Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AFO 2014: Reportáž z bitevního pole české historie

AFO 2014: Reportáž z bitevního pole české historie

AFO 2014: Reportáž z bitevního pole české historie

TV – AFO 2014 – KLÁRA FEIKUSOVÁ –

Sedmiletá válka (1756–1763) je považována za první konflikt celosvětového měřítka. Stály proti sobě dvě aliance: Velká Británie, Prusko a Portugalsko proti Rakousku, Francii, Rusku, Švédsku, Svaté říši římské, Sasku a Španělsku. Válčilo se na téměř všech kontinentech a oceánech. Jedna z významných bitev se odehrávala sedm kilometrů od Kolína, 18. června 1757, kdy rakouská armáda pod velením Leopolda Dauna stanula proti pruské armádě Fridricha II. Rakousko vyhrálo a tím přimělo Prusy skončit s obléháním Prahy. Válka sice pro Rakousko skončila nepříznivě, ale toto vítězství zůstalo památné. Není se co divit, že tato bitva dodnes fascinuje historiky i laiky. Dokumentarista a novinář Jan Plachý patří mezi ně. Právě on napsal scénář (spolu s Pavlem Bělinou) pro pilotní díl seriálu Bitevní pole, nového projektu České televize, který se bude věnovat nejdůležitějším bitvám českých dějin a odstartuje přávě bitvou u Kolína. Režie tohoto dílu se ujal Pavel Jirásek. Jan Plachý se nepodílel pouze na scénáři, ale zároveň provází celým dílem jako moderátor zapojující se do dění. Komentář poskytují i uznávaní historikové.

bitevní pole3

Je patrné, že tvůrci se snažili především o autentické vzezření seriálu. Pořad zachycuje nejen průběh bitvy, ale také život vojáků a prostředí, v němž se nacházejí. Kvalitě snímku dodává, že na výrobě spolupracovalo několik historiků. Dynamiku bitevních scén podpořila trojrozměrná grafika. V dalších dílech tohoto originálního cyklu bude zobrazena bitva u Lipan, na Bílé hoře, u Hradce Králové a mnohé další.

Pilotní díl o bitvě u Kolína bude mít premiéru na festivalu Academia Film Olomouc. Návštěvníci tedy budou mít možnost dokument vidět, ještě než se objeví na obrazovkách České televize. Projekce proběhne 15. dubna v 10:00 v kině Metropol a bude součástí České soutěže. Samotný cyklus poběží v České televizi během tohoto roku.

Bitevní pole
Režie: Pavel Jirásek
Scénář: Pavel Bělina, Jan Plachý
Kamera: Petr Vejslík
Česká televize, 2014, 26 minut

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 26

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru