Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Mýty 5: Trpká období

Mýty 5: Trpká období

Mýty 5: Trpká období
RECENZE – KOMIKS: Mýty 5: Trpká období (Bill Willingham) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

V prvním svazku Mýtů (o kterém jsme psali zde) jsme se seznámili s některými zásadními protagonisty fikčního světa Mýtů a užili si detektivní zápletku, poté následovala Farma zvířat (povstání na farmě) a Láska jako z pohádky (Zlatovláska opět v akci, Vlk a Sněhurka na mušce). Po předchozích dobrodružstvích a čtvrté knize Pochod dřevěných vojáčků, která nabídla zásadní bitvu o Mýtov, je pátý svazek poměrně vyklidněný a mým nejčastějším pocitem byl smutek z odloučení některých postav a nejistota nad dalším vývojem v Mýtově, protože leccos se změnilo a jak název napovídá, období po bitvě není jednoduché.

myty5

Komiks obsahuje sešity č. 22 a 28–33. Ještě než se čtenář dozví, co se odehrávalo po bitvě, v krátkém příběhu se nejprve vydá do Paříže, kde se ukazuje, že třetí ex-manželka Krásného prince – Popelka – není jen majitelkou obchodu s obuví Skleněný střevíček, ale má v rámci Mýtova mnohem zásadnější úlohu.

Následuje další příběh, tentokrát odhalující roušku tajemství kolem Vlkova působení během druhé světové války. Při návštěvě hradu Eberstadt s nacistickými experimentátory se mi vybavilo zrození miláčka Hellboye. Tady se ale musí Vlk utkat se sešívaným monstrem, zatímco vojáci neobdaření nadpřirozenými schopnostmi bojují proti přesile. Příběh je dobře odvyprávěný, s humornými dialogy, a souboj má vtipný dovětek.

myty-ukazkaSamotná Trpká období navazují tam, kde skončil předchozí svazek. Zachycují změny v Mýtově, předávání agendy, kdy do příběhu vstupují nové postavy – Kráska a Zvíře (se kterými jsme se setkali v epizodní úloze na samém počátku prvního svazku), přičemž zejména Zvíře dostává dost prostoru a ukazuje se být zajímavým „náhradníkem“ Vlka. Ale Trpká období jsou především o Sněhurce a jejích dětech, které se musí obejít bez svého otce. Sněhurka navíc skrývá jedno tajemství…

V sérii se proplétá celá řada dějových linií, proto by čtenář neměl být překvapen, že třeba v následujících sešitech (šestý svazek Domovina by měl vyjít v říjnu 2014) opouští zmíněné hrdiny a věnuje se osudům Jacka Hornera v Hollywoodu a Modrákovým dobrodružstvím ve vlasti. V jednotlivých dílech dostávají prostor různé postavy, různé žánry a tvůrci tak čtenáři předkládají propracovaný a chytlavý příběh o dobru a zlu. Přičemž je sympatické, že postavy nejsou vykresleny černobíle a třeba jako Krásný princ v sobě snoubí řadu negativních a pozitivních vlastností. Díky prokreslení postav a zachycení jejich emocí není téměř možné se od četby Mýtů odtrhnout.

 

Bill Willingham, Mark Buckingham

Mýty 5: Trpká období

CREW 2014
168 barevných stran
439 Kč

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru