Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » IDF představí v Jihlavě bulharskou kontroverzi i francouzského klasika

IDF představí v Jihlavě bulharskou kontroverzi i francouzského klasika

IDF představí v Jihlavě bulharskou kontroverzi i francouzského klasika

Již ve středu 22. října začíná druhé týdenní setkání celoročního workshopu Ex Oriente Film organizované Institutem dokumentárního filmu (IDF), který se bude konat během MFDF Ji.hlava. S tvůrci 12 dokumentárních projektů z celé střední a východní Evropy bude tentokrát pracovat více než dvacítka renomovaných odborníků. Kromě uzavřených dílen a individuálních konzultací nabídne druhý workshop Ex Oriente Film již tradičně bohatý program, jenž bude otevřen profesionálům i veřejnosti.

Málokterý snímek vzbudil v posledních letech v Bulharsku takový zájem diváků a zároveň takové vášně a kontroverzní reakce, jako dokument Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service. Hlavní postavou snímku je Tony Trayanov, který společně s Doňo Donevem vytvořil v 70. letech, kdy byla bulharská animace celosvětově známá, legendární sérii kraťasů Tři blázni (Trimata glupatzi). Zatímco Donev byl miláček komunistického režimu a vybudoval si záviděníhodnou kariéru na mezinárodní úrovni, Tony Trayanov neboli Strýc Tony zůstal v pozadí díky rozvratné síle Státní bezpečnosti. A jak ve filmu dokazují jeho autorky Vesela Kazakova a Mina Mileva, jedním z aktivních agentů bulharské Státní bezpečnosti byl právě Doňo Donev. Hned po svém dokončení snímek čelil pokusům o uvalení cenzury, autorky filmu byly vystaveny tvrdé kritice a v některých případech i šikaně ze strany bulharských institucí i svých kolegů. O svém snímku podpořeným Institutem dokumentárního filmu a všech okolnostech, které ho dodnes provázejí, budou hovořit ve středu 22. října od 15.00 do 16.30 v hotelu Gustav Mahler (Křížová 4). Akce je otevřena pro akreditace Industry a Press.

Klasikové dokumentu představí svůj tvůrčí přístup
Nejvýznamnějšími hosty letošního jihlavského Ex Oriente Film budou renomovaný francouzský režisér a producent Nicolas Philibert a oceňovaný polský režisér a kameraman Wojciech Staroń. Nicolas Philibert ve své master class nazvané „Film jako pozvání“ (27.10., 10.00 – 13.30, Kino Dukla, Sál Reform, Jana Masaryka 20) vyzve diváky, aby prožili jeho tvorbu a režijní přístup jako cestu, na níž nepotřebují mapu či těžká zavazadla, nýbrž odvahu se připojit a pozorovat okolní dění. Master class tohoto předního evropského tvůrce bude předcházet projekce jeho zatím posledního snímku La Maison de la radio (103 min, Francie, Japonsko, 2013), který sleduje každodenní chod francouzského národního rozhlasu Radio France. Wojciech Staroń s sebou do Jihlavy přiváží hned dva své oceňované snímky Sibiřská lekce (57 min, Polsko 1998) a Argentinská lekce (59 min, Polsko, 2011). Po projekci představí autor publiku svůj pohled na vizuální styl v dokumentárním filmu. (25.10., 10.00 – 13.30, Kino Dukla, Sál Edison, Jana Masaryka 20). Na master classes obou tvůrců organizované ve spolupráci s MFDF Ji.hlava mají přístup všichni akreditovaní návštěvníci festivalu.

Další informace o akcích organizovaných Institutem dokumentárního filmu v rámci MFDF Ji.hlava a jejich podrobný program najdete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru