Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Únava z Batmana? Zatím nehrozí

Únava z Batmana? Zatím nehrozí

Únava z Batmana? Zatím nehrozí

RECENZE – KOMIKS: Batman: Rok nula – Tajné město (Scott Snyder, Greg Capullo) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Bylo jen otázkou času, kdy se tvůrčí tým Snyder Capullo vrátí na začátek a seznámí nás se svou verzí původu netopýřího superhrdiny. A už je to tady. Na začátku literárního scénáře oslovuje Snyder spolupracovníky s tím, že jejich příběh by měl být antitezí temného a realistického Roku jedna (Miller Mazzucchelli). Místo ponuré kresby chce rozevlátou barevnost, místo krve a korupce spíše sci-fi dobrodružství. Přičemž je mu jasné, že nestačí jen znovu odvyprávět historku o zavraždění manželů Wayneových, ale je nutné nabídnout něco nového, svěžího a moderního.

Jde na to pěkně zostra. Prolog datovaný před šesti lety ukazuje Gotham jako hromadu trosek, v nichž zřejmě přežívají jen ti, kteří se dokážou v „postapokalyptické“ džungli prosadit na úkor slabších. Střih o pět měsíců dříve. Město terorizuje gang Red Hooda a Bruce Wayne (občas používající maskování jako agent programu Mission Impossible) se snaží jeho akce mařit. Bez nějakého vysvětlování je čtenář vržen doprostřed operace na záchranu několika mužů, jež hodlal Red Hood povraždit za to, že se odmítli přidat k jeho lidem. Teprve nyní jsem začal chápat, co Snyder mínil, když upozorňoval na „novátorské střihy, kreativní rozmístění obrázků a rychlé vyprávění“. Děj totiž divoce skáče z jedné časové vrstvy do druhé, vedle povinných záležitostí (vražda rodičů ještě ne, ale pád malého Bruce do Netopýří jeskyně ano) se zrodí další ze zásadních Batmanových nepřátel. Nebo možná rovnou dva! Comics také elegantně řeší problém opuštění vlastní identity a přijetí té netopýří, aniž by si kdo Bruce Waynea a Batmana, bojovníky proti Red Hoodovi, dokázal spojit. Alfred Pennyworth, Jim Gordon, Vicki Valeová, Oswald Cobblepot, Edward Nygma, každý odehraje tu větší, tu menší part v rozmáchle koncipovaném příběhu (Tajné město je jeho první částí) o tom, jak se z rozzlobeného a netrpělivého Bruce Waynea, který se vrátil do Gothamu, stane strategicky uvažující Temný rytíř.

007-028.indd

Ze zmíněné první verze scénáře, jejíž ukázka tvoří bonusový materiál, je patrné, že Snyder má o svém díle jasnou představu nejen z hlediska zápletky. Když konfrontujete jeho poznámky a návrhy s výslednou podobou comicsu, zjistíte, že většinu z nich přejal Greg Capullo do své práce. Přitom však není pouhým ilustrátorem, mechanicky naplňujícím zadání scenáristy. Ať už mluvíme o promyšlené výtvarné hře se zrcadlením na Red Hoodově helmě nebo celostránkových kompozicích (dialog Waynea s Nygmou v podobě hada Urobora, zjištění, jaký byl vedlejší efekt masivního blackoutu), Capullova kresba popohání už tak svižné tempo vyprávění, aniž přitom zapomíná na drobná pomrknutí a odkazy, které tento origin usazují v batmanovské tradici. Škoda, že posledních jedenáct stránek kreslil Rafael Albuquerque (Americký upír). Jeho angažmá nevadí ve třech samostatných kraťasech, vysvětlujících, jak se Bruce před svým návratem naučil řídit, jak byl přinucen naostřit svou mysl k větší vynalézavosti a kde přišel ke své hlavní strategii uplatňované později proti zločincům, ale tu hlavní část měl dotáhnout Capullo. Jako z docela jiného comicsu totiž náhle vypadá nejen výtvarný styl, ale také téměř monochromní vybarvení (kolorista Dave McCaig namísto FCO Plascencii). Stále je to ale snesitelnější než v Sovím městě, kde se náhle doslova otevřely dveře a na čtenáře uprostřed akční scény vyskočil Albuquerque. Také Snyderovo zacházení s flashbacky (často zapouštěných do jiných flashbacků), které v Sovím městě spíše zdržovaly, je zde na místě, protože některým věcem se v příběhu o původu prostě vyhnout nemůžete.

007-028.indd

V New 52 rebootovaná série Batmana si i v Roce nula udržuje nadprůměrnou kvalitu. Ačkoli jsem z těch, kdo přísahají na Millerovy comicsy Rok jedna a Návrat Temného rytíře, dokud bude Snyderova a Capullova spolupráce vydávat takové plody jako doposud, není třeba mít o osud nejpopulárnějšího maskovaného superhrdiny žádné obavy.

Scott Snyder, Greg Capullo

Batman: Rok nula – Tajné město

Nakladatelství CREW, Praha 2015
176 stran
449 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru