Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Když se katana potká s blasterem

Když se katana potká s blasterem

Když se katana potká s blasterem

RECENZE – KOMIKS: Vesmírný Usagi (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Rok se s rokem sešel a CREW na čtenáře vyrukovala s dalším speciálem komiksové řady, která si mezi fandy udržuje trvalou popularitu. Ano, hádáte správně, jde o sérii Usagi Yojimbo. Po miniatuře Yokai, která lákala především na svou celobarevnost, je speciál Vesmírný Usagi vyveden v černobílé kresbě, ale zasazuje oblíbené postavy do úplně jiného prostředí. Opouštíme totiž feudální Japonsko a ocitáme se v blíže neurčené budoucnosti v předaleké galaxii. Parafrázi úvodního titulku Lucasových Star Wars jsem nepoužil ani náhodou, ani z nedostatku invence, Sakai z této filmové ságy mocně čerpá, ale je to půjčka na oplátku, protože George Lucas si „začal“ – jedním ze zásadních inspiračních zdrojů Star Wars byly přece samurajské filmy Akiry Kurosawy. V předmluvě sice Stan Sakai vysvětluje, že speciál vznikl z jeho touhy dostat do příběhu víc dinosaurů (víme, že v Usagiho antropomorfním světě plní ještěrky tokagé funkci zvířat), blíže pravdě ale asi bude únava z neustálé nutnosti studovat pro příběhy králičího ronina historické reálie a touha víc popustit uzdu fantazii. Space Usagi frontStojí tedy Vesmírný Usagi za přečtení/koupi, nebo je to jen autorův úlet? Pokud máte rádi Usagiho a vesmírnou operu Star Wars nepovažujete jen za přihlouplou dětinskou zábavu na sobotní odpoledne, budete nadšeni. Základem komiksového špalku je epické vyprávění, v němž Usagi (v roli samuraje z rodu rytířů Jedi) zachraňuje mladého následníka klanu před zrádcem, jenž je ovšem pouhou loutkou v rukách admirála Niira (Darth Vader) a císařovny (za celou intrikou stojí ještě další temná postava). V tomto boji pomůže vesmírný pašerák se zlatým srdcem Rhogen (Han Solo) a mechanická S.K.V.R.N.K.A. (R2D2). Mimo jiné jde o znovuzískání hradu Bílé hvězdy (Hvězda smrti), souboje na katany se mísí s divokými blasterovými přestřelkami, nechybí nebezpečí skrývající se v odpadních systémech, průlet rojem asteroidů ani bitvy vesmírných stíhaček. A dojde i na uťatou ruku! Sakai prostě vytahuje jednotlivé motivy, přidává další (postavy psitechniček, telepatickými schopnostmi nadané matky a její dcery), Usagimu dovoluje prožít plnohodnotnou romanci a všechno to dává perfektní smysl a dynamicky se žene kupředu prostřednictvím vypilované kresby.

Space Usagi3Nerad bych Sakaie podezříval z toho, že v některých řadových dílech série výtvarnou stránku občas (snad z důvodu časového presu) odbyl, Vesmírný Usagi ovšem znamená po této stránce dostatečnou satisfakci (dlužno podotknout, že vznikl v první polovině 90. let). Jako by to autora opravdu najednou víc bavilo. Zaujme především promyšleným záběrováním, scény podává často z nečekaných úhlů, mnohokrát jsem se přistihl, že si při čtení podkresluji v hlavě jednotlivé sekvence odpovídající hudbou ze soundtracků Johna Williamse. Jediná výtka, která mě napadá, je to, že si Usagi a další hrdinové tohoto vizuálního média příliš povídají (občas i sami se sebou) a text zbytečně zatěžuje panel, jehož smysl je jasný i bez něj.

 Bylo by zajímavé zjistit, zda se i George Lucas při psaní „nové trilogie“ zpětně Sakaiovým výtvorem nějak inspiroval – dvojnický motiv je jako vystřižený ze Skryté hrozby a zápas s nestvůrným monstrem se odehraje jak v Návratu Jediho, tak v Klony útočí.

Space UsagiK hlavnímu (třídílnému) příběhu je přiřazena krátká story Pod stejnou oblohou, v níž syn Usagiho z předchozího vyprávění mstí otcovu smrt, a anekdotické Králík dnes, králík zítra. Zde se při experimentu „časového přenosu“ dostane ronin Usagi ze 17. století do budoucnosti na palubu Bílé hvězdy, kde se setká se svým potomkem.

Když jsem poprvé zjistil, že něco jako Vesmírný Usagi existuje, zahlodala ve mně pochybnost, jestli byl takový projekt nutný a zda je potřeba jej vydávat česky. Nyní jsou pochybnosti rozptýleny a intergalaktický speciál lze s klidným svědomím doporučit nejen ušákovým skalním příznivcům, ale také těm, kteří stále nevědí, zda je komiks o zvířátkách skutečně tak dobrý, jak tady pořád dokola opakuji.

Stan Sakai

Vesmírný Usagi

Nakladatelství CREW, Praha 2014
296 stran
349 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru