Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Přípravy na 7. ročník Vsetínského filmového maratonu vrcholí

Přípravy na 7. ročník Vsetínského filmového maratonu vrcholí

Přípravy na 7. ročník Vsetínského filmového maratonu vrcholí

TISKOVÁ ZPRÁVA: 7. ročník Vsetínského filmového maratonu (4.–6. 4. 2014) –

Již sedmým rokem se systematicky věnují lidé ze vsetínského filmového klubu kinematografii zemí Balkánského poloostrova. Každoročně připravují ve spolupráci s Domem kultury Vsetín a Městem Vsetín třídenní filmovou přehlídku, která nabízí ty nejzajímavější snímky, zaměřené vždy na produkci jedné konkrétní balkánské země za účasti významných hostů.

V průběhu předchozích let tak bylo návštěvníkům Letního filmového maratonu představeno na 60 snímků ze současné kinematografie rumunské, slovinské, makedonské, bulharské, srbské a chorvatské. Přičemž 40 filmů zažilo právě díky této přehlídce svou českou premiéru.

Pro letošní rok se pořadatelé z Filmového klubu ve Vsetíně rozhodli posunout termín konání akce z letního období na začátek měsíce dubna. S touto změnou souvisí úprava dosavadního názvu festivalu na Vsetínský filmový maraton, který pro tentokrát ponese podtitul Cinema Montenegro a bude prezentovat, jak již z názvu samotného vyplývá, na 15 filmů ze současné černohorské filmové produkce.

vfm plakat programovyPro otevření programu v .pdf klikněte na obrázek.

Program bude rozdělen do dvou tematických celků. Prvním z nich bude „Nová černohorská kinematografie“. „Současná černohorská kinematografie je poměrně malá. Po osamostatnění v roce 2006 se v této malé balkánské zemi několik let filmy téměř netočili. To se ale nyní pozvolna mění, proto můžeme představit českému publiku několik filmů mladých černohorských filmařů. Většina z nich bude mít u nás českou premiéru,“ vysvětluje předseda vsetínského filmového klubu ing. Milan Kostelník.

Druhý tematický blok bude sledovat „Černohorce v jugoslávském filmu“. „Jugoslávie je již více než dvacet let minulostí. Její krvavý rozpad jakoby překryl vše dobré, co se v této zemi událo. Možná největším pomníkem je této zemi velkolepá kinematografie. Z jugoslávských dob nám zbylo obrovské množství pozoruhodných filmů. Také Černohorci byli u toho a jejich jména lze spojovat z mnoha filmovými klenoty. Asi největší černohorskou osobností, kterou dala světu Černá Hora je režisér Živko Nikolić. V rámci programu chystáme jeho velkou režijní retrospektivu,“ dodáva Mgr Jiří Fiala, dramaturg festivalu.

Kromě toho budou mít diváci možnost vidět také 6 filmů dalších černohorských režisérů z 60.–80. let minulého století, kdy většina z nich bude promítána v českém kině vůbec poprvé.

Více informací naleznete na www.fkvsetin.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru