Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Art Film Fest 2015: Láska, anarchie a mumblecore

Art Film Fest 2015: Láska, anarchie a mumblecore

Art Film Fest 2015: Láska, anarchie a mumblecore

POZVÁNKA na 23. ročník Art Film Festu (19.26. 6. 2015, Trenčín, Trenčianské Teplice) – JANA BÉBAROVÁ 

Osm dní, třináct programových sekcí. Slovenský Art Film Fest otevírá své brány už za měsíc a potencionální návštěvníky opět láká na velká esa v rukávu. Exkluzivní předpremiéry očekávaných filmů v sekci Okolo světa, filmy z Evropského zákoutí, asijské speciality v Příslibech z Východu, filmy domácí scény ve Slovenské sezóně, žánrovky v Noční přehlídce.

Novinkami budou sekce Krátké filmy speciál: Windows on Qatar s tituly arabské provenience a Fokus: Ukrajina, kde nebude chybět loni v Cannes uváděný dokument Majdan zachycující atmosféru ukrajinské revoluce na kyjevském náměstí, který režíroval Sergej Loznica. Dramaturgové festivalu rovněž sestavili jedinečnou přehlídku současného proudu v americkém nezávislém filmu, tzv. mumblecore filmů – ultranezávislých a superlevných projektů, jakým je například Dočasný domov (Short Term 12), který po celém světě posbíral více než tři desítky cen, mj. i na festivalu v Locarnu.

Trendy v současné světové nezávislé produkci divákům představí i tradiční programová sekce Láska a anarchie, čítající nejrůznější artové a experimentální projekty. Jedenáct filmů spojuje téma lásky v různých podobách (láska k ženě, ke zbrani, k práci, k Bohu…).

ve sklepeK potěšení řady návštěvníků na Art Film Fest (znovu) zavítá v mnoha ohledech kontroverzní rakouský režisér Ulrich Seidl, a to při příležitosti uvedení jeho nejnovějšího počinu, snímku Ve sklepě (In the Basement), který měl světovou premiéru loni na podzim na benátském festivalu. Film, po seidlovsku balancující na hraně inscenovaného dokumentu, se dotýká – jak je režisérovým zvykem – ožehavého a v souvislosti s jeho rodnou zemí velmi diskutovaného tématu sexuálních zneužívání v tajných zákoutích sklepů, které ve společnosti obzvlášť rezonují po relativně nedávných odhaleních příběhu Nataschi Kampusch a sexuálních zločinů Josefa Fritzla, jenž v tajném sklepě čtyřiadvacet let skrýval a znásilňoval svou dceru. Podle Seidla Rakušané tráví ve svých sklepech víc času než v obývacích pokojích a oddávají se zde koníčkům, vášním, nejrůznějším potřebám a obsesím. Ve sklepě je tak jeho dalším tragikomickým ponorem do „rakouské duše“. Cestou, jež pro Seidla typicky pečlivě komponovanými statickými záběry vede skrze sadomasochistické herny a soukromá muzea nacismu.

V programu AFF se dále objeví film ruského režiséra Alexeje Germana jr. Pod elektrickými oblaky (Under electric clouds), který byl na Berlinale oceněn Stříbrným medvědem za výjimečný umělecký přínos. Sci-fi odehrávající se v blízké budoucnosti Ruska sestává ze série osmi povídek, v nichž se postavy vzájemně prolínají, a tematizuje otázku, která je pro Geramanovu tvorbu stěžejí: (ne)svoboda v ruské společnosti.

CIERNE UHLIECestu do sekce Láska a anarchie si našel i loňský držitel Zlatého medvěda z Berlinale, z tradice filmu noir čerpající čínský detektivní thriller Černé uhlí, tenký led (Black Coal, Thin Ice). Transatlanique kanadského režiséra Félixe Dufour-Laperrièra pro změnu slibuje obrazově fascinující filozofickou úvahu o osamělých životech námořníků na tankeru uprostřed Atlantiku. O smyslu života z pohledu třicátníka naopak polemizuje film Jsou věci divné a nevysvětlitelné (For Some Inexplicable Reason) mladého maďarského debutanta Gábora Reisze, jehož nejedni přirovnávali k Michelu Gondrymu.

Výběr též zahrnuje nový režijní počin argentinského auteura Lisandra Alonsa Jauja, který se pro jeho tvůrce netypicky pohybuje v žánrových vodách historického filmu. Viggo Mortensen v něm ztvárnil dánského inženýra pracujícího pro argentinskou armádu v Patagonii, jenž během pátrání po zmizelé dceři absolvuje existenciální cestu bez konce, mimo čas a prostor.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru