Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Po přízni řízni

Po přízni řízni

Po přízni řízni
RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo: Matka hor (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Po svazku s krátkými povídkami (Záblesky smrti) a intergalaktickém úletu mimo sérii (Vesmírný Usagi) mají před sebou fanoušci králičího ronina další výživné dobrodružství s názvem Matka hor. Nebudu zastírat, že jsem se na tento díl těšil, protože závěr předchozí knihy zavedl Usagiho do provincie Geishu a dějová linie nevyslovené náklonnosti mezi titulním hrdinou a Tomoe, pobočnicí lorda Noriyukiho, patří v sérii k mým nejoblíbenějším. Nejspíš proto, že tolik připomíná vztah mezi Li Mu Baiem (Yun-Fat Chow) a Yu Shu Lien (Michelle Yeohová) z Tygra a draka (2000). A Stan Sakai nejen má očekávání nezklamal, ale vysoce předčil.

Matka hor 2Je třeba říct, že v Matce hor vypráví ucelený, akcí nabitý příběh, jehož základní motiv představí hned úvodní flashbacková scéna tréninkového souboje mezi sestřenicemi. Jednou z nich je Tomoe, druhou divoká a zákeřná Noriko. Prostřednictvím několika dalších časových skoků odhalí Sakai i zápletku – v příhraničním kraji na území klanu Geishu bylo náhodně nalezeno zlato, načež jeho obyvatelé začnou záhadně umírat. Podezření, že by mohlo jít o morovou nákazu, odjíždí vyšetřit Tomoe, v jedné vesnici je však i se svými lidmi přepadena bojovníky bez klanového označení. Skvělá příležitost pro nástup Usagiho na scénu. A pak se už oba společně dostávají na stopu spiknutí, k jehož zdárné realizaci osnovatelé používají krvežíznivou Noriko.

Nechci kazit potěšení z výtečného dílu série prozrazováním dalších podrobností, jen podotknu, že číst Matku hor po jednotlivých sešitech, asi bych autora (v dobrém) proklínal, protože každá část končí napínavým cliffhangerem. Vedle Usagiho, Tomoe a jejich ústřední protivnice Noriko do děje výrazně zasáhne také syn generála Ikedy, mladý Motokazu. Na dvoře lorda Noriyukiho zastává funkci pážete a důležitost role, jakou v příběhu sehraje, anticipuje Sakai flashbackem, kterým si jednak dovolí přerušit akční scénu, jednak jím vnáší do série motiv šikany mezi „spolužáky“. A zatímco Tomoe (s Usagiho pomocí) bojuje doslova o holý život, je na dvoře lordem Horikawou systematicky podkopáváno její postavení se záměrem zbavit ji vlivu.

Matka hor je temná a docela brutální story. Oba aspekty sem vnáší samozřejmě bezcitná Noriko, která se nerozpakuje mučit, zabíjet bezbranné oběti a jejíž nenávist vůči Tomoe je motivována rodinným tajemstvím. Vedle ní se čtenář seznámí s hodně odporným manželským párem a také Usagi ztrestá jednu z vedlejších postav dosud nevídaným způsobem. Ani jeho vztah s Tomoe není (a podle toho, jakým směrem se vyvíjejí intriky, do budoucna nebude) bez komplikací. A právě v tomhle má Sakai jako kreslíř mistrovskou ruku. Stačí se podívat na políčka, v nichž Tomoe říká Usagimu, že vracet se pro něj a zachraňovat mu život bylo její selhání, tj. porušení loajality k pánovi, nebo na detaily tváří, když Usagi strhne Tomoe před explodujícím střelným prachem.

Matka hor 1

Otázku, zda se valná část posledního sešitu skutečně odehrála, nebo šlo jen o sen, který v mysli Tomoe vyvolaly předchozí události, nechává tvůrce otevřenou. Příběh této neohrožené a charakterní bojovnice bude pokračovat v říjnu.

P.S. Pokud zavítáte na letošní Crwecon a máte rádi Usagiho a jeho autora, můžete se pokusit 7. června vydražit některý z obrazů domácích tvůrců na motivy Usagiho světa. Více informací o smyslu celé akce naleznete třeba zde.

Stan Sakai

Usagi Yojimbo: Matka hor

Nakladatelství CREW, Praha 2014
184 stran
229 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru