Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Manga pro všechny milovníky GwG

Manga pro všechny milovníky GwG

Manga pro všechny milovníky GwG

RECENZE – KOMIKS: Gunsmith Cats 1 (Keniči Sonoda) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Znáte jména Cynthia Khan, Moon Lee, Sibelle Hu, Jukari Óšima? Víte, v jakých filmech začínala Michelle Yeoh nebo Qi Shu? A co třeba Cynthia Rothrock? Maggie Q? Pokud ne, nemusíte zoufat, ale pokud víte, že jde o jména hereckých hvězd akčního subžánru „girls with guns“, který zažil největší rozkvět na přelomu 80 a 90. let v Hongkongu, pak je velká pravděpodobnost, že si první svazek mangy Gunsmith Cats (comics vycházel mezi lety 1991–1997) opravdu užijete. Na rozdíl od šónen mang (comicsů pro dospívající chlapce) je tohle seinen manga (pro muže), takže spíše než čtenářům Naruta nebo Útoku titánů je určena fandům série Crying Freeman: Plačící drak. V tom filmovém světě pak má mnohem blíž k peckám typu In the Line of Duty (1986), She Shoots Straight (1990), Enter the Eagles (1998) nebo k americkým kriminálkám 70. let (auta) než k sérii Rychle a zběsile, kterou z reklamních důvodů uvádí CREW v průvodních textech.

Hlavními hrdinkami jsou dívky Irene „Rally“ Vincentová a „Minnie“ May Hopkinsová. Rally má devatenáct, vlastní obchod se zbraněmi, vedle nich miluje rychlá auta a živí se jako lovkyně lidí. Minnie May je o dva roky mladší, ale vypadá tak na dvanáct, což je v comicsu zdrojem neustálých narážek, a vyzná se ve výbušninách. Podobně jako již zmíněný Plačící drak se svými zabijáckými superschopnostmi a abnormální sexuální výdrží, také Rally a Minnie nejsou postavami, na něž by bylo lze uplatnit měřítka reálného světa, nýbrž zhmotněným vlhkým snem, zasazeným (proč ne) do Chicaga.

pcs_1-1429636314

Scenárista a kreslíř Keniči Sonoda nevsází na žádnou psychologii ani alegorie, nýbrž na akci. Dívky bojují s překupníky drog, námezdnými zabijáky, zkorumpovanými právníky, mistrovsky rozfázovaná divoká přestřelka střídá ještě divočejší automobilovou honičku, to vše proloženo řádnými výbuchy. Když dojde na emoce, padne mezi hrdinkami i nějaká ta facka, když láska, pak osudová a vášnivá. Zde je potřeba podotknout, že nositelkou milostné linie není panenská Rally, ale mladší Minnie, která dle vlastního vyjádření přišla o věneček nejpozději ve třinácti letech, načež nějakou dobu pracovala jako prostitutka. Mírně znepokojivé jsou pak momenty, kdy tato holčička provádí v rámci mise orální sex (Sonoda – výtvarník je minimálně stejně vynalézavý jako Rjóiči Ikegami) nebo masturbuje nad fotografií svého milence. Pozornému čtenáři neunikne ani krev na prostěradle pod tělem unesené dívky Lindy, prozrazující, že oběť byla znásilněna (str. 161). Že se při nejrůznějších pádech podíváme dívkám také pod sukně a Sonoda předvede, že vedle nejrůznějších typů střelných zbraní a aut umí precizně vykreslit i spodní prádélko, už nemůže překvapit. Co možná překvapí tuzemského čtenáře, je fakt, že Rally nedá dopustit na starší vzor české pistole ČZ-75.

GunsmithCats01Co se týká děje, zpočátku to vypadá, že se svazek (mají vyjít celkem čtyři) bude skládat z uzavřených epizod, ale postupně se postavy padouchů začnou přelévat do následujících kapitol, které na sebe navazují čím dál těsněji. Vedle titulních Gunsmith Cats se na straně „dobra“ opakovaně objevuje informátorka Becky a policejní detektiv Roy. Ze zmíněných padouchů jistě zaujme Gray nebo dvojice Bonnie a Clyde, zvláště poté, co Bonnie přijde při výbuchu o nohy (Rally se spokojí většinou s ustřelením prstů). Na obou stranách barikády se pohybuje kurýr Bean.

První svazek Gunsmith Cats je sice solidní špalík, ale vstřícně naladěný čtenář ho zhltne rychlostí vypálené kulky. Non-stop akce nutí obracet stránku za stránkou, což je až škoda, vzhledem k pečlivosti, jakou Sonoda věnoval kresbě (detaily zbraní a vyhazovaných nábojnic hraničí až s fetišismem). Ať si titáni z vydavatelského domu Kodansha útočí třeba do soudného dne, mně bude další akční dobrodružství Rally a Minnie ke spokojenosti stačit.

Keniči Sonoda

Gunsmith Cats 1

Nakladatelství CREW, Praha 2015
458 stran
469 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru