Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Lo’Goshovo pátrání po minulosti

Lo’Goshovo pátrání po minulosti

Lo’Goshovo pátrání po minulosti
RECENZE – KOMIKS: World of Warcraft: kniha první (Walter Simonson, Ludo Lullabi) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Pro fanoušky rozsáhlého světa World of Warcraft přichystalo Nakladatelství CREW v květnu první díl komiksové série, ve kterém započínají dobrodružství válečníka Lo’Goshe a jeho parťáků Valeery a Brolla. V tomto roce by mělo vyjít pokračování a již dřívě vyšel komiks točící se kolem meče Ashbringeru a událostí s ním spojených (World of WarcraftAshbringer, 2011). Hned na začátku je třeba říct, že o světě WoW mám jen povrchní znalosti, proto mě zajímalo, nakolik mě příběh vtáhne, když nebudu schopna docenit nejrůznější odkazy na události a postavy rozšiřující svět Warcraftu, které si užijí skalní fanoušci.

Jak sami tvůrci zmiňují v rozhovoru na začátku knihy, lidé z Blizzardu se starají o to, aby vše bylo v souladu s reáliemi a výtvarný styl komiksu odpovídal grafickému ztvárnění hry. Na nedostatek péče si nelze postěžovat ani u českého překladu, na který dohlíželi WoWkaři z wowfan.cz. Za pozornost stojí osoba překladatele: Martin D. Antonín je známý spisovatel fantasy, který napsal mj. výtečný román Křivé ostří, a zároveň zkušený překladatel komiksů (z čerstvých a chystaných např. Superman: Poslední syn a Flash: Znovuzrození).

V sedmi kapitolách se postupně seznamujeme s hlavními hrdiny válečníkem Lo’Goshem (zvaným „Žrádlo“), který trpí ztrátou paměti, Krvavou elfkou Valeerou a Nočním (Temným) elfem Brollem, mezi kterými panuje pochopitelné nepřátelství.1 Tuto nesourodou trojici zpočátku spojuje pouze to, že jsou v područí Rehgara coby gladiátoři nasazující život v arénách. Vztahy mezi postavami jsou dobře prokreslené, stejně jako jejich emoce (například během vypjatých řežeb s přesilou nebo během neustálých hádek Brolla a Valeery, kdy se jej Valeera snaží přesvědčit, že vidí věci příliš jednostranně a černobíle). Je jen otázkou času, kdy tato velmi sehraná skupinka hrdinů prchne.

Během putování se vyjeví důležité informace z minulosti Brolla a Lo’Gosh se dozví, kým ve skutečnosti je. Valeera je trochu upozaděna, ale v závěru naplno využívá své schopnosti a jak naznačuje titulka druhého dílu, mohla by se dostat více do popředí právě v pokračování. Povedený scénář zkušeného Waltera Simonsona (The Judas Coin, Thor) podporuje naprosto parádní vizuální stránka, na které má největší zásluhu ilustrátor Ludo Lullabi (manga Lanfeust Quest) a také inkerka Sandra Hope a další. Některá okénka jsou sice během akčních scén trochu nepřehledná, ale není se co divit, když jsou to řežby, kde se komíhá změť těl. Barevné ladění, ať už do modré, zelené či fialové, dodává scénám odpovídající atmosféru. Díky propracovaným detailům nejrůznějších stvoření a řadě akčních scén je k čemu se vracet.

Odpověď na otázku, zda má World of Warcraft: kniha první co nabídnout i neznalcům herního světa, je tedy jasná: Sice zalitujete, že řadu souvislostí a odkazů nedoceníte, ale s chutí tenhle fantasy komiks na jeden zátah přelouskáte, protože jde téměř neustále z jedné akce do druhé, a dost možná si velmi brzy vytvoříte k postavám pouto a jejich osudy budete chtít sledovat dál.

 

Walter Simonson, Ludo Lullabi, Sandra Hope: World of Warcraft: kniha první

CREW, Praha 2013
Brožovaný, 176 barevných stran, 399 Kč

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
  1. Lidé jsou na straně Aliance, stejně jako Temní elfové, naproti tomu Krvaví elfové, kteří byli dříve „vysokými elfy“, bojují na straně Hordy. Temní elfové vyčítají Krvavým elfům zradu (velmi zjednodušeně řečeno), proto panuje mezi oběma značná nenávist. []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru