Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Kůstek před bouří

Kůstek před bouří

Kůstek před bouří
RECENZE – KOMIKS: Kůstek, kniha šestá: Hledači pokladů (Jeff Smith) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Šestá kniha (osmý příběh) Kůstka zaujímá v kontextu celé série trochu nevděčnou pozici. Nic zásadního se v ní nepřihodí, události nenaberou kdovíjak dramatický spád, tento díl spíše čtenáře připravuje na poslední díl a vrchol celé série. Ne že by se vůbec nic nedělo. Ale už jsme si tak nějak zvykli, že nebezpečí číhá všude a Kůstci, Trnka a babča Ben jsou neustále pronásledováni a na útěku.
Zatímco čtvrtou knihu (se dvěma příběhy Ostrozub, vládce východního pomezí a Starcova jeskyně) charakterizuje zběsilý úprk stádečka nejrůznějších tvorů před vitálním Ostrozubem, v pátém dílu (Přízračné kruhy) přichází určité zvážnění, zapříčiněné smrtí jedné z postav, a protagonisté se vydávají do hlavního města Atheie. Šestý díl nás tedy přivádí před brány města, kam se Kůstci s babčou Ben a Trnkou snaží nepozorovaně dostat. Ale autor nás v několika scénách zavádí rovněž na další klíčová místa, kde se rozhoduje o osudu Údolí a všech bytostí. Setkáváme se tak krátce s kovářem Benem, Pánem kobylek a dalšími. Jeff Smith dokáže vyjádřit pouze kresbou, beze slov, tíživost situace. Například když na několika stranách ve velkých panelech ukáže zpustošenou krajinu, kterou kráčí Ben. A na další stránce v kontrastu s pustinou vyobrazí přelidněný „uprchlický tábor“ před branami města. Smith účinně evokuje napětí, nebezpečí, zejména když se Trnka opět dostává do tranzu. Dojde i na demonstraci síly a zastrašování (cechmistr vs. lord Tarsil, Šípka vs. Pavané).

Název šesté knihy, Hledači pokladů (v orig. Treasure Hunters, 2002), může být trochu matoucí, vystihuje jednu z linií, která se nezdá být tak důležitá, ale kdo ví, jak se celý příběh bude vyvíjet. Hledači pokladů jsou myšleni podnikavý Podfa a ke všemu svolný Švanda, jak jsou zaobrazeni na rozverně působící titulní straně. Podfa se jako vždy zajímá i v tom největším ohrožení zejména o zlaťáčky a neváhá se oddělit od ostatních a pátrat po pokladu na vlastní pěst.
V příběhu se objevuje několik nových postav, nejvýraznější jsou Mistr vysokého učení snů se svou „chutnou“ krmí a slečna včela s druhy. Ti zajišťují komické, ale i vážné a nečekané situace. Setkání se starými dobrými známými Barnabášem a Tedem potěší, i když mají tentokrát pouze malý prostor.

kustekZávěr knihy je hektický, a na rozhodující bitvu přitom nejsou Kůstek, Trnka a ostatní zdaleka připraveni. Síly zla jsou mocné a zdá se, že mají všechny trumfy ve svých rukou. Ale jak to skutečně dopadne, to se dozvíme nejdříve v září, kdy by měl závěrečný, asi 180stránkový díl vyjít.

Jeff Smith

Kůstek, kniha šestá: Hledači pokladů

brožovaný, 144 černobílých stran
249 Kč
CREW, 2014

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru