Zde se nacházíte: 25fps » Experimentální film » Tajemná dovolená na Adriaportu

Tajemná dovolená na Adriaportu

Tajemná dovolená na Adriaportu

REFLEXE: Návrat do Adriaportu (režie: Adéla Babanová, 2013) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Do 25. 5. můžete v Colloredo-Mansfeldském paláci zhlédnout výstavu s tajemným názvem Návrat do Adriaportu. Její nedílnou součástí je krátkometrážní snímek stejného názvu, za kterým stojí Adéla Babanová, známá svými mystifikačními projekty s nádechem absurdna. Pokud jste viděli například autorčinu videoinstalaci Už šedesát let je mi třicet (2010) originálně přistupující k plynutí času nebo inscenovanou televizní debatu s názvem Zurich, pak vás Adriaport nepřekvapí. Babanová dlouhodobě spolupracuje s Vojtěchem Maškem a svým bratrem Džianem Babanem, kteří pro ni píší scénáře. Jejich humor je skutečeně osobitý, nejblíže má asi k tomu absurdnímu, ale zároveň v sobě nese zvláštní příměsi. Pro komiksové fanoušky jsou tato jména spojena se světem Monstrkabaretu Freda Brunolda a svéráznou dvojicí Hermann Schlechtfreund a Jožka Lipnik. Na Adriaportu navíc spolupracoval také animátor Zdeněk Durdil (Radio Kebrle), který se v poslední době podílel například na dokumentu Eugéniové). Fiktivní dokument o společném ostrově Čechoslováků Adriaport v Jaderském moři stojí na reálných základech a například zahraniční diváci by mohli snadno uvěřit, že jde o poněkud bizarní, ale pravdivý film.

V roce 1975 profesor ekonomie Karel Žlábek navrhl tunel, který měl spojovat Československo s Jugoslávií. Ambiciózní projekt, vytvořený ve spolupráci s Pragoprojektem, by československým občanům umožnil cestovat, aniž by překročili hranice. Futuristická vize se bohužel neuskutečnila, sen vnitrozemského státu o přístupu k vlastnímu moři a umělém ostrově se rozplynul. Zachovaly se pouze plány, svědčící o síle myšlenky a nezlomné vůli prof. Žlábka, jenž chtěl posunout náš národ na cestě ke svobodě.

Film zachycuje několik momentů setkání Gustáva Husáka s Karlem Žlábkem. Dále pak momentky z Husákova pobytu na Adriaportu, stejně jako svědectví paní, která po letech vzpomíná na dovolenou. Seriózně pojatý komentář dává viděnému punc věrohodnosti, zároveň je od prvního momentu jasné, že máme co do činění s poťouchlou a zároveň laskavou mystifikací. Když bodrý soudruh Husák s pohraničníkem probírá situaci na hranicích a do toho mu na výzvu dá „pac“ do té doby statický ovčák, působí to přinejmenším nečekaně. Mrazivý Husákův humor je klíčový pro celý snímek, ale i jeho humor přejde. Rozpohybované koláže / části dobových fotografií jsou jedním z nejpozoruhodnějších prvků filmu a výtečně fungují. Stejně jako vkomponování mladého Žlábka (Filip Kaňkovský) do záběrů.

Sugestivně působí smutná reminiscence zestárlého architekta (Tomáš Petřík), jehož plány odvál čas. Zcela  věrohodná je paní, která vzpomíná na dovolenou a její zvláštní atmosféru. Zmiňuje, že se říkalo, že je kdesi instalováno jakési elektrické zařízení, pokud by někdo plaval příliš daleko a chtěl tak emigrovat. Ale nikdo se s ničím takovým nesetkal. Jedinou dovolenou na Adriaportu přese všechno líčí jako tu nejlepší. Jisté znepokojivé domněnky vnáší přítomnost podivných jevů, které se měly na ostrově dít.

Snímek doplňuje v druhé projekční místnosti několik rozpohybovaných fotografií, které evokují zlověstnou idylu sálající z dovolenky na Adriaportu. Pocit jakéhosi vzdáleného štěstí, které trvalo jen krátce a bylo z vyšších míst zatrženo, v člověku tak nějak přetrvává. Vždyť i ten Husák tam byl tolik šťastný. Počkat, vždyť ona je to vlastně „jen“ fikce…

Pokud toužíte po faktech, pusťte si dokument Tunel na Jadran z cyklu Zašlapané projekty a prohlédněte si vystavené dokumenty. K vidění jsou plány a brožurky týkající se zamýšleného projektu. Jestli si ale rádi zapochybujete a necháte se unést zvláštní atmosférou, která ze snímku čiší, potom je Návrat do Adriaportu přesně pro vás.

 

Foto: V.Z. | oficiální fotografie zde + více zde | foto z vernisáže zde

 

Návrat do Adriaportu

Režie: Adéla Babanová
Scénář: Džian Baban, Vojtěch Mašek
Kamera: Jakub Halousek
Animace: Zdeněk Durdil
Hrají: Jiří Dvořák (vypravěč), Dalimil Klapka (hlas Gustáva Husáka), Filip Kaňkovský (mladý Karel Žlábek), Tomáš Petřík (starý Karel Žlábek)
2013, 13 minut

28. 2. – 25. 5. 2014
Colloredo-Mansfeldský palác
út-ne 10.00-18.00
Kurátorka: Sandra Baborovská
60,- / 30,- Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru