Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Mýty poprvé: Co se stalo s Růženkou?

Mýty poprvé: Co se stalo s Růženkou?

Mýty poprvé: Co se stalo s Růženkou?

RECENZE – KOMIKS: Mýty 1: Legendy v exilu (Bill Willingham) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

CREW v roce 2013 převzala komiksové série Mýty a Lucifer od Netopejra. Ve vydávání Mýtů pokračuje od třetího dílu dvakrát ročně a nedávno vedle uvedení pátého dílu s názvem Trpká období (jehož recenzi přineseme brzy) znovu vydalo upravený první díl. Ten byl už prakticky rozprodán, a tak potěší zejména fanoušky, kteří se rozhodují, zda do série investovat. Ti, kdo už mají první díl v netopejřím vydání, při bližším pohledu zjistí, že „komiks byl znovu přesázený, aby texty lépe sedly do bublin, byla upravena některá jména, aby souhlasila s novými díly a byly dokreslené nápisy na budovách a obchodech.“1

myty1

A o čem tedy nejen první svazek, ale celkově svět Mýtů je? Jak praví anotace: „V New Yorku existují čtvrti obsazené nejrůznějšími komunitami od Číňanů až po Italy. O všech se ví. Ovšem jedna čtvrť je přece jen trochu jiná. Bydlí v ní Mýty. Emigranti z okupovaného pohádkového světa. Bytosti, které známe jen z dětských knížek, žijí inkognito mezi normálními lidmi…“ První díl je nesen detektivní zápletkou. Ve zkratce: šerif Vlk vyšetřuje za pomoci provozní ředitelky Sněhurky zločin – někdo unesl nebo snad zabil Sněhurčinu sestru Růženku. O překvapení není nouze a pozorní čtenáři detektivek mají díky tvůrcům šanci přijít všemu na kloub spolu s Vlkem.

pcs_1-1208972127Zkušený scenárista Bill Willingham (Elementals, Robin) skvěle pracuje s postavami a odkazy na předlohy, v nichž figurují (např. Sněhurku pěkně vytočí zmínka o jejím údajném „nevkusném dobrodružstvíčku“ s trpaslíky). Ale bez hlubší znalosti nejen pohádkových příběhů, ze kterých postavy vycházejí, se obejdete. Kresbu tužkou obstaral Lan Medina (Punisher MAX), na komiksu se ovšem pochopitelně podílela další výrazná jména. Bylo by možné dlouze se rozplývat nad barvami (kolorovala Sherilyn van Valkenburgh), které umocňují náladu jednotlivých scén, či propracovaným odlišením retrospektiv (rámečky vyvedené v podobě pergamenu). Ale to bych zároveň musela jedním dechem chválit obálky Jamese Jeana

Úvodní díl série rozhodně neslouží pouze k představení zásadních postav (vedle zmíněných jsou to také Krásný princ a Modrovous) a uvedení do světa Mýtů. Hned na začátku jsme vtaženi přímo doprostřed dění a napětí vydrží až do konce.  Potom už v klidu můžete docenit Willinghamovu povídku, ke které nakreslil dvě ilustrace – Vlk mezi ovečkami. Příběh poodkrývá minulost šerifa Vlka (zvaného také Wolfi). Ten je natolik zajímavou postavou, že jeho detektivní práci se věnuje videohra The Wolf Among Us od Telltale Games, zasazená před komiksové dění.

pcs_1-1208972159Rozsáhlá série Mýtů (Fables) pokračuje, čítá několik spin-offů a Vertigo brzy vydá dvacátý díl (#130–137). Tvůrci se ovšem rozhodli na tom, že sérii užavřou sešitem #150, takže tato zdánlivě nekonečná série by měla skončit v roce 2015 (a spolu s ní i spin-off Fairest).2 Pokud by snad někdo znejistěl, zda se na tuto dlouhou cestu stojí za to vypravit, sympatické je, že jednotlivé díly jsou dějově uzavřeny. A pokud ne docela, tak alespoň většina dějových linií. Takže žádný cliffhanger vás nedonutí koupit si další díl. To si vyžádá pouze zajímavost samotného příběhu a postav, jejichž okruh se postupně rozšiřuje.3 Stejně tak se dostáváme na další místo mimo New York (např. druhý svazek s názvem Farma zvířat nás zavádí mezi nehumanoidní Mýty).

Kdybyste si snad mysleli, že když vás nebaví pohádky, tak vás nemůžou zajímat ani Mýty, tak vězte, že mně jsou pohádky ukradené (i když mě baví tvorba Angely Carter) a Mýty mě zaujaly od prvních stránek. Svět, který Willingham vytvořil, je pro svou nepředvídatelnost a (dů)vtip opravdu jedinečný a žádný z komiksových fanoušků by si ho neměl nechat ujít.

 

Willingham, Medina, Leialoha, Hamilton

Mýty 1: Legendy v exilu

CREW, 2014
132 barevných stran
389 Kč

 

Pozn.: Matěj Port Kondáš bude mít 7. 6. od 11 hod. na CRWECONu přednášku nazvanou Mýty a Bill Willingham.

Print Friendly, PDF & Email
  1. Viz vyjádření redaktorů CRWE na facebookové stránce. []
  2. Viz http://www.newsarama.com/19462-bill-willingham-explains-why-fables-is-ending-with-150.html []
  3. Ostatně historii všech postav/tvorů odkrývá Fables Encyclopedia, kterou vydalo Vertigo. []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru