Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Batman se zlobí

Batman se zlobí

Batman se zlobí

RECENZE – KOMIKS: Batman: Země jedna (Geoff Johns & Gary Frank) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Populární comicsový scenárista Geoff Johns není pro českého čtenáře utajenou veličinou. S jeho jménem na obálce vyšlo několik dobrodružství Green Lanterna, poprvé se sólově představil Flash, přečíst si lze dva díly Ligy spravedlnosti, ale především (právě ve spolupráci s výtvarníkem Gary Frankem) prozkoumal dospívání samotného Supermana. A podobným způsobem se oba umělci zmocnili také osudu nejoblíbenějšího ze superhrdinů vzešlých ze stránek DC Comics – Batmana.

Podtitul Země jedna vědomě odkazuje k Millerovu mistrovskému kousku Rok jedna, k němuž tvoří jakousi alternativu. V zásadě jde (podobně jako v případě Superman: Utajený počátek) o představení postavy čtenáři, který není zatížen žádnými předchozími znalostmi, zároveň si však příběh užijí i fanoušci, kteří se ve fikčním světě Gotham City vyznají (minimálně na základě filmových adaptací). Bruce Wayne je zde mladý, rozhněvaný muž, teprve se sžívající s netopýřím kostýmem. Hnán touhou potrestat viníky, kteří podle něj stojí za zavražděním jeho rodičů, si vyšlápne nejen na zkorumpované gothamské policisty, ale také na starostu. Jak se říká, mládí vpřed, ovšem v Batmanově případě je to cesta plná počáteční nešikovnosti, nerozvážnosti a bolestivých nakládaček. V téže době dostane detektiv Gordon nového parťáka, ambiciózní hvězdu policejní televizní show Harveyho Bullocka, jenž si od vyřešení odloženého případu Wayneových slibuje oživení uhasínající slávy. Samozřejmě, že v příběhu zrodu Temného rytíře nesmějí chybět postavy loajálního „komorníka“ Alfreda či technického génia Lucia Foxe.

zeme jedna1

A kde jsou superpadouši? Žádný strach, ti jsou přítomni také, jen nejsou příliš super v tom ikonickém slova smyslu. Pro příklad: vypadá jako Tučňák, chová se jako Tučňák, ale ve funkci vystupuje pod občanským jménem Oswald Copplebot. Podobných špílců pro zasvěcené je v Zemi jedna více, včetně vtipného odkazu, kdy si na jednom obrázku Bruce Wayne rozhrnuje společenský oblek, pod nímž skrývá kostým, gestem Clarka Kenta. Vlastně jediným (prvním, když jsme v restartové story) maskovaným zločincem, s nímž se Batman utká, je sadistický sériový vrah malých děvčátek s přezdívkou Oslavenec. Navíc maskovaný je jen do té míry, že nosí na hlavě nevzhledný pytel, a tedy nepřekvapí, že uprchl z Craneova ústavu.

zeme jedna2Geoff Johns sice není žádný „dějiny přepisující“ vizionář, ale dokáže zručně mixovat známé ingredience do přehledného akčního příběhu, ve kterém se budoucí pevná spojenectví vytvoří až poté, co si hrdinové dají vzájemně pořádně přes hubu (Bruce/Alfred, Batman/Gordon). Země jedna disponuje solidní atmosférou, je napínavá, zábavná, řemeslně perfektně odvedená. Pokud netrváte na tom, že si vystavíte knihovnu ze samých comicsových milníků, neměla by vás zklamat. A v pevné vazbě „s parciálním lakem na přední obálce a slepotiskem v oblasti hřbetu“ (užitečná informace pro ty, kteří si comics neohmatají v knihkupectví) neudělá ostudu ani jako dárek.

Geoff Johns & Gary Frank

Batman: Země jedna

Nakladatelství CREW, Praha 2014
144 stran
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru