Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Dariusz Kowalski: Optical Vacuum

Dariusz Kowalski: Optical Vacuum

Dariusz Kowalski: Optical Vacuum
STREAM ZDARMA: Dariusz Kowalski: Pozorování neviditelné každodennosti (DAFilms.cz, 17.–23. 3. 2014) –

Tento týden, od 17. do 23. března, nabízí portál DAFilms.cz čtyři snímky polského audiovizuálního umělce Dariusze Kowalského ke zhlédnutí zdarma. Všechny tyto filmy spojuje téma pozorování.

V nejnovější práci Toward Nowa Huta (2012) Kowalski sleduje proměnu části polského Krakova z níž v době dospívání odešel. Návrat do míst kdysi dobře známých však nepojímá jako nostalgický výlet do minulosti, ale naopak střízlivě komentuje transformaci dnes již plně moderního města, jehož je minulost přirozenou součástí, nikoliv důvodem k „ostalgickému“ vzpomínání. Pohled vedený z povrchu městského života přímo do jeho útrob nabízí snímek Ortem (2004). Kowalského kamera krouží kolem jednotlivých drah podzemní dopravy metra, v nichž odhaluje specifický rytmus a zviditelňuje otázku, nakolik urbanistický plán města podvědomě ovlivňuje vnímání jeho obyvatel? Elements (2005) unáší diváka do jedinečného stavu bezčasí vyprázdněných obrazů pořízených meteorologickou kamerou na území věčně bílé Aljašky.

Níže si můžete pustit Optical Vacuum z roku  2008. Kowalski o tomto snímku v rozhovoru na DAFilms prozradil: „Chtěl jsem vytvořit filmový anti-esej složený z obrazů, které zaznamenaly bezpečnostní kamery. Nechtěl jsem je však doprovázet nějakým panovačným komentářem, spíše jsem chtěl tyto chladné anonymní obrazy zkontrastovat s radikálně osobním příběhem. V roce 2007 jsem požádal svého přítele Stephena Mathewsona, aby si vedl po dobu jednoho roku deník. Záznamy si však neměl zapisovat, nýbrž nahrávat na diktafon. Zajímal mě něčí osobní hlas – nikoli jeho psaní, nýbrž jeho spontánní mluva.“ To se mu povedlo, jak dokládá příspěvek Davida Bordwella na blogu Observations on film art, kde se o Kowalského snímku vyjadřuje s uznáním a zmiňuje, že Matthewsonův komentář poskytuje intimitu, kterou záběry z kamer postrádají, ale byl by působivý i bez něj.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru