Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Večer českého dokumentu v kině Světozor

Večer českého dokumentu v kině Světozor

Večer českého dokumentu v kině Světozor

V pondělí 29. září v 18:30 se v pražském kině Světozor uskuteční každoroční Panel připravovaných českých dokumentů. Publikum bude mít v rámci série krátkých prezentací ojedinělou příležitost seznámit se s deseti vznikajícími dokumentárními projekty přímo od jejich tvůrců. V rámci večera bude slavnostně prezentován nový katalog připravovaných dokumentárních filmů Czech Docs 2014 – 2015 a završí ho předpremiéra dokumentu Veroniky Liškové Danielův svět, který bez předsudků nahlíží do světa české pedofilní komunity.

I tento podzim se příznivci dokumentárního filmu můžou těšit na zajímavou událost, kterou od roku 2005 už tradičně organizuje Institut dokumentárního filmu společně s Českým filmovým centrem. Panel připravovaných českých dokumentů bude i letos zdarma přístupný nejen filmovým profesionálům a novinářům, ale i široké veřejnosti. Také proto se akce uskuteční v pondělí 29. září, kdy se v kině Světozor pravidelně konají Dokumentární pondělky.

„Dokumentární žánr už naštěstí není opomíjenou popelkou určenou pouze na televizní obrazovky, na milost jej vzali nejen filmoví kritici, ale hlavně diváci. V případě České republiky je jeho boom dobře vidět nejen na stoupajících počtech projekcí v kinech či návštěvnosti našich partnerských festivalů jako je Jeden svět či Ji.hlava, ale i na prestižních oceněních pro jejich tvůrce. S velkou radostí proto sledujeme, jak filmy, kterým dopomohla na svět některá z našich aktivit, pravidelně sbírají ceny či se „jen“ promítají na významných i těch zcela malých festivalech a nachází si tak cestu k divákům. V současné době je už naštěstí zájem veřejnosti o dokumentární žánr značný a my bychom naší filmové komunitě rádi vyšli co nejvíce vstříc. Pevně věřím, že stejně jako v loňském roce bude i letos na Panelu připravovaných českých dokumentů praskat velký sál kina Světozor ve švech,“ říká výkonný ředitel Institutu dokumentárního filmu Bojan Schuch.

Prezentace
Cílem panelu je upozornit profesionální i laickou veřejnost na úspěchy českých dokumentů v uplynulém období a seznámit ji se současným stavem dokumentární tvorby. Publikum bude mít ojedinělou příležitost seznámit se s 10 vybranými dokumentárními projekty v různých stádiích přípravy nebo výroby a přímo od jejich tvůrců a producentů se dozvědět, co všechno předchází jejich uvedení v kině nebo na festivalu. Každý projekt bude doplněn krátkou ukázkou.

„Vybraných deset projektů, které jejich tvůrci během Panelu prezentují publiku, by mělo představovat určitý reprezentativní vzorek současné dokumentární tvorby – spektrum titulů, podle něhož lze vystopovat různé přístupy tvůrců k látce a trendy v českém dokumentu. Ve výběru by měla být ideálně zastoupena jednotlivá stádia vývoje filmů – tedy vývoj, výroba i postprodukce a samozřejmě by se mělo jednat o zpracování zajímavých témat různými dokumentárními žánry. Výběr projektů v dnešní situaci zohledňuje kromě všech jiných kritérií i přítomnost laického publika v sálu kina Světozor. Snažíme se proto vybírat projekty zajímavých a publiku známějších tvůrců, kteří už mají nějakou zkušenost nebo alespoň schopnost zajímavě prezentovat svůj projekt,“ říká vedoucí Českého filmového centra Markéta Šantrochová.

Katalog
V rámci večera bude představen nový, dvojjazyčný tištěný  katalog českých dokumentárních filmů Czech Docs 2014 – 2015, který ​je prezentací 64 připravovaných českých dokumentů nacházejících se v postprodukci, ve výrobě či ve vývoji. Katalog je určen především pro filmové profesionály, mj. pro české i zahraniční festivalové selektory, zástupce televizních stanic, distributory a sales agenty, kterým zpřehlední aktuální českou dokumentární produkci. Kromě tištěné verze bude v den akce spuštěna i ​obsáhlejší online verze katalogu na adrese czechdocs.dokweb.net.
Kromě deseti projektů, které budou svými tvůrci prezentovány v kině Světozor a o nichž najdete informace níže, obsahuje katalog nově i přehled dvaceti celovečerních dokumentů dokončených v období červen – listopad 2014. Je mezi nimi například Život podle Václava Havla Andrey Sedláčkové, který vznikl v koprodukci České televize a ARTE. Životopisný film Století Miroslava Zikmunda Petra Horkého přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Film Tlačítka bdělosti Jana Šípka je portrétem dvou českých vědců, kteří se současně věnují meditaci a tento pocit navozují i v mysli diváků. Dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky přibližuje dramatický osud Marty Kubišové spojený s její činností v Chartě 77.

Projekce
Po skončení prezentace bude večer pokračovat předpremiérovou projekcí celovečerního dokumentu Danielův svět režisérky Veroniky Liškové, který bez společenských stereotypů nahlíží do světa české pedofilní komunity. Hlavní postavou příběhu zakázané lásky a neustálého boje za smíření se sebou samým i za možnost přijetí uvnitř společnosti je mladý spisovatel Daniel, který se narodil jako pedofil. Po projekci dokumentárního filmu o hraniční podobě lásky a lidské schopnosti důvěry a tolerance bude následovat diskuze s režisérkou Veronikou Liškovou.
„Film mohl vzniknout jen díky důvěře a odvaze řady lidí. V první řadě hlavního hrdiny Daniela a dalších členů pedofilní komunity. Vedle producentů snímku pak rozhodně velkou odvahu prokázala Česká televize, když se rozhodla toto kontroverzní téma podpořit“, říká Veronika Lišková, režisérka dokumentu, který vznikl v koprodukci společnosti Vernes a České televize v rámci Tvůrčí skupiny Martiny Šantavé. ​V premiéře bude tento film možné zhlédnout v soutěžní sekci Česká radost na MFDF Ji.hlava.

VoD
V loňském roce praskal velký sál kina Světozor ve švech, kromě prezentace připravovaných projektů si mohli diváci užít i projekci snímku Mých posledních 150 tisíc cigaret dokumentaristy Ivo Bystřičana. Pro ty, kteří si film chtějí vychutnat ještě jednou anebo ho ještě neměli možnost zhlédnout, připravil Institut dokumentárního filmu společně s dokumentárním portálem DAFilms jeho streaming na stránkách dafilms.cz. Film zde bude zdarma ke zhlédnutí od pátku 26.9. až do dne konání akce 29.9.

Prezentované projekty:

Cesta vzhůru / CZ, SK / 2015 / 100’ /
režie: David Čálek
producent: Richard Němec, Petr Plewka – Verbascum

Film představí dlouhou a náročnou životní pouť horolezce Radka Jaroše až na vrchol poslední osmitisícovky – na K2. Prostřednictvím rozsáhlého Jarošova archívu, budeme moci sledovat jeho cestu od počátků až k poslednímu vrcholu. Nebudou nás zajímat jen sportovní výkony, ale i jejich otisk v Radkově rodině.

Lída Baarová – Zkáza krásou / CZ / 2015 / 75’
režie: Helena Třeštíková
producent: Hana Třeštíková – Produkce Třeštíková

Osud Lídy Baarové v sobě obsahuje všechny atributy antické tragédie. Krása, láska, sláva, zavržení, trest, útěk, ztráta domova a nakonec smíření se vším v moudrosti stáří. A tak jako i v antických tragédiích tím vším prochází dramatické politické zvraty. Ty ve dvacátém století v Evropě neminuly nikoho, natož pak ženu výjimečně krásnou, ambiciózní a slavnou.

Český Pepík jede do Polska poznat lásku k Bohu / CZ, PL / 2015 / 90’
režie: Vít Klusák, Filip Remunda
producent: Zdeněk Holý, Jana Bebrová – Vernes

Co se stane, když je představitel nejateističtějšího národa v Evropě Čech Pepík vyslán do nejpobožnější země EU Polska? Performativní dokument ve stylu Borata o dvou sousedních státech s velmi odlišným pohledem na náboženství.

Let viny / CZ / 2014 / 75’
režie: Tereza Tara
producent: Tereza Tara

Let viny je dokumentární film o cestě z nemoci k uzdravení. Režisérka Tereza Tara měla nemocné ledviny. Navštívila lékaře, který však nedokázal odpovědět na to, proč onemocněla. Proto se rozhodla, že bude svou nemoc brát jako příležitost změnit svůj život k lepšímu, a obrátila se na odborníky, kteří se zabývají psychosomatickými kořeny nemocí.

Kmeny / CZ / 2015 / 16 x 26’
režie: Pavel Abrahám, Bohdan Bláhovec, Daniela Gébová, Petr Hátle, Jan Látal, Janek Růžička, Jan Strejcovský, Štepán Vodrážka, Jiří Volek, Jan Zajíček
producent: Petr Kubica – Česká televize

Dokumentární výprava do tajemného světa městských subkultur. Seriál mapuje 16 výrazných městských subkultur s důrazem na jejich vizuální projev, přičemž každý díl se věnuje vždy jednomu kmenu. Kmeny nahlíží do podivuhodného světa lidí, kteří se vymezují vůči ostatním, a proto si vytvářejí vlastní originální představu o způsobu života.

Karel Zeman – filmový dobrodruh / CZ / 2015 / 80´
režie: Tomáš Hodan
producent: Ondřej Beránek – Punk Film

Životopisný film, který se ohlíží za životem, dílem a významem klasika světového filmu. Zároveň odhaluje inspirativní zdroje jeho tvorby, ohlas ve světě a nahlédne do kuchyně průkopníka filmových triků. Pokud spočteme ceny z festivalů či množství publikací, dojdeme k závěru, že Karel Zeman je jedním z nejúspěšnějších a nejvíce ceněných českých filmařů ve světě.

Stále spolu / CZ / 2015 / 80’
režie: Eva Tomanová
producent: Jiří Konečný – endorfilm

Petr byl městský člověk z paneláku na okraji Plzně. Po střední škole vystudoval kybernetiku na UK. Jeho manželka Simona studovala češtinu a historii na FF UK. Dnes spolu žijí 25 let, mají devět dětí, nemají tekoucí vodu, koupelnu ani záchod a všichni společně bydlí v maringotce. Jejich pojetí alternativního života je dotaženo ad absurdum.

Girl Power / CZ / 2014 / 80’
režie: Sany
producent: Sany

Girl Power je mezinárodní dokumentární film o ženách, které zasvětily své životy graffiti a street artu. Režisérka a writerka Sany při výrobě dokumentu navštívila 17 zemí světa a pořídila rozhovory s nejvýraznějšími ženami z těchto komunit. Snímek přichází s jiným pohledem na tento fenomén, který je většinovou společností chápán jako vandalismus.

Gadžo / CZ / 2015 / 90’, 70’
režie: Tomáš Kratochvíl
producent: Vít Klusák, Filip Remunda – Hypermarket Film

Poté, co ho opustila žena, rozhodl se autor snímku odstěhovat z centra Prahy do údajně nejhoršího romského ghetta v Čechách. Zde ho vzal pod svá křídla nechvalně známý klan bývalých zločinců. Gadžo jim pomáhá opravit poničený dům a stává se doslova jedním z členů rodiny. Rozhodne se zjistit, co je příčinou úpadku ghetta, ve kterém našel svůj nový domov.

Cukr-Blog / CZ / 2014 / 110’
režie: Andrea Culková
producent: Daniel Tuček – Golden Dawn

Režisérka aktuálně ohrožená těhotenským diabetem je donucena ze dne na den přestat konzumovat rafinovaný cukr. Stižena abstinenčními příznaky zjišťuje, jak obtížné je zbavit se této návykové látky a jak těžké je na trhu nalézt ty, které cukr neobsahují. Investigativně se proto pouští do zkoumání důsledků staleté konzumace cukru na jednotlivce a společnost.

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru