Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Mezi řádky: Tommy Taylor a falešná identita

Mezi řádky: Tommy Taylor a falešná identita

Mezi řádky: Tommy Taylor a falešná identita

RECENZE – KOMIKS: Mezi řádky 1 Tommy Taylor a falešná identita (Mike Carey, Peter Gross) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Se sérií Mezi řádky (The Unwritten, vyd. Vertigo) jsme se měli možnost poprvé blíže seznámit v číslech 44–46 časopisu CREW, kde byly přetištěny tři příběhy. Ty tvoří první svazek, jenž je je nyní v prodeji. Scenárista Mike Carey (Lucifer, Hellblazer) spolu s výtvarníkem Peterem Grossem (Lucifer) stvořil svět, který by měl být blízký třeba fanouškům Mýtů nebo právě Lucifera. Jak dokládá na začátku svazku umístěná přehršel pozitivních a výrazně nadšených ohlasů kritiků i renomovaných (nejen) komiksových tvůrců, tento svět si našel své příznivce. Autor MýtůBill Willingham – se v předmluvě netají obdivem a přiznává se k tomu, že by si tento příběh přál napsat sám. (A skalní fanoušci Mýtů ví, že vznikl jeden svazek crossoveru obou oblíbených sérií.) Po takové smršti chvály může nastat při samotné četbě určité rozčarování, ale vzhledem k tomu, že se jedná teprve o první svazek série a Carey rozehrává příběh pozvolna, není žádné zklamání na místě. Můžu to napsat rovnou: na druhou knihu se těším a jsem zvědavá, čemu dalšímu Carey protagonistu svého příběhu vystaví.

pcs_1-1442944748Zmiňovaným hlavním hrdinou je Tommy Taylor, syn zmizelého spisovatele, jenž proslul příběhy s hrdinou, který nese podobnost právě s Tommym, takže ho veřejnost s touto postavou zaměňuje. Jak se lze dočíst v rozhovorech s Mikem Careym, inspiroval se příběhem syna autora Medvídka PůChristophera Robina Milneho, kterého jeho otec „použil“ jako hrdinu příběhů o Medvídkovi Pů – Kryštůfka Robina. Čtenářský pohled na Tommyho Taylora se proměňuje s tím, jak dostáváme nové informace. Jeho podrážděné chování působí nejprve nepatřičně, ale postupně si lze poodhalováním jeho minulosti a komplikovaných rodinných vztahů najít k Tommymu cestu. Tím spíš, že to nemá lehké a čekají ho opravdu šokující momenty, které ho prověří.
Stěžejní součastí příběhu je Careyho tematizace světa fanoušků a conů.  Tommy je pod drobnohledem fanoušků postavy, s níž si ho fanoušci ztotožňují. Tvůrci brilantně vystihují tuto rovinu a například po zásadní události, která se Tommymu „přihodí“, je celá stránka věnována novinovým titulkům a reakcím fanoušků na internetovém fóru.

Zrovna když má příběh spád a čtenář s napětím očekává, jak se situace po krvavé lázni v jednom starém domě vyvine, následuje příběh, jenž nás přenese úplně jinam. I když i v tomto případě jsou svět literatury a realita neodlučně propleteny. Jak jsem psala již v recenzi 46. čísla CRWE: „První svazek (pět sešitů) Mezi řádky uzavírá tragický životní příběh Rudyarda Kiplinga, v němž se objeví mj. i Oscar Wilde a Jonathan Swift. Vzestup a pád literáta, jenž opěvoval koloniální Anglii a jemuž se spolčení s mocnými nevyplatilo, je skutečně hořký a tragický. Careymu se daří vyvolat emoce – lítost i pobavení – v těch správných momentech.“

Zmínku si zaslouží rovněž bonusy: Ze stolu Wilsona Taylora nabízí možnost seznámit se s původní verzí scénáře Mikea Careyho a adaptačním procesem Petera Grosse – začátek Mezi řádky původně Carey koncipoval jako knihu v knize, než jej Gross přesvědčil, že dokáže text převést do komiksu tak, že bude patrné, o co jde. Svazek uzavírá galerie zdařilých obálkových skic od Juko Šimizuové.

Mike Carey, Peter Gross

Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita

počet stran: 144
vydání: první
rok vydání: 2015
doporučená cena: 399 Kč
(v e-shopu CRWe za 359 Kč)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru