Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Filmy s antropologickou tematikou ovládnou Bio Oko

Filmy s antropologickou tematikou ovládnou Bio Oko

Filmy s antropologickou tematikou ovládnou Bio Oko

POZVÁNKA na Antropofest (29. ledna – 1. února, Bio Oko, Praha) –

Mezinárodní filmový festival Antropofest přináší do Prahy již pošesté unikátní snímky s antropologickou tematikou. Během čtyř festivalových dní (29. ledna – 1. února) bude promítnuto celkem 15 filmů natočených v různých částech světa, například v Angole, Egyptě, Etiopii, Kurdistánu, Sibiři, Srbsku, Peru, ale i v České republice. Filmy, některé z nich ověnčené festivalovými cenami, jiné festival uvede ve světové premiéře, budou doprovázeny odbornými diskuzemi s českými i zahraničními autory a odborníky.

Letos poprvé festival obohatí výstava fotografií českého antropologa Libora Duška ze Střední Asie a také odborné diskuse spojené s workshopy v Café Jedna v prostorách Národní galerie. Diváci se mohou těšit na významné světové a české antropology, etnology či filmaře, kteří festival navštíví osobně, aby představili svůj film. – ředitelka Antropofestu Štěpánka Plachá

Festival zahájí již ve čtvrtek 29. ledna snímek české antropoložky Livie Šavelkové, filmaře Tomáše Petráně a etnografa Milana Durňaka s názvem Lakros – to je způsob života. Film nás zavede na mistrovství světa v lakrosu, které se konalo v roce 2011 v Praze. Čeští filmaři zde sledují tým Irokézů. Tento mužský lakrosový tým přijel do České republiky vůbec poprvé a přicestoval na irokézské pasy. Snímek přibližuje mimo jiné vznik a rozvoj původně indiánské hry ve střední Evropě a také její roli v socialistickém Československu. Film bude na festivalu uveden ve světové premiéře.

V pátek 30. ledna mohou diváci zhlédnout celkem čtyři snímky, mezi nimi také film holandské antropoložky kurdského původu Lany Askary Haraka Baraka. Autorka se zúčastní besedy po promítání a o svém filmu prozradila divákům toto: „Po více než 20 letech v Nizozemsku se moji rodiče Gulzar a Shwan rozhodli vrátit do Kurdistánu. Na počátku 90. let prchali před iráckým režimem, ale v poslední době se Kurdistán proměnil v bezpečnou oblast tohoto regionu. Vzhledem k současnému napětí okolo ISIS se však politická a společenská situace dramaticky mění. Haraka Baraka vypráví příběh návratu mých rodičů do vlasti.“ Tento film festival uvede rovněž ve světové premiéře.

antropofest

Během pátečního večera mohou diváci také zhlédnout film švýcarského antropologa Tommiho Mendela Common Roads, který srovnává fenomén poutníků a mladých cestovatelů – baťůžkářů, o kterých se tvrdí, že cestují, aby si užili svůj vlastní život. Projekci filmu doplní workshop s autorem v sobotu odpoledne.

V sobotu 31. ledna se mohou diváci těšit na filmy českých studentů, ale i světových antropologů. Festival uvede například film světově uznávaného norského antropologa Frodeho Storaase The Go-Between – Afar of Ethiopia o afarských pastevcích, žijících na etiopských náhorních plošinách, a jejich zvykovém právu. Snímek o jazyku Quechua přijede osobně představit mladá antropoložka Christine Mladic Janney z newyorkské univerzity.

Sobotní a nedělní program festivalu se v odpoledních hodinách přesune do Café Jedna (Veletržn palác, Dukelských Hrdinů 47, Praha 7). Zde budou mít zájemci možnost intenzivně debatovat jak s režiséry, tak s uznávanými antropology. Na programu jsou dva workshopy: vystoupí česká antropoložka Livia Šavelková a švýcarský antropolog Tommi Mendel.

Festival Antropofest pořádá stejnojmenné občanské sdružení, které se skládá z absolventů studijního oboru sociální antropologie. Jeho cílem je nabídnout divákům zhlédnutí filmů, které jsou vzhledem ke svému pojetí jedním z výzkumných nástrojů tohoto oboru. Prostřednictvím těchto specifických dokumentů můžeme společně poznávat život nejrůznějších lidských společenství, sociálních skupin či jedinců z celého světa.

Více informací a podrobný program najdete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru