Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Malý princ, Chaplinova mrtvola i Pohrdání

Malý princ, Chaplinova mrtvola i Pohrdání

Malý princ, Chaplinova mrtvola i Pohrdání

POZVÁNKA na 18. Festival Francouzského filmu (18. – 29. 11. 2015, Praha, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava) – VÍT POLÁČEK –

Tradičně v druhé půli listopadu přichází do kin v pěti českých a moravských městech výběr francouzského filmu. Festival, který za 18 let zdomácněl a stal se tradicí, českým divákům léta zprostředkovával atraktivní a velmi aktuální snímky z Francie nebo s francouzskou koprodukční účastí, které byly v onu konkrétní sezonu pro diváky nedostupné. Zároveň ale působil jako jistá platforma pro distributory, která jim umožňovala propagovat nové akvizice i sledovat případný zájem o zatím nezakoupené filmy. A také pro kritiky, kteří si mohli vybírat film z široké palety od diváckých hitů až po nezávislé a velmi inovativní snímky z festivalového okruhu. V minulých letech tak byl Festival francouzského filmu například jednou z mála možností vidět v České republice skvělý film Xaviera Beauvoise O bozích a lidech oceněný Grand prix na festivalu v Cannes v roce 2010, ale také třeba vynikající Ramosovu Johanku v zajetí, která byla uvedena v nezávislé sekci canneského festivalu Quinzaine des réalisateurs o rok později.

V úvodu naznačený smysl festivalu letos jasně ukazují i jeho tři hlavní dramaturgické linie. V sekci předpremiéry prezentují čeští distributoři své nákupy. Aerofilms letos vsadilo na hravý a fantazijní snímek Jaca van Dormaela  Zbrusu nový zákon pojednávající o bohu v podání belgického herce Benoita Poelvoorda, který řídí svět z Bruselu a o jeho dceři, která se vydá mezi lidi. A-Company prezentuje animovanou adaptaci Exupéryho Malého prince, která je zasazená do rámce s holčičkou, jejíž život je naplánovaný do detailu. Artcam jako už tradičně uvádí další vztahový a vypravěčsky vytříbený film francouzského autora Arnauda Desplechina Tři vzpomínky. Nejvíc „koní“ (hned sedm) má na startu festivalu v této sekci společnost Film Europe, jež má ostatně i koně ve svém logu. Mezi nimi je možné vidět nejnovější film zmiňovaného Xaviera Beauvoise Cena slávy, který nejspíš příznivce O bozích a lidech překvapí. Jedná se totiž o drama s komediálními prvky, které je postavené na skutečné události únosu mrtvoly Charlieho Chaplina. Film Europe ale mimo jiné přináší i adaptaci Camuseho Cizince pod názvem Daleko od lidí odehrávající se v Alžíru v roce 1954, v níž je obsazen Viggo Mortensen, a autorský černobílý film o nevěře  Ve stínu žen Philippa Garrela.

chant

Obecně ještě zajímavější bývá sekce Výběr české kritiky. Tyto filmy se utkají o cenu diváků TV5Monde a případný český distributor, který by se rozhodl uvést vítěze této soutěže do kin, získá podporu 1500 eur na jeho propagaci. Zároveň výběr jednotlivých snímků garantují jednotliví kritici od nezávislého publicisty Jakuba Felcmana až po uměleckou poradkyni karlovarského festivalu Evu Zaoralovou. Právě v této sekci se pokaždé dalo narazit na překvapivé tvůrce a snímky a ani letos tomu není jinak.  Mia Hansen-Løve měla vždy nenápadný styl, ale její filmy dokázaly úžasně pracovat s časem a se všedními problémy. Takové byly její snímky První láska i Otec mých dětí. U nás zatím stále pořád neznámou filmařku bude na festivalu reprezentovat její nejnovější počin Eden o vzestupu djského dua v 90. letech. Druhým typem by mohla být společenská satira Zimní píseň ve Francii zdomácnělého Gruzínce Otara Iosselianiho. Letos v Locarnu promítaný titul slibuje nejen prolínání současnosti a historie (Velké francouzské revoluce), ale i jemný humor a prostor pro sny. Současný sociální film s přesahem k analýze ekonomického tlaku soudobého světa a morálním otázkám z něj plynoucích představí Zákon trhu Stéphana Brizého s vynikajícím Vincentem Lindonem.

Zvláštností letošní edice festivalu je sekce Elle(s). Ta vznikla okolo dokumentárního filmu A Elle stvořila ženu a okolo něj se objeví důležitá díla dějin kinematografie s herečkami formátu Brigitte Bardot, Catherine Deneuve nebo Anna Karina. V této sekci je tak možné vidět Godardovo Pohrdání či Truffautův film Jules a Jim.

Nebude chybět ani večer krátkých filmů a v poslední sekci je ještě možné narazit i na vítěze Zlaté palmy z Cannes, Audiardova Dheepana, nebo na oceňované drama Můj král. Tradiční je i účast tvůrců na některých projekcích. Letos například obě pražské projekce svého filmu uvede Xavier Beauvois. Arnaud Desplechin uvede 23. 11. v Praze projekci Tří vzpomínek a o dva dny později uvede svůj film Rodina k pronájmu režisér Jean-Pierre Ámeris.

Program festivalu najdete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 61

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru