Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vítěze Zlaté palmy a Velké ceny z Cannes uvidíme v říjnu na Be2Can 2

Vítěze Zlaté palmy a Velké ceny z Cannes uvidíme v říjnu na Be2Can 2

Vítěze Zlaté palmy a Velké ceny z Cannes uvidíme v říjnu na Be2Can 2

Mezinárodní filmový festival v Cannes se konal od 13. do 24. května a zásluhou společnosti Film Europe Media Company se některé z filmů v hlavní soutěži záhy po premiérovém uvedení, již v říjnu letošního roku, představí českým a slovenským divákům. Nejprve v rámci unikátní filmové přehlídky Be2Can, jejíž druhý ročník se koná od 7. do 14. 10., a následně pak v běžné distribuci.

Z filmu Sauluv synZ hlavní soutěže v Cannes zamíří na Be2Can 2 vítěz Zlaté palmy, snímek Dhepaan, režie Jacques Audiard, vyprávějící příběh tamilského bojovníka, který ze Srí Lanky uteče do Francie a skončí jako správce domu na okraji Paříže. Chybět nebude ani maďarský snímek Saulův Syn (Son of Saul) režiséra László Nemese, který vzbudil v Cannes značné emoce a je považován za nejsilnější film o hrůzách holocaustu, jaký byl kdy natočen, film tedy zaslouženě obdržel druhé nejvyšší ocenění na festivalu v Cannes, Velkou cenu a cenu kritiků FIPRESCI. Dalším filmem je vítěz Ceny za nejlepší scénář, americké drama Chronic – anglicky mluvený debut mexického režiséra Michela Franca, nebo formálně dokonalá interpretace „bojového“ žánru wuxia The Assassin, režie Hou Hsiao-Hsien, odehrávající se během vlády mocné  dynastie Tchang. Hou Hsiao-Hsien získal za tento film Cenu za nejlepší režii. Na Be2Can bude ke shlédnutí i italský snímek Moje matka (My Mother), režie Nanni Moretti, kde si nepříjemného slavného amerického herce zahrál John Torturro, film získal Cenu ekumenické poroty.

„Podařilo se nám opět získat Zlatou palmu. Je to už naše třetí Zlatá palma v řadě, kterou jsme koupili ještě před vyhlášením vítězů. A tímto děkujeme všem, kteří nastavili Film Europe a Be2Can na správnou cestu,“ konstatoval Ivan Hronec, prezident společnosti Film Europe Media Company.

Vincent Cassel a Emmanuelle Bercot ve filmu Muj kral (Mon Roi)Na Be2Can se objeví také film, který letošní Cannes zahájil – inteligentní sociální drama Hlavu vzhůru (Standing Tall) francouzské režisérky Emmanuelle Bercot, která se podílela i na scénáři rovněž v Cannes oceněného opusu Polisse (2011) své herecké a režisérské kolegyně Maïwenn – ta tento rok soutěžila se snímkem Můj král (My King) o bouřlivém vztahu plném bryskních dialogů, skvěle vypointovaných situací, pozoruhodných charakterů a královské energie Vincenta Cassela a jeho herecké kolegyně Emmanuelle Bercot, která získala Cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Nemenší zájem a očekávání vzbuzují i další filmy, například britské drama Macbeth, režie Justin Kurzel, v němž se v roli skotského krále Macbetha představí Michael Fassbender a v roli Lady Macbeth oscarová herečka Marion Cotillard. Představí se i Japonský film Naše malá sestra (My Little Sister), režie Kore-Eda Hirokazu, natočený podle manga předlohy (japonský styl komiksu), v němž zaujme mistrná režie herců a příjemně sentimentální vibrace běžných strastí i radostí života. Za zmínku také stojí moderní pohádka o chtíči, vášni, naději a lásce Marguerite a Julien (Marguerite & Julien) francouzské režisérky Valérie Donzelli. Na česká plátna také zamíří romantické černobílé drama Ve stínu žen (In the Shadow of Women), režie Philippe Garrel, který zahajoval sekci Directors‘ Fortnight.

„Be2Can je přehlídka aktuální světové festivalové špičky. Náš program se tak přirozeně rozšiřuje i o asijský a americký film. Počtem filmů i jejich kvalitou se z Be2Can stává nejprestižnější festivalová přehlídka v Evropě. Jednotný koncept v kinech, na VOD a i v TV reaguje na aktuální distribuční trendy. Divák se rozhodne, jestli top kvalitu uvidí v dobrém artovém kině, na VOD nebo v televizi. Takto jednotně distribuovaná festivalová událost je světovým unikátem,“ dodal Ivan Hronec.

Marion Cotillard a Michael Fassbender ve filmu Macbeth

Be2Can 2 nabídne exkluzivní kolekci filmů z letošních ročníků největších a nejvlivnější světových filmových festivalů – v Berlíně, Benátkách a Cannes, jejichž program zaručuje kvalitu a předznamenává trend světové kinematografie. Opět vsadí na loňským prvním ročníkem prověřený komplexní distribuční model, který českým a slovenským divákům zpřístupní program Be2Can 2 ve vybraných kinech, na Video-On-Demand a na televizním kanálu Film Europe Channel. Be2Can 2 odstartuje 7. října v kině Lucerna.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru