Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 17. Kino na hranici – 28. 4 – 3. 5., Český Těšín

17. Kino na hranici – 28. 4 – 3. 5., Český Těšín

17. Kino na hranici – 28. 4 – 3. 5., Český Těšín

FESTIVALY: Kino na hranici – LUCIE KLEVAROVÁ –

Za třináct dní na obou těšínských březích řeky Olše vypukne jarní filmově-festivalová radost ve formě sedmnácté přehlídky polsko-česko-slovenské kinematografie, Kino na hranici. Tradičně je od začátku roku nedočkavě vyhlížena redaktory časopisu 25fps, řádky níže nechť nalákají i jeho čtenáře.

Programové sekce přehlídky rovnoměrně zastupují všechny tři země. Z prostředí českých luhů a hájů přehlídka akcentuje těšínského rodáka, spisovatele Ludvíka Aškenazyho, a to retrospektivou filmových adaptací jeho literárních děl (např. Tam na konečné, r. Ján Kadár, Elmar Klos, 1957, Křik, r. Jaromil Jireš, 1963). Retrospektivu Kino na hranici věnuje i čerstvé držitelce Českého lva za přínos české kinematografii, režisérce Drahomíře Vihanové. Dále se návštěvníci mohou pokochat programovým cyklem věnovaným herecké osobnosti, potvrzeným hostem přehlídky je Boleslav Polívka. Jeho herecký um si diváci připomenou například snímky Zapomenuté světlo (r. Vladimír Michálek, 1996) a Musíme si pomáhat (r. Jan Hřebejk, 2000), za něž byl oceněn Českým lvem za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Redaktoři si však rozhodně nenechají ujít ani možnost na velkém plátně vidět kultovní Dědictví aneb Kurvahošigutntág (r. Věra Chytilová, 1992).

kino na hranici_plakat

Polská kinematografii je zastoupena retrospektivou tvorby režiséra Marcina Krzyształowicze. Dramaturgové přehlídky návštěvníkům vytvořili příležitost sledovat vývoj autorova režijního stylu od krátkometrážního dokumentu Něco mi vzali (1999), přes válečné drama Štvanice (2012), které získalo i polskou cenu Orel za Nejlepší film, až po nejnovější snímek Paní ze školky (2014). Na festival zavítá i „polská Marylin Monroe“, herečka Katarzyna Figura. Retrospektiva věnovaná její herecké kariéře nabízí Figuru v roli mladé krásky v originální fantasy komedii Kingsajz (1987), či polohu životem zkoušené ženy v dramatu Žurek (2003).

Slovenskou kinematografii reprezentuje programový cyklus snímků v hlavní roli s herečkou Emílií Vašáryovou, která taktéž zavítá na letošní přehlídku. Českému publiku tuto dámu jistě netřeba představovat, stačí jen zmínit, že diváci mohou těšit například na vizuálně podmanivý snímek Až přijde kocour (Vojtěch Jasný, 1963), teskné trezorové drama Balada o siedmich obesených (Martin Hollý, 1968). Současnou produkci pak zastupují filmy Pelíšky (Jan Hřebejk, 1999) a Václav (Jiří Vejdělek, 2007). Na loňský programový cyklus „Mazurka nad ránem. Ženský film v polské kinematografii“ letos navazuje cyklus „Sedmikrásky. Ženská kinematografie v Československu“. Zařazeny jsou snímky Věry Chytilová, Ester Krumbachové, Marie Poledňáková, Helena Třeštíková či již zmíněné Drahomíry Vihanové.

Pokud si vážený čtenář zoufá, že v kinech za poslední rok nestihl nakoukat nové české, polské či slovenské snímky, Kino na hranici je ideální příležitostí vše dohnat. Již tradičně nabízí vyčerpávající výčet filmové produkce z roku 2014. Samozřejmostí filmových festivalů je v současné době i hudební doprovodný program, který naleznete k dispozici ZDE. Doporučujeme zbystřit pozornost u interpreta Mister D., jedná s o hudební projekt polské spisovatelky Doroty Masłowské. Na přehlídku se můžete online akreditovat až do 24. 4. ZDE.

Redaktoři 25fps přijedou do Těšína ve čtvrtek odpoledne a čtenáři se dočkají denních reportů z festivalového dění. Přijeďte vyzkoušet těšínské filmové jaro i vy.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru