačkoli obálka a titul naznačují boj na život a na smrt, pravda je, že tentokrát Usagi použije svou katanu pouze jednou, v úvodu povídky Konec vendety. Jednotlivé příběhy jsou postaveny na atmosféře, náladě, psychologii postav a drobných postřezích, například těch o vědomostech a kulturních vlivech, které si Usagi vymění s Takenokou v Když králíci létají. Fanoušci série jsou již natolik zaangažováni do osudů jednotlivých hrdinů, že povídky bez Usagiho nebudou vnímat jako nedostatek. Navíc se Usagi na konci octne na území klanu Geishu, což znamená budoucí setkání se sympatickou Tomoe a vzhledem k přítomnosti opozice v okolí lorda Noriyukiho (Uprostřed mlh) jistě nebude o napětí nouze. Ale to asi až v příštím roce, protože na zimu je naplánován (po loňském Yokai) další krok mimo sérii: Vesmírný Usagi.

Stan Sakai

Usagi Yojimbo: Záblesky smrti

Nakladatelství CREW, Praha 2013
192 stran
229 Kč

Předchozí články vážící se k sérii Usagi Yojimbo:
Komiksový důvod k radosti
Usagi Yojimbo 15: Ostří trav II: Pouť do svatyně Atsuta
Usagi Yojimbo 16: Bezměsíčná noc
Usagi Yojimbo 17: Souboj v Kitanoji
Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem
Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru